En Sıcak Konular

İngiltere "internetten takip" için yasa hazırlığında

11 Haziran 2015 21:41 tsi
İngiltere'de hükümet, güvenlik güçlerinin şüphelilerin internet iletişimlerini izlemesine daha fazla yetki verecek yeni yasa çıkarma hazırlığı yapıyor.

İngiliz hükümeti,  internet ortamındaki tehditlerin incelenmesine yardımcı olmak amacıyla polis ve güvenlik güçlerine şüphelilerin internet iletişimlerinin izlenmesi için daha fazla yetki verilmesi konusunda yeni biryasa çıkarmak istiyor.

İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında hükümetin bu yöndeki çalışmalarına ilişkin konuşan İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, yeni yasanın gerekliliğini vurguladı.

İngiliz bakan, ülkesine yönelik tehditlerin giderek arttığına dikkati çekerek, "Bizleri güvende tutması gereken istihbarat kurumlarının işlerini yapabilmesi için ihtiyaç duydukları yetkileri onlara verdiğimizden emin olmak bizim işimiz" dedi.

May, konuya ilişkin hazırlanacak "iletişim yasa tasarısı"nın detaylarının sonbaharda duyurulacağını açıkladı.

Hükümet rapor hazırlattı

İngiliz hükümeti, güvenlik güçlerinin suçlular ve teröristleri takip edebilmesi için ne tür bilgileri toplayabileceğinin araştırılması kapsamında bağımsız terör yasaları gözlemcisi David Anderson'ı görevlendirmişti.

Anderson, bu konuda hazırladığı raporunda Birleşik Krallık'ın "yeni ve daha kapsayıcı bir yasaya ihtiyacı olduğunu" belirtti.

Hükümetin geçen yıl yürürlüğe koyduğu "Bilgi Saklama ve Soruşturma Yetkileri Yasası"nın yeterliliğini inceleyen David Anderson, 300 sayfalık analizinde, hükümetin suçlularla mücadelesi çerçevesinde uyguladığı yasayı "parçalanmış" diyerek eleştirdi ve "kapsayıcı ve anlaşılabilir" yeni bir yasanın hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Raporu hakkında konuşan Anderson, şunları söyledi:

"Modern iletişimler, ahlaksız kişiler tarafından siber saldırıdan terörizme, casusluktan dolandırıcılığa, adam kaçırmadan çocukların cinsel istismarına kadar birçok amaç için kullanılabilir. Dünya sürekli değişiyor. Bizi güvende tutmaları için güvenlik güçleri gerekli yetkilere sahip olmalı. Ayrıca pedofili, terörist veya internet dolandırıcılığı gibi durumlarda da kişilerin iletişimlerine nüfuz etmesi için güvenlik güçleri gerekli yetkiye de sahip olmalı."

Anderson, ayrıca, şüphelilerin iletişimlerinin izlenmesi için verilecek emirlerin de siyasiler tarafından değil, yargıçlar tarafından verilmesi gerektiğini belirtti.

AA



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,610 µs