En Sıcak Konular

Çin'in sanal ordusu dünyayı korkutuyor

9 Haziran 2015 15:27 tsi
Çin, hızla gelişen internetin önemini yıllar önce fark ederek kurduğu siber ordular şimdi ABD başta olmak üzere birçok ülke tarafından tehdit olarak görülüyor. Çin aleyhine ABD şimdiden 11 dava açılmış durumda.

Çin dönüşen dünyayı çok daha önceden kavrayan devletlerin başında geliyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, ikibinli yıllardan bu yana siber dünyadaki varlığını artırarak müdahale ve savunma sistemlerini geliştirerek birinci sıraya yerleşti. ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülke Çin'in sanal ortamdaki bu hızlı yükselişinden şikayetçi. Amerika'da Çin'i casuslukla suçlayan 11'inci dava açıldı.  

Rejim  içeride Tibet, Doğu Türkistan'da ve dışarıda yükselen sesleri gerektiğinde kısmak veya ortadan kaldırmak için binlerce kişiyi istihdam ediyor. Bunun için 1994'te National and Networking  Facility of China oluşturuldu. Çinlilerin yoğun  ilgisi, 618 milyon internet kullanıcısıyla dünyanın en büyük pazarına sahip, ülkeyi dijital dünyasını geliştirmeye ve de kontrolu artırmaya zorladı.

İnternet öncelikli  meselelerinin başında geliyor. Buna binaen güvenlik ve savunma en önemli ayağını oluşturuyor. Sınırları içinde iç güvenlik, Norton Cybercrine Report'un 2013 raporuna bakıldığında  siber suç  yüzde 83'lere ulaşıyor. Her gün bir milyon Çinliyi hedef alıyor, propaganda faaliyetleri çerçevesinde uyguladığı izleme politikası sınırlarının dışında  bilimsel casusluğa dönüşüyor.
Bu aynı zamanda, rejim muhaliflerinin çalışmalarını da yakından takip etme şansı veriyor. Düne kadar virüs bulmaşması mümkün olmadığına inanılan Tibet Yönetimi'nin kullandığı teknolojiye de sızdıkları biliniyor.

Bunun için Amerika'nın işbirliği yaptığı telekom devleri gibi Çin'inde kendi sınırları dışında faaliyet gösteren telekom devlerinden yardım aldığı iddia ediliyor. 140 ülkede faaliyet gösteren Huawei parmakla gösteriliyor. Kurucusu Ren Zhengfei'yin eski Çin Halk Kurtuluş Ordusu mensubu olması iddialara kanıt gösteriliyor.

Amerika Huawei'yin yerleştirdiği "truva atlarıyla", casus yazılımlarıyla sanayii, finans/ekonomi ve bilim  dünyasını ilgilendiren statejik öneme sahip bilgilere ulaştığı gibi; savunma ve güvenlik cephesinde olası bir savaş durumunda stratjik değerdeki (elektirk ağları , su şebesi...) noktaları hedef alabileceğini düşünüyor.

Temsilciler Meclisi'nin 2012 raporunda Huawei ve ZTE'nin kamu kuruluşları ve Amerikan şirketleriyle çalışmasının önlenmesine yönelik verdiği tavsiye Çin'in Amerikan pazarından geri çekilme tehdidi sebebiyle yürürlüğe konulamadı. 

Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,731 µs