En Sıcak Konular

Erdoğan’ın gücünü korumasından rahatsız oldular

10 Haziran 2015 09:10 tsi
Erdoğan’ın gücünü korumasından rahatsız oldular 7 Haziran seçimleri öncesinde siyasi mühendislik çalışmalarıyla dikkat çeken ABD yönetimi, seçimin ardından AK Parti’nin ve Erdoğan’ın zayıflasa da gücünü koruduğu yorumunu yaptı.

7 Haziran seçimleri öncesi basın ve düşünce kuruluşları aracılığıyla siyasete müdahale girişimleriyle dikkat çeken Washington’dan “seçim sonuçlarına rağmen Türk-ABD ilişkilerindeki anlaşmazlıklar giderilemeyebilir” mesajı geldi.

Reuters ajansına konuşan ve “ismini açıklamayan ABD’li yetkililer”, “Ak Parti’nin halen en büyük parti” olduğu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük bir etkisinin olduğuna dikkat çektiler.

Satır aralarında Ak Parti’nin “yeteri kadar zayıflamadığı” vurgusunun yapıldığı analizde Türk dış politikasının ana hatlarıyla devam edeceği kaydedildi.

Özellikle Türkiye’nin Suriye politikasında ABD ile ayrılıklar yaşadığının belirtildiği yorum haberde, Ankara’nın Mısır ve İsrail siyasetiyle de Washington ile farklılıklar taşıdığı yorumu yapıldı.

Haberdeki en dikkat çekici cümle ise, ABD’li bir yetkiliye atfen “ABD’deki birileri Ak Parti’nin mağlubiyetini kutlama eğilimi taşıyor. Erdoğan güç kaybetmiş olabilir ama durum bu değil.” ifadesi oldu. 

ABD Dışişleri kutladı

ABD Yönetimi, Türkiye’deki seçimlerle ilgili ilk resmi açıklamasında ise şunları söyledi: “Dünkü parlamento seçimlerine katılımları dolayısıyla Türk halkını kutlarız.” Eski Büyükelçi Frank Ricciardone ise olası bir koalisyonun Türkiye’yi zayıflatmayacağını belirtti.

“Cici Çocuk” CNN’de

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gezi sürecinde İstanbul’a savaş muhabiri gönderen ve Taksim’den aralıksız 8 saat canlı yayın yapan CNN İnternational kanalında soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ı yayından alması ile tepki çeken Christiane Amanpour’un “30 Dakika” programına konuk olan Demirtaş, “Erdoğan’ı deviren adam” olarak gösterilmeye çalışıldı. Daha önce Ak Parti ile koalisyon yapmayacağını ifade eden Demirtaş, istikrarsızlık doğması durumunda koalisyona destek verebileceklerinin sinyalini verdi. Kurulacak muhtemel bir koalisyonun hükümetinin de Suriye’ye giden yardımları durdurmak zorunda kalacağını ifade etti.

İlk demeci eleştiri oldu

7 Haziran seçimlerinin ardından ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ile ilgili ilk açıklaması Ankara’ya yönelik eleştiriler içerdi. Almanya’da düzenlenen G7 zirvesi sonunda yaptığı açıklamada, Türkiye’yi yakından ilgilendiren DEAŞ terörü ve yabancı terörist savaşçılar (YTS) konusunda değerlendirmelerde bulundu.

DEAŞ’a katılımların artması konusuna dikkat çeken Obama, bunun Türkiye-Suriye sınırında alınacak etkin önlemlerle azaltılabileceğini söyledi.

Özellikle Suriye ve Irak’ta savaşmak üzere Türkiye üzerinden giden YTS’lerin engellenmesi gerektiğine vurgu yapan Barack Obama, çok sayıda militanın Türkiye üzerinden Suriye ve oradan da Irak’a geçtiğine dikkat çekti.

İşbirliği yapılmalı

Sınır güvenliğinin daha iyi bir iş birliği, koordinasyon ve bilgi paylaşımı ile sağlanabileceğini belirten Obama, geçişlerin engellenmesi konusunda Türkiye ile daha yakın işbirliği yapmak istediklerinin altını çizdi. Obama, “Türk makamları da bu problemi biliyorlar, ancak bu alanda ihtiyaçları olan kapasiteyi tam olarak artırmış değiller” diyerek, Türkiye’nin bu konuda gereken duyarlılığı göstermediğini ima etti.

Star

 

Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,090 µs