iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Papa'nın Asası'nı kim kırdı?

11 Haziran 2015 10:23 tsi
Papa'nın Asası'nı kim kırdı? Kudüs, İstanbul ve iki Papa'nın ortak noktası... Türkiye. iyibilgi özel

Papa Franciscus, haftasonu Bosna Hersek ziyareti kapsamında, başkent Saraybosna'daki Asim Ferhatovic Stadyumu'nda 65000 kişinin katıldığı bir ayin yönetti. Ayin öncesi gazetecilere yaptığı açıklamalarda Saraybosna'yı barındırdığı farklı dini ve etnik kültürlerden dolayı "Avrupa'nın Kudüs'ü" olarak nitelendiren Papa'nın asası, Koşevo Stadyumu'ndaki ayin öncesinde kırıldı. Papa, ayine bantla yapıştırılmış asa ile çıktı.




Sözkonusu asanın 1963-78 yılları arasında papalık yapmış VI. Paulus'un kullandığı asadan örnek alındığı söyleniyor. 6. Paulus havari adıyla bilinen İtalyan Giovanni Battista Montini ile Papa Franciscus arasındaki benzerlik ve ilişki sadece asa ile sınırlı değil. Göreve geldiği dönemde tıpkı Franciscus gibi diğer Hristiyan mezhepleri, dinler ve ateistler ile Katolik aleminin ilişkilerini geliştirme konusunda çaba göstermiş, kilise içinde reform girişimleri ve gene Fraciscus gibi mütevazi tavrı ile dikkat çekmişti.

6. Paulus'un bir diğer özelliği ise Türkiye'yi ilk ziyaret eden papa oluşuydu. Papa 6. Paulus, göreve gelişinin üçüncü yılında beşinci apostolik ziyaretini Türkiye’ye yapmıştı. O çağ ziyaretini İstanbul ve hacı olmak için Selçuk’taki Meryem Ana eviyle kısıtlı tutan Papa 6. Paulus’un ziyaretinin İstanbul ayağında öne çıkan nokta ise kiliselerin 1054’teki karşılıklı aforozunun kaldırılması kararını 1964 yılında Kudüs’te birlikte aldığı çağın Fener Rum Patriği Athenagoras ile kiliseler arasındaki diyaloğun ilerletilmesi için yaptığı görüşme oldu.

Geçtiğimiz sene Franciscus, 6. Paulus'u  Vatikan'da düzenlenen bir törenle "kutsal kişi" ilan edilmiş,  Vatikan basınındaki haberlerde, Papa 6. Paulus'un 2015'te "Aziz" ilan edilebileceği de belirtilmişti. (Katolik inancına göre gerçekleştirdiği mucizeleri ölümünden sonra Papa tarafından onaylanan kişiler, ilk mucizeleri sonrasında önce "kutsal kişi" ilan ediliyor. Bu kişinin ikinci bir mucizeye daha sahip olduğu Papalık Azizler Kongregrasyonu'nun önerisi Papa tarafından onaylanırsa, söz konusu kişi "Azizlik" mertebesine yükseltiliyor. Bir kişinin aziz ilan edilmesi için her zaman ikinci bir şart aranmıyor.)

Avrupa'nın Kudüs'ünü dillendirdiği gün. 6. Paulus'un asası kırıldı.Bant ile tutturulmuş asanın dünya basınında yer bulması, acaba kimlere mesaj niteliği taşıyor?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 4,487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,589 µs