En Sıcak Konular

Küresel piyasalar Fed'i bekliyor

15 Haziran 2015 10:03 tsi
Küresel piyasalar yeni haftada Fed toplantısına odaklanırken, yurtiçinde siyasi gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam etmesi bekleniyor.

Küresel piyasalar yeni haftada ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına odaklanırken, yurtiçinde siyasi gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam etmesi bekleniyor.
 
ABD'de geçen hafta genel olarak açıklanan makroekonomik veriler beklentilerden iyi gelirken, tahvil piyasasındaki oynaklık ve 10 yıllık faizlerin yaklaşık 9 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 2,49'a kadar çıkması pay piyasalarında tedirginliğe neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizleri cuma günü yüzde 2,39 seviyelerinde dengelenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,78, S&P 500 endeksi yüzde 0,70, Nasdaq endeksi yüzde 0,62 değer kaybetti.
 
Analistler, bu hafta çarşamba günü kararları açıklanacak Fed Açık Piyasa Komitesi (Fed) toplantısının ve yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, tahvil piyasasında oynaklığın devam edebileceğini tahmin ediyor.
 
Avrupa tarafında, geçen hafta Yunanistan ile kreditörlerin anlaşmaya varamaması nedeniyle, bu hafta da konuyla ilgili açıklamaların gündemin en üst sırasında olması bekleniyor. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,20, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,90 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,41 değer kaybetti. Analistler, bu hafta başta enflasyon olmak üzere yoğun veri takviminin ve kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin İngiltere'nin “AAA” olan notunu korumasına karşın, görünümü "negatif"e çekmesinin ardından İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararlarının takip edileceğini ifade ediyor.
 
Yurtiçinde siyasi gelişmeler piyasaların yönü üzerinde en önemli belirleyici olmaya devam ederken, analistler, bu hafta başta Fed kararları olmak üzere yurtdışındaki yoğun haber ve veri gündeminin de takip edileceğini dile getiriyor. Cuma günü BIST 100 endeksi yüzde 0,39, haftalık bazda yüzde 1,72 değer kaybederek günü 80.533 puandan tamamladı. Analistler, bu hafta yurtiçinde siyasi gelişmelerin yanında Hazine'nin düzenleyeceği ihaleler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketinin izleneceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinin 79.700 seviyesinin destek, 81.600 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

aa

 

Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,700 µs