En Sıcak Konular

Erdoğan'ın A, B, C planları hazır!

9 Haziran 2015 10:51 tsi
Milliyet gazetesi yazarı Abdullah Karakuş, seçim sonuçlarının netleşmesi sonrası Ankara kulislerinde konuşulan hükümet senaryolarını köşesine taşıdı.

7 Haziran Genel Seçimleri'nden oy kaybıyla çıkan ve tek başına iktidar olma çoğunluğunu kaybeden AK Parti'nin ne yapacağı merak konusu.

Ankara'da Ak Parti kulislerinde konuşulanları bugünkü köşesine taşıyan Milliyet yazarı Abdullah Karakuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın A,B,C planlarının hazır olduğunu yazdı.

Karakuş, Erdoğan'ın yol haritasını ortaya koyması için muhalefet partilerinin kesin tavırlarını ortaya koymasını beklediğini yazdı.

İşte Karakuş'un bugünkü köşesinden AK Parti kulislerinde konuşulanların detayları....

"Ak Parti'de toplantı üstüne toplantı yapılsa da gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararında.

Erdoğan'ın ilk değerlendirmesi ise çok önemli. Cumhurbaşkanı, yazılı yaptığı ilk değerlendirmede, bütün partileri yeni hükümet kurulma sürecinde hassasiyetle hareket etmeye, sağlıklı ve gerçekçi değerlendirmeye yapmaya, sorumlu davranmaya çağırdı. Bu mesajın öncelikle "Ben koalisyonda olmam. Seçime gidelim" diyen MHP liderine yönelik olduğu yorumları yapılıyor.

HÜKÜMET NASIL KURULACAK?

...Öncelikle hükümetin nasıl kurulacağına yönelik tüm alternatifler değerlendirilecek.
Erdoğan'a yakın kaynaklar, partilerden, "koalisyon yapmayız" diye sert açıklamalar yapılsa da birkaç gün sonra sakinleşmenin olabileceğini belirtiyor. Tabii kimin koalisyonda olacağı da sonuç açısından çok önemli.

Koalisyon tartışması Saray'da tartışılan en önemli konu koalisyona girip girmeme. Saraya yakın bazı isimler Ak Parti'nin koalisyonda olmasının zararlarını dile getiriyor. Konuştuğum bir isim, Ak Parti'nin koalisyon içinde olmaması gerektiği üzerinde duruyor.

Bunun nedeni olarak da "Öncelik buna verilmemeli. Koalisyon Ak Parti'yi yıpratır hem de istediklerimizi yapamayız. Oylar daha da etkilenebilir. Ama olmazları gördükten sonra üzerimize düşeni de yaparız" vurgusu yapıyor.

SARAYDA EN ÇOK TARTIŞILAN KONU

Bazı isimler ise güven ve istikrarın sürmesi için mutlaka Ak Parti'nin de hükümette yer alması gerektiği yönünde mesajlar verdi. Bunun nasıl olacağı da Saray'da en çok tartışılan konu. Ancak, dün Erdoğan'ın yazılı açıklaması devamı için koalisyona açık olunması şeklinde yorumlandı. Saraya yakın kaynaklardan edindiğim ilk izlenim, tüm seçeneklerin güven ve istikrar için denenecek olması. Yani koalisyon hükümeti ve azınlık hükümetinin kurulmasının denenmesi.

ERKEN SEÇİM AK PARTİ'YE OY KAYBETTİRİR

"Hemen seçime gidelim" diyen de çıksa da bunun Ak Parti'ye oy kazandırıp kazandırmayacağının da iyi ele alınmasını gerektiğini dile getirenler de kulislerde karşımıza çıkıyor. Tüm seçeneklerden bir sonuç alınmazsa erken seçime gidiş için bir azınlık hükümetinin de kurulabileceğini belirten kaynaklar, bunun için tüm olmazların görülmesi gerektiğini dile getiriyor.

KRİZE KARŞI ERDOĞAN'IN PLANLARI

Görevlendirmenin yapılmasının ardından partilerin takınacağı tavlıda yeni yol haritasının belirlenmesi de etkili olacak. Görüştüğüm kaynaklar kriz olmaması için Erdoğan'ın A, B, C planlarının hazır olduğunu ancak partilerin tavırlarının daha netleşmesine göre hareket edileceğini belirtiyor.
Özeleştiri yapılacak Kaynaklardan edindiğim bir başka izlenim ise seçim sonuçlarının il il değerlendirilerek, özeleştiri yapılacak olması. Nerede yanlış yapıldığının ayrıntılı ele alınacağı belirtirken, parti yönetiminde de yeni seçime gidilirken bazı değişiklikler olabileceği belirtiliyor.
Bazı isimler özellikle yakın zamanda seçim olursa yeni bir enerji için yeni yönetim olması gerektiğini ifade ediyor.

GÖZLER ERDOĞAN'DA

Koalisyona soğuk olsa da Erdoğan'ın yeni görevlendirmeyi yaparken kazanımlarm kaybedilmemesi ile güven ve istikrarın sürmesine yönelik yeni yol haritasını uygulayacağı dile getiriliyor.


Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,407 µs