En Sıcak Konular

Abdullah Gül'den cemaate çıkış

15 Haziran 2015 11:28 tsi
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eski danışmanı Ahmet Sever, görevi boyunca yaşadıklarını aktardığı kitabında, Gül’ün Zaman gazetesiyle ve cemaatle yaşadığı problemleri açıkladı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 12 yıl başdanışmanlığını yapan ve bu dönemde Gül ile ilgili şahit olduğu ve 'ortaya çıkmamış' konuları 'Abdullah Gül ile 12 Yıl' adlı kitabında kaleme alan Ahmet Sever, kitabında, Gül’ün Fethullah Gülen cemaatinin önde gelen yayınlarından Zaman gazetesiyle yaşadığı gerginlikleri de ele aldı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski danışmanı Ahmet Sever, Gül'ün yanında görev aldığı süre boyunca yaşadıklarını kaleme aldığı kitapta, Gül ile cemaat arasındaki ilişkinin boyutunu anlattı. Sever, 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Ergenekon ana davasıyla birleştirilecek “İnternet andıcı” davasında “terör örgütü yöneticiliği” iddiasıyla tutuklu yargılanmasına Gül’ün de tepki duyduğunu yazdı.

GÜL: BUNLAR BANA AYAR MI VERMEYE ÇALIŞIYOR

T24'ten Hazal Özvarış'ın kitaptan aktardığı notlara göre, Sever, Gül’ün eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un “terör örgütü yöneticiliği” ile suçlandığı yargılanma sürecine karşı çıkarak “Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini” söylemesinin ardından, Zaman Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal’ın arayarak “Açıklamasını dengelemek isterse biz hazırız” dediğini açıkladı. Sever, gül'ün, Mustafa Ünal’ın söylediklerini duyduğunda çok kızdığını ve “Bunlar bana ayar mı vermeye çalışıyor? Boş ver, cevap bile verme!” dediğini aktardı.

"BİR ŞEY SÖYLEMEK İSTERSE BİZ YAYIMLAMAYA HAZIRIRIZ"

Basın toplantısının ardından Zaman gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal’ın kendisini aradığını söyleyen Ahmet Sever, Ünal’ın telefonda kullandığı ifadeleri ve Gül’ün yanıtını kitabında şöyle aktardı:

“Ahmet abi, Sayın Cumhurbaşkanı’nın İlker Başbuğ ile ilgili Yüce Divan açıklaması iyi olmadı. Bunu dengelemek için bir şey söylemek isterse, biz yayımlamaya hazırız.”

GÜL, İLKER BAŞBUĞ İÇİN NE DEMİŞTİ?

Başbuğ'un tutuklanma sürecinde, suçlamaların yanı sıra tartışılan temel konu, "Genelkurmay başkanlarının görevleriyle ilgili suçlarda ancak Yüce Divan'da yargılanabileceklerine" ilişkin anayasa hükmünün ihlal edildiği görüşü olmuştu.

Sever’in aktardıklarına göre, Gül, Türkiye’yi ziyaret eden Kırgızistan Cumhurbaşkanı ile 12 Ocak 2012'de yapacağı ortak basın toplantısında bir gazetecinin kendisine “Başbuğ’un nerede yargılanması gerektiğine ilişkin düşüncesini” sormasını istedi. İlgili sorunun bir gazeteci tarafından yöneltilmesi üzerine, Gül, yargılaması özel yetkili mahkemede süren Başbuğ için Yüce Divan’ı işaret etti.

"DUMANLI GÜL'ÜN YAZILI DEMECİNİ ÇARPITTI"

Ahmet Sever, kitabında, Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın da Gül’ün kendi eliyle verdiği ve gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanmalarını eleştirdiği yazılı demecini de çarpıttığına yer verdi.

ZAMAN GÜL'ÜN SÖYLEDİKLERİNİ ÇARPITTI MI?

Sever, bu olaydan yaklaşık bir yıl önce Zaman gazetesinin, Abdullah Gül’ün Ahmet Şık ve Nedim Şener’in Oda TV davası kapsamında tutuklanmasına ilişkin verdiği bir demeci “çarpıttığını” yazdı.

Sever, Gül’ün, Mart, 2011’de Şık ve Şener’in yaşadıkları hakkında hazırladığı ve “Kamu vicdanında kabul görmeyen bazı gelişmeler oluyor. (..) Bundan kaygı duyuyorum” ifadelerini içeren metnin Zaman’da “Umarım, hiçbir gazeteci mesleğini başka amaç için kullanmaz” başlığıyla verildiğini hatırlattı.

SEVER BAŞLIĞI GÖRÜNCE ŞOK GEÇİRMİŞ

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’ya açıklamayı Gül’ün elden verdiğini söyleyen Sever, başlığı görünce “şok geçirdiğini” yazdı. Gül’ün de başlığa şaşırdığını söyleyen Sever, Gül’ün durumu kendisine şöyle izah ettiğini belirtti:

“Ekrem Bey’i Tarabya’ya çağırdım. Açıklamamı kendisine verdim. Ardından, ‘Sayın Cumhurbaşkanım, peki gazeteciler gazetecilik dışında bir faaliyette bulunabilirler mi?’ diye bir soru sordu. Ben de elbette bulunamazlar, karşılığını verdim. Hepsi bundan ibaret.”

GÜL, ŞIK VE ŞENER İÇİN NE DEMİŞTİ?

Zaman ve Milliyet'in Abdullah Gül haberleriAbdullah Gül, kendisinin istediği üzere Zaman’a, Ahmet Sever’in önerisi üzerine Milliyet’e yolladıkları açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Yargının, hâkim ve savcıların işine karışmam söz konusu olamaz. Ancak olup bitenleri takip ettiğimde intibaım şu ki; kamu vicdanında kabul görmeyen bazı gelişmeler oluyor. Bu hal, Türkiye’nin geldiği ve herkes tarafından takdir edilen görüntüsünü gölgelemektedir. Bundan kaygı duyuyorum. Savcılardan ve mahkemelerden sorumluluklarını yerine getirirken titiz davranmalarını, insanların ve kurumların onur ve hukuklarının zedelenmesine yol açmayacak şekilde davranmalarını beklemekteyim.”

GÜL GÜLEN'LE İLGİLİ NE DEDİ?

Sever, dün (14 Haziran 2015) Hürriyet'e verdiği röportajda, Gül'ün Fethullah Gülen ile ilgili ''Bu kadar meraklıysan gel bir parti kur, siyasete gir!'' dediğini de bir kaç kez duyduğunu söylemişti.

ABDULLAH GÜL'ÜN CEMAAT İLE İLİŞKİSİ NASIL?

"Abdullah Gül'ün Cemaat’e yakın olduğu'na dair görüşler olduğunun hatırlatılması üzerine Sever, "12 yıl yanı başında çalıştım. Yakınlığa tanık olmadım. Aksine Fethullah Gülen’in vaazlarını okuyup, “Hocaefendi bir din adamı gibi değil siyasetçi gibi konuşuyor, bu kadar meraklıysan gel bir parti kur, siyasete gir!” dediğini birkaç kez duydum. Yabancı basına da “Cemaat’e özel ilgim, yakınlığım yok; dünya görüşümde hiçbir etkisi yok” diye konuşmuştu.

Sever, ayrıca Gül için, "Necip Fazıl’cı, onun ekolü... Cemaat’le hiç alakası yok." demişti.

İşte Sever'in Hürriyet'e, kitabına ilişkin açıkladığı o bilgiler:

"RUŞEN BENİ ARADI"

Ruşen, “Beni içeri alacaklar, kaynağımdan eminim” diye beni aradı. Cumhurbaşkanı’yla görüştüm, şaşırdı. “Bakayım, seni ararım” dedi. Ertesi gün çağırdı, “Haklıymış” dedi. “Alacaklarmış, ben müdahale ettim, rahat olsun” diye ekledi. Emniyetten birkaç isimle irtibatı kesmesini önerdi. Yoksa Ahmet Şık ve Nedim Şener’den önce Ruşen hapse girecekti.

"TEPKİSİNİ KOYDU"

("Ama Ahmet Şık ve Nedim Şener içeri alındı." cümlesine karşılık olarak) Biz içeri alındıklarında öğrendik. Tepkisini koydu. Hakim ve savcıları uyardı. Zekeriya Öz’den açıklama geldi: “Hiçbir makam ve mevki bize talimat veremez” diye... Buna çok sinirlendiğini hatırlıyorum. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i çağırdı. Görüşmeden kısa süre sonra Öz başka göreve kaydırıldı.


"CEMAATİN O DÖNEMKİ RUH HALİ BU"

( "Bir gazeteci bir gün önce yüz yüze görüştüğü Cumhurbaşkanı’nın sözlerini böyle pervasızca çarpıtabilir mi?" sorusuna cevaben) Cemaat’in o dönemki ruh hali bu. Hollanda gezisine Sedat Ergin’i davet ettim. Zaman’dan kimseyi almadık. Ekrem Dumanlı bana mesaj attı: “Ahmet Bey, beni yaraladın, haberin olsun! Sedat Ergin orada! Zaman nerede?” Biz her şeyin başındayız gibi bir ruh halindeydiler.

FİDAN'IN OSLO SÜRECİ SONRASI İFADE VERMESİNE GÜL MÜ ENGEL OLDU?

Başbakan da istemedi. Ama bazı çevreler Abdullah Gül, “Git, bir şey olmaz” demiş gibi bilinçli dezenformasyon yaptı. Hakan Fidan’ı keşfeden Abdullah Gül’dür. “Sakın gitme” dedikten sonra “HSYK bir karar alsın, dosyayı başka bir savcıya versin, bu konu duyulmadan kapansın” dedi. Girişimler yapıldı ama HSYK’da bu karar çıkmadı. Cemaat ilk kez kendini HSYK içinde belli etti.



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,308 µs