En Sıcak Konular

SMDK'dan Nusra-Dürzi çatışması hakkında açıklama

12 Haziran 2015 10:55 tsi
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Nusra Cephesi ile Dürzi köylüler arasında İdlib'de çıkan çatışmalar hakkında açıklama yaptı.

Suriye'nin İdlib kentinde Nusra Cephesi ile Dürziler arasında çıkan çatışmalar üzerine SMDK, Nusra Cephesi'ni eleştirerek "Suriye rejimine ve halktan çıkar sağlamaya çalışanlara hizmet etmekten başka bir hedefi olmayan, olayların yanlış anlaşılmasına yol açarak devrimcilere karşı algıyı kirleten her türlü iç çatışmayı reddettiklerini" duyurdu
 
SMDK Sözcüsü Salim Muslat yaptığı yazılı açıklamada, "Suriye rejimine ve halktan çıkar sağlamaya çalışanlara hizmet etmekten başka bir hedefi olmayan, olayların yanlış anlaşılmasına yol açarak devrimcilere karşı algıyı kirleten her türlü iç çatışmayı reddettiklerini" duyurdu. Muslat, "SMDK’nın Suriye halkının tüm oluşumlarıyla birlikte birliği ve selametine bağlı olduğunu" belirtti.
 
Rejimin Suriye halkını katletmeye devam ettiğine işaret eden Muslat, "İdlib’te sivillerin üzerine varil bombası yağarken, Nusra Cephesi’nin Dürzi vatandaşların yaşadığını Kalb Levze köyünde çıkan çatışmada onlarca Dürzi vatandaşı katletmesinin Suriye halkını derinden üzdüğünü, çatışmanın Nusra tarafından çıkarıldığını" söyledi.
 
Muslat, "Bölgedeki etkin devrimci güçlerin ortalığın yatışması amacıyla ilgili tarafları arayarak duruma müdahale ettiğini ülkenin bölünmesine yol açabilecek olayı yatıştırdığını" ifade etti.
 
Muslat, örnek olarak Ahraru'ş Şam İslami Hareketi, Şam Kolordusu ve SMDK ile koordinasyon halindeki yerel meclisleri göstererek, "İyi komşu olmanın gerekliliğini yerine getiren, daha fazla kan akıtılmasının önüne geçen, mezhepçi gruplaşmalar ve zulüm karşısında Suriyelilerin arasındaki kardeşlik bağlarını muhafaza eden devrimci güçlere" teşekkür etti.
 
Dürzi lider Canbolat SMDK  Başkanını aradı
 
SMDK Sözcüsü Muslat, yaşanan hadisenin ardından Lübnan'daki İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat’ın ve diğer birçok Dürzi liderlerin SMDK Başkanı Halid Hoca’yı telefonla aradığını ve Suriye’nin birliğine vurgu yaptıklarını ifade etti.
 
Muslat, SMDK Başkanı’nın Canbolat'a "Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve demografik yapısına sahip çıkılacağını, bunun özgür vatandaşlık ilkesinin ayrılmaz bir parçası olarak görüldüğünü, olayın sonuçlarının değerlendirileceğini, hangi taraf olursa olsun fitne çıkaranlara karşı önlem alınacağını" ilettiğini dile getirdi.
 
 Lübnanlı Dürzi Lider Velid Canbolat, Suriye'nin  İdlib kentindeki birDürzi köyünde, Nusra Cephesi ile Dürziler arasında çıkan çatışmayla ilgili, "Dürzi şeyhlerinden" oluşan meclisin toplanarak konuyu ele alacağını açıklamıştı.
 
İsrail'in Suriye'deki Dürzileri "kışkırtmaya" çalıştığını savunan Canbolat, "Suriye'deki Dürzilerin, İsrail tarafından tehdit ve kışkırtılmasını kabul etmiyorum. Dera halkı ve komşularının birlik içinde yaşaması yönündeki pozisyonumda ısrarlı ve eminim" ifadelerini kullandı.
 
Velid Canbolat'ın başkanlığındaki İlerici Sosyalist Partisi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İdlib'teki çatışmalarda, 17 Dürzi'nin hayatını kaybettiğini belirterek, olayları kınamış, bölgedeki Dürzi halkına da sükunet ve evlerini terk etmemeleri yönünde çağrıda bulunmuştu. Açıklamada, Dürzi lider Canbolat'ın Suriye muhalefetiyle telefon görüşmesi yaptığı da kaydedilmişti.
 
Açıklamada ayrıca Nusra Cephesi'nden bir grubun, Esed rejimi için bilgi topladığını düşündükleri bir Dürziyi alkıkoymak için söz konusu köydeki bir eve gittikleri, aile üyelerinin bu kişiyi teslim etmek istememesi üzerine de köy sakinleriyle  Nusra üyeleri arasındaçatışma yaşandığı bilgisine yer verilmişti.
 
İslâmiyet'in Şiîlik mezhebinin İsmâîlîyye kolundan 11'inci yüzyıl'da ayrılarak ortaya çıkmış olan Dürziliğin yaklaşık 700 bin bağlısı, yoğunlukla Suriye'nin güneyindeki Suveyda kenti ve Cebel-i Arab bölgesinde yaşıyor. Ülkenin kuzeyindeki İdlib kırsalında da bazı Dürzi köyleri mevcudiyetini koruyor. Ayrıca Lübnan'da 350 bin, İsrail'de 118 bin ve Ürdün'de 20 bin Dürzi bulunuyor.

aa


Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,437 µs