En Sıcak Konular

Seçmen AK Parti-MHP koalisyonu istiyor

14 Haziran 2015 10:39 tsi
Seçmen AK Parti-MHP koalisyonu istiyor 7 Haziran seçimlerinin ardından kurulacak koalisyon hükümetinin nasıl oluşturulacağına dair merak edilen soruları seçmene yönelten ORC araştırma şirketi, vatandaşların son siyasi eğilimini yokladı.

Erken seçime gidilmeyip hükümet kurulması durumunda seçmenin yüzde 50’den fazlası AK Parti + MHP koalisyonunun kurulmasına sıcak bakıyor. Vatandaşların yüzde 55’i Cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerinin mevcut haliyle kalmasını istiyor.

7 Haziran seçimlerinin ardından kurulacak koalisyon hükümetinin nasıl oluşturulacağına dair merak edilen soruları seçmene yönelten ORC araştırma şirketi,  vatandaşların son siyasi eğilimini yokladı.

Erken seçim isteyenlerin dışında koalisyon olması durumunda seçmen, AK Parti-MHP ortaklığından yana görüş belirtti. 7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilen 25. Dönem milletvekili seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra kamuoyunun seçim sonuçları ile ilgili düşüncelerini almak için yapılan bu çalışmada gündeme dair bazı sorular soruldu. AK Parti ve MHP seçmeni erken seçime sıcak bakarken CHP ve HDP seçmeni erken seçime gitmeyip, koalisyon kurularak devam edilmesi gerektiğini savunuyor.

 ORC; “sizce bir koalisyon hükümeti kurulacak olsa, gerçekleşme olasılığı en yüksek koalisyon seçeneği hangisidir? diye soru yöneltti.

Yüzde 50 ‘AK Parti-MHP’ diyor

 Araştırmaya katılanların % 50,3’ü, AK Parti+ MHP koalisyonunu gerçekleşme olasılığı en yüksek koalisyon seçeneği olarak gördüğünü açıkladı. Bunu AK Parti+CHP koalisyonu takip ediyor. AK Parti + HDP koalisyon alternatifi % 6,7’lik bir oranla pek mümkün görünmüyor.

Seçmen memnuniyetsiz

İktidar ve Ana muhalefet partilerinin seçmenleri 2015 genel seçimlerinde partilerinin aldıkları oydan önemli oranda memnun değil. AK Partili seçmenin % 58’i alınan oydan memnun değil. CHP seçmeninin ise % 67,5’i alınan oydan memnun görünmüyor. Seçmeni en çok memnun olan parti % 97,3 ile HDP olurken onu, % 91,5 ile MHP seçmeni izlemektedir.

Erken seçime gidilmeli mi?

 Vatandaşın, % 53,1’i erken seçime gidilmesini isterken; % 46,9’u ise koalisyon kurulmasını istiyor. İki partinin seçmeni erken seçime gidilmesi yönünde görüş bildirirken; iki partinin seçmeni de koalisyon kurulması yönünde görüş verdi. AK Parti seçmeninin % 79,7’si ve MHP seçmeninin % 74,5’i erken seçime gidilmeli derken, HDP seçmeninin % 87,6’sı ve CHP seçmeninin 79,8’i erken seçime gitmeyi istemeyip, koalisyon kurulmasını istiyor.

Cumhurbaşkanının yetkileri korunmalı

Son günlerde en çok konuşulan konulardan birisi de Cumhurbaşkanlığı makamının yetkileri oldu. ORC, seçmene, “Cumhurbaşkanının yetkileri sınırlandırılmalı” söylemine katılıyor musunuz? diye sordu. Bu konuda vatandaşların; % 55,2’si  “Cumhurbaşkanlığı makamının mevcut yetkilerinin korunması” gerektiğini, % 42,8’i ise “Cumhurbaşkanlığı makamının mevcut yetkilerinin sınırlandırılması” gerektiğini belirtti.

Star

 

Bu haber 1,091 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs