En Sıcak Konular

Buzdolabına koyulmaması gereken gıdalar!

11 Haziran 2015 11:21 tsi
Buzdolabına koyulmaması gereken gıdalar! Harika bir buluş olan buzdolabı günlük hayatımızı kolaylaştırıyor. Fakat hangi gıdaların buzdolabına konmaması gerektiğini biliyor musunuz?

Neredeyse tüm yiyecekleri buzdolabımızda saklasak da, bazı yiyeceklerin bu süper icadın dışında kalması gerektiğini de bilmemiz gerekiyor.

Tatlarını, tazeliklerini ve faydalarını korumak için buzdolabına koymamaız gereken yiyeceklere ve bu yiyeceklerin nelere iyi geldiğine gelin göz atalım…

Sıvı yağlar, özellikle de zeytin yağı buzdolabına konulmamalıdır. Çünkü sıvı yağlar yoğunlaşır ve kalınlaşır. Sıvı yağları serin ve karanlık yerlerde muhafaza etmek gerekir.

Araştırmacılar, zeytinyağı gibi bitkisel yağlarda bulunan ß-sitosterol'ün hücrelerin bölünmemesi emrini veren hücre içi haberleşme sistemini güçlendirdiği, böylece hücre büyümesi kontrolsüz hale gelmeden kanserin engellenebileceği sonucuna varmışlar.

Kahveyi buzdolabına koymak lezzetini kaybetmesine ve dolaptaki diğer yiyeceklerin kokularını emmesine neden olur. Kahveyi dolap dışında, hava geçirmeyen bir kavanozda saklamalıyız.

Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, kahvenin vücuda daha fazla hareket kazandırarak, metabolizmanın yağ yakmasına katkı sağladığı saptanmış.

Buzdolabındaki nem, soğanların yumuşamasına, küflenmesine ve bozulmasına neden olabilir. Serin ve kuru bir yerde saklamanız daha doğru olacaktır. Ancak soğanları, patateslerle yan yana saklamamanız gerekiyor. Yoksa ikisi birden bozulabilir.

Soğanın içerdiği kuersetin maddesi, idrar kesesinde kansere neden olabilecek zehirli maddeleri emerek kanser riskini azaltır. Özellikle sigara içenler tarafından kanserden korunmak için bolca tüketilmelidir.

Bir başka özelliği de bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırmasıdır.

Fesleğeni buzdolabı yerine soğuk suda tutmak daha iyi olacaktır. Fesleğen de kahve gibi buzdolabına konuldupu taktirde etrafındaki yiyeceklerin kokusunu emerek kendi lezzetini kaybedebilir.

Fesleğen, hazımsızlığı önler. Çayı yapılıp içilirse bağırsak gazlarını gidermeye yardımcı olur.

Sakinleştirici özelliğiyle de vücudu rahatlatır.

Eğer balı sıkıca kapanmış bir kavanozda saklarsanız, sonsuza kadar taze kalabilir. Bu nedenle buzdolabına koymanıza gerek yok. Buzdolabına koyduğunuz taktirde, kristalize olarak şekerlenebilir. Serin bir yerde cam kavanozda saklamak en iyisidir.

Balın faydaları saymakla bitmez. Kandaki atık maddeleri temizler ve kalp kaslarına zindelik verir. Öksürüğü kesme özelliği oldukça etkilidir.

Sarımsağı buzdolabında tutmak, filizlenmesine ve bozulmasına sebep olur. Nemsiz ve serin bir ortamda saklamak gerekir.

Sarımsak, akyuvarlar sayısını artırarak bağışıklık sistemi ve bağışıklığı güçlendirdiği için kansere karşı koruyucudur.Selenyumdan çok zengin olan sarımsak birçok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Meme, bağırsak, mide kanserlerine yakalanma riskini azalttığı gibi, bu hastalıkların ilerlemesini de yavaşlatır.

Özellikle sigara içenlerin günde bir adet sarımsak çiğnemesi sigaranın zararlı etkilerini azaltmaktadır.

Damar tıkanıklıklarının engellenmesinde faydalıdır. Sarımsak damarları genişleterek, tansiyonun düşmesine yardımcı olur ve kanın daha hızlı akmasını sağlar.

Ekmeklerin taze kalması için buzdolabına koymak aslında doğru bir hamle değil. Ekmekler buzdolabında daha hızlı bayatlar. Ancak, dilimlenmiş ekmekleri paket halinde buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.

Ekmeğin faydalı mı zararlı mı olduğu konusu bitmeyen bir tartışma…
Kim uzmanlar ekmekten uzak durmayı öğütlerken kimi de ekmeksiz bir hayat düşünemiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, "Zayıflamayı planlayan kişinin, beslenmesinden karbonhidrat grubunu (çikolata, pasta, şeker, sütlü tatlılar) tamamen çıkardığı için vücudun, özellikle de beynin ihtiyacı olan enerji gereksinimini ekmek grubuyla alarak sağlaması gerekiyor. Bu şekilde kan şekerinin dengeli bir şekilde değişimi sağlanıyor ve şiddetli açlık duygusu yaşanmıyor. Ayrıca sinir sistemi için gerekli olan vitaminler ekmeklerle alınmış oluyor." diyor.

Soğuk, domateslerin olgunlaşma sürecini durdurduğu ve dokusunun değişmesine neden olduğu için tomatesler buzdolabında saklanmamalıdır.

Birkaç günlük ihtiyacınızdan fazlasını almayarak domatesleri çabuk tüketmek en iyi çözüm olacaktır.

Domatesler, lif açısından zengin kabuklarıyla yenildiğinde sindirimi kolaylaştırır. İyi bir idrar söktürücüdür ve vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. İçinde bulundurduğu antioksidanlar yaşlanmayı geciktirir.

Kavunu kesmeden buzdolabına koymak, antioksidan özelliğinin kaybolmasına neden olur. Kestikten sonra buzdolabına koyabilirsiniz.

Kavunu genellikle yemeklerden sonra tüketmeyi tercih ederiz ancak, yemeklerden önce kavun yenirse, sindirim organlarını temizler ve hastalıkları giderir.

Kavun çekirdekleri kaynatılarak içildiğinde balgam, burun tıkanması gibi solunum yolu rahatsızlıklarını giderilmesine yardımcı olur.

Kayısı-Muz-Kivi

Bu meyvelerin olgunlaşabilmesi için buzdolabı dışında durması gerekir. Gzeteye sararak saklamak doğru bir muhafaza yöntemidir. 

Bu haber 2,712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs