En Sıcak Konular

'Küresel konjonktür için iyi bir rakam'

11 Haziran 2015 17:05 tsi
'Küresel konjonktür için iyi bir rakam' Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Büyüme, piyasa beklentisinin üzerinde gelmesi açısından bizleri sevindirici bir gelişme oldu. Tabii bu, yüzde 2,3 büyümeden memnun olduğumuz anlamına gelmez ancak böyle bir küresel konjonktür için iyi denebilecek bir rakam"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyümenin piyasa beklentisinin üzerinde gelmesi açısından sevindirici olduğunu belirterek, "Bu, yüzde 2,3 büyümeden memnun olduğumuz anlamına gelmez ancak böyle bir küresel konjonktür için iyi denebilecek bir rakam" ifadesini kullandı.

Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, büyümenin piyasa beklentisinin üzerinde gelmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti. Sanayide büyümenin olması gerekenin altında gerçekleştiğine dikkati çeken Zeybekci, ekonominin 22 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü kaydetti.

Rusya, Ukrayna, Mısır, Suriye ve Irak’taki gelişmelerin Türkiye'yi oldukça kötü etkilediğinin altını çizen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Buna rağmen burnumuz bile kanamadan istikrarlı büyüme yoluna devam ediyoruz. Bu 22 çeyrekte ortalama büyümemiz yüzde 5,2 oldu. Tabii ki daha hızlı büyümeyi tercih ederiz. İş dünyasından gelen bir Bakan olarak hem özel sektörü hem ülkenin ekonomik dengelerini iyi bildiğimi düşünen biriyim. Türkiye olarak önümüzdeki dönemde büyüme adına daha iyisini yapabiliriz. 2015’in ilk çeyreğinde yüzde 2,3 oranında büyüyen Türkiye, bu performansı ile verisi açıklanan 13 Avrupa Birliği üyesinden daha fazla büyüdü. Türkiye’nin bu dönemdeki büyüme performansı hem AB ortalamasının (yüzde 1,4) hem de Avro Bölgesi ortalamasının (yüzde 1) üzerinde."

Zeybekci, 2,3'lük büyüme rakamının yeterli olmadığını ancak mevcut küresel konjonktür içinde iyi denebilecek bir rakam olduğunu kaydetti.

- "İç taleple büyümek mevcudu ısıtarak köpürtmektir"

Zeybekci, bu yıl net ihracat katkısının geçen yılın gerisinde olacağını belirterek, büyümeye net ihracat katkısının zayıf geldiğini, yıl genelinde zayıf kalacağını bildirdi.

İlk çeyrekte beklentilere paralel şekilde net ihracat katkısının negatif yönde 1,2 puan olduğunu ifade eden Zeybekci, avro/dolar paritesindeki gerileme, doların diğer para birimlerine karşı da yükselmesi ve düşen petrol ve ham madde fiyatlarının bu sonucun ana sebepleri olduğunu kaydetti.

Zeybekci, dış piyasadaki gelişmelerin hem ihracat hem büyümeyi negatif etkilediğinin altını çizerek, dün açıklanan verilere göre ekonominin tamamen iç talep katkısı ile büyüdüğüne dikkati çekti. Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sadece ve büyük oranda iç taleple büyümek, kendi elinizdeki imkanları çoğaltmadan, mevcudu ısıtarak köpürterek büyümektir ve bu bizi kalıcı bir kalkınmadan uzaklaştırır. Asıl büyüme, asıl zenginleşme ve kalkınma, ülkenin kullanılmayan doğal, beşeri, tarihi  ve fiziki kaynaklarını daha iyi değerlendirilerek yaratılan dış gelir ile olur. İhracat ve ihracatçı Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmada vazgeçilmez gücüdür, olmazsa olmazıdır. Bu sebepten dolayıdır ki hükümetimizin ihracat ve ihracatçıya sadece üretim, istihdam kaynağı olarak değil, aynı zamanda dünyadaki refah yarışında vazgeçilmez rekabet avantajı olarak baktı. Şu anda mal ve hizmet ihracatımızın milli gelire oranı yaklaşık yüzde 27, biz bunu 35-40'lara ulaştırırken, ithalatın daha kontrollü gitmesini sağlamalıyız. Son yıllarda iş gücüne katılım oranı yüzde 44'ten yüzde 51'e yükseldi. Önümüzdeki yıllarda 60'ın üzerine çıkacak. Artan iş gücüne istihdam yaratmak için en az yüzde 5'lik büyüme yakalamamız gerekiyor."

- "İhracattaki gerileme devam edecek"

Zeybekci, 2015'in Türkiye'nin cari açık açısından başarı yılı olacağını belirterek, ihracattaki gerilemenin kendileri için sürpriz olmadığını, yıl genelinde bu düşüşün devam edeceğini, sonbaharda da hızının sakinleşeceğini, ilk 5 ayda sadece paritedeki gerilemenin ihracata etkisinin 6 milyar doların üzerinde olduğunu kaydetti.

Cari açıkta geçen seneye göre nisanda yüzde 31 daralma olduğuna dikkati çeken Zeybekci, hizmet ihracat ve ithalatının gerilediğini, bu azalışta çevre ülkelerdeki ekonomik ve politik gerilimin ciddi etkisi bulunduğunu ifade etti.

Yabancı turistlerin yüzde 13'ünü Rusya'dan gelenlerin oluşturduğunu ve yine turizmde önemli paya sahip Arap ülkelerinde petrol fiyatı kaynaklı gelir azalışının turizm ve taşımacılık sektörlerine etkisini görmeye başladıklarını belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

"Nitekim ocak-nisan döneminde turizm geliri sadece binde 8 artarken, taşımacılık geliri yüzde 7,7 azaldı. Rusya ve Orta Doğu’daki petrol ihracatçısı ülkelerin gelirlerindeki azalma, bu ülkelerin ithalatını, turizm harcamalarını ve yatırımlarını aşağı çekiyor. Bu ülkeler, ihracatımızın neredeyse üçte birini, turist sayımızın beşte birini oluşturuyor. Ayrıca yurtdışı müteahhitlik sektörümüzün de bu coğrafyada çok yüksek bir payı var. Bu nedenle sadece siyasi istikrarsızlık değil, petrol fiyatlarındaki gerileme sebebi ile de yurtdışı gelirlerimizdeki gerilemenin önemli bir kısmı bu ülkelerden kaynaklanıyor. Tabii isteriz ki bir taraftan planladığımız gibi mal ve hizmet ithalatımızda gerileme olsun, bir taraftan da gelirlerimizi artıralım. Ancak küresel konjonktür kaynaklı gelişmeler sebebiyle gelirlerimizde de azalma yaşıyoruz. Bununla birlikte ihracatın ithalatı karşılama oranında da bu yıl 2014'ten daha iyi bir noktada olacağız. Bütün bunlara rağmen yıl sonunda cari açık mevcut OVP hedefinin altında gerçekleşecek. Ekonomi Bakanlığı olarak yıl sonunda 40 milyar doların altında bir cari açık bekliyoruz. Cari açığın GSYİH'ye oranının yüzde 5 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz."

A



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,127 µs