En Sıcak Konular

Londra'da "Irak Petrolü Konferansı"

9 Haziran 2015 17:16 tsi
Londra'da İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Irak Petrolü Konferansı'nda bölgede yaşanan son gelişmeler değerlendirildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, bölgelerindeki petrol boru hattının kapasitesini daha da artırmayı amaçladıklarını söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Hilton Metropole Otel'de düzenlenen "Irak Petrolü Konferansı"nda konuşan Hawrami, "Irak'ın genelinde olduğu gibi, Kürt bölgesi için de zor bir yıl geride kaldı. Hem DAEŞ, hem de petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı sıkıntılar yaşadık" dedi.

Yaşanan zorluklara karşın bölgede istikrarın sağlanması yönündeki umutlarını yitirmediklerini belirten Hawrami, "DAEŞ'in yarattığı güvenlik tehdidine karşın Kürt bölgesinde üretim ve ihracat artıyor. Bölgemizde üretim hiç durmadı. Geçen yıldan bu yana bölgemizdeki ihracat altyapısını genişlettik, ana petrol boru hattının kapasitesini arttırdık" diye konuştu.

Gelecek 6 ila 8 ay içerisinde petrol boru hattının kapasitesini 1 milyon varile çıkarmayı amaçladıklarını belirten Hawrami, enerji alanında yapılacak yeni yasal düzenlemelerle ilgili parlamentoda çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Hawrami, IKBY'nin petrol ihracatı konusundaki anlaşmazlıkların giderilmesinin Irak halkının yararına olduğunu kaydederek, Irak hükümetinin IKBY'ye şimdiye kadar 2015 bütçesinde vadedilen miktarın sadece bir kısmını verdiğini söyledi. Irak ve bölgesindeki en büyük endişenin güvenlik ve DAEŞ'le mücadele olduğunu belirten Hawrami, Bağdat yönetiminin vadettiği bütçeyi IKBY'ye vermesiyle Kürtlerin DAEŞ'le mücadelesinin kolaylaşacağını dile getirdi.

"Irak'ın öncelikli enerji ortağı olmak istiyoruz"

Konferansa katılamayan ancak kaleme aldığı metin konferansta okunan Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmahdi ise, IKBY ile petrol konusunda varılan anlaşmanın üç aşamadan oluştuduğunu belirtti.

Bu anlaşmanın ilk aşamasının güven tesis etme üzerine kurulduğunu kaydeden Abdulmahdi, "Buna göre IKBY, Irak Hükümeti'ne günde yaklaşık 150 bin varil petrol verecek. Bu başarılı oldu ve anlaşmanın ikinci aşamasının da başarılı olmasını sağladı. İkinci aşamada ise bütçe anlaşması sağlandı. Üçüncü aşamada anlaşmazlık bulunan konularda müzakerelere başlamak hedefleniyor" ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin Enerji ve İklim Değişikliği'nden Sorumlu Bakan Yardımcısı Andrea Leadsom da, Irak'ın İngiltere için önemli bir ortak olduğunu ve küresel enerji güvenliği konusunun merkezinde yer aldığını söyledi. İngiliz enerji şirketlerinin Irak'a yaptığı yatırımlardan bahseden Leadsom, ülkesinin enerji sektöründe Irak'ın öncelikli ortağı olmak istediğini kaydetti.

DAEŞ ile mücadelede İngiltere'nin Irak halkı ve hükümetinin yanında olduğunu vurgulayan Leadsom, DAEŞ'i yenmenin zaman alacağının farkında olduklarını belirtti.

Bağdat Hükümeti ve IKBY yetkililerin yanı sıra uluslararası enerji şirketleri ve uzmanlarının da katıldığı Irak Petrolü Konferansı'nda, düzenlenen panellerle, Irak'taki mevcut petrol ve doğalgaz endüstrisi, potansiyel kaynaklar ve ülkenin geleceği gibi konular ele alınıyor.  

AA



Bu haber 801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,517 µs