En Sıcak Konular

"Ukrayna'nın amacı NATO'ya üye olmak"

8 Haziran 2015 17:12 tsi
Ukrayna Parlamento Başkanı Yardımcısı Andriy Parubiy, ülkesinin amacının NATO'ya üye olmak olduğunu belirtti.

Başkent Kiev'de, Ukrayna-NATO Parlamentolar arası konsey toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan Ukrayna-NATO Parlamentolar Arası Konsey Eş Başkanı Andriy Parubiy, parlamentonun Avrupa-Atlantik entegrasyonunun önceliklerini öngören ulusal güvenlik, iç ve dış politikasının prensiplerini belirleyen yasal değişiklikleri yaptığını hatırlatarak, Ukraynalıların büyük bir kısmının ülkesinin NATO'ya üyeliğini desteklediğini belirtti.

"Bizim amacımız, Ukrayna'nın amacı, NATO'ya üye olmaktır" diyen Parubiy, "Doğuda savaşan askerler, sadece Ukrayna'yı değil, belki de, çağdaş dünyayı da savunuyor. Çünkü, Putin, sadece Ukrayna'ya karşı değil, belki de yıllar önce kurulan ve NATO'nun da garantörlerinden olan dünya güvenlik sistemi için meydan okuyor" diye konuştu.

- Rusya bedel ödemeli

Ukrayna- NATO Parlamentolar arası Konsey Eşbaşkanı, NATO Parlamenterler Asamblesi üyesi Reinel Andreychuk da, 2013-2014 yıllarında Kiev'deki olaylar sırasında şiddet uygulayanlara karşı yaptırımların uygulanmasını istediklerini hatırlatarak, Ukrayna'nın geçmiş ile gelecek arasında bir seçim yaptığını, bunun Rusya tarafından bir tehdit olarak algılandığını ve Kırım'ı yasa dışı olarak işgal ettiğini ve doğuda saldırganlıklara başladığını dile getirdi.

Andreychuk, Ukrayna'nın bağımsızlık için mücadele verdiğini kaydederek, uluslararası topluluğun bu durum karşısında Ukrayna'yı desteklemesi gerektiğini söyledi.

"Rusya'nın bir bedel bedel ödemesi gerektiğini" de belirten Andreychuk, ülkesinin NATO'ya üye olmayı isteyip istemediğine Ukrayna halkının kendisinin karar vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Ukrayna Savunma Bakanı Stepan Poltorak da, günümüzde Ukrayna'nın doğusunda 42 bin 500 Rus askeri ve ayrılıkçı güçlerin bulunduğunu kaydederek, bunun 33 binden fazlasının yasa dışı ayrılıkçı silahlı çete üyesi olduklarını dile getirdi.

- Kimse Ukrayna'ya silah satmak istemiyor

Poltorak, günümüzde ayrılıkçılara karşı operasyonların sürdürüldüğü doğuda, 53 bin Ukrayna askerinin yer aldığını, ülkesinin 5 ayda savunma sektörüne ayrılan bütçenin yüzde 80'nini harcadığını hatırlatarak, hiç bir ülkenin Ukrayna'ya silah satmak istemediğini ve ülkesinin sadece kendi savunma sanayinde ürettiği silahları kullandığını söyledi.

Bakan Poltorak, 15 Şubat'ta taraflar arasında ateşkesin sağlanmasından bu yana Rusya yanlısı ayrılıkçıların 4 bin kez ateşkes ihlali yaptığını kaydederek, bu çerçevede 120 yerleşim alanına saldırı düzenlediğini ifade etti.

Poltorak ayrıca bu saldırılarda 100 Ukrayna askeri ile 50'den fazla sivilin de yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Rusya'nın Kırım'a nükleer silah yerleştirme olasılığının herkes için bir tehlike olacağını ifade eden Poltorak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın Mariupol kenti üzerinden, yasa dışı olarak ilhak edilen Kırım'a güzergah oluşturma fikrinden de vazgeçmeyeceğini ileri sürdü.

- Kırım'da 24 bin Rus askeri var

Kırım'da 24 bin Rus askerinin bulunduğunu ve Rusya'nın yarım adadaki asker sayısını arttırdığına dikkat çeken Poltarak, 2018 yılında Kırım'daki Rus asker sayısının 43 bine ulaşabileceğini ifade etti.


Bu haber 1,084 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs