En Sıcak Konular

Arzuhan Yalçındağ: 301 kalksın!

24 Eylül 2007 23:15 tsi
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Türkiye'nin AB hedefinde yol alabilmesi için istikrarlı ve reformcu bir Türkiye yaratılması gerektiğini” belirtti.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (ANSİAD) düzenlediği “ANSİAD 16. Akdeniz Toplantısı”na konuşmacı olarak katıldı.

2007 yılının siyasi gelişmelerinin, Türkiye ekonomisini tek başına test edecek yoğun bir gündeme sahip olduğunu, seçim öncesi ve sonrasında yaşanan gelişmelere odaklanılan bu dönemde, gündeme ayrıca küresel etkileri giderek daha da belirginleşen uluslararası bir finansal çalkantının da girdiğini söyledi.

ABD'deki riskli konut kredilerinin geri ödenmesinde yaşanan sorunlarla başlayarak dünya piyasalarına yayılan bu krizin, uluslararası finans piyasalarında uzun dönemdir süregelen likidite bolluğunun sonuna gelindiğinin bir işareti olabileceğine dikkat çeken Yalçındağ, şunları kaydetti:

“Her ne kadar 2001 krizi sonrasında bu bağlamda önemli bir yol katetmiş ve ekonomik temellerimizi önemli ölçüde güçlendirmiş olsak da yüksek cari açık sebebiyle dış kaynak bağımlılığımız uluslararası şoklara karşı ekonomimizi duyarlı kılmaktadır. Bu duyarlılığı azaltmanın yolu Türkiye ekonomisinin katma değer üretimini hızlandırması ve bunun için gerekli yapısal dönüşümü bir an önce tamamlamasıdır. Bu hedefe ulaşabilmemiz için verimlilik ve rekabet gücümüzü artırmamız gerekmektedir. Bu ise reform sürecine en kısa zamanda yeni bir ivme kazandırılmasıyla mümkündür. Verimliliğimizi ve rekabet gücümüzü artıracak reformlarla katma değerimizi artırabilecek ve böylece yurt içi tasarruf birikimimizi hızlandırabileceğiz.”

Türkiye'nin her konuda karşısına çıkan sorunlara yapısal çözüm üretmesi gereken bir döneme girdiğini belirten Yalçındağ, son finansal dalgalanma ile ortaya çıkan uyarının ciddiye alınması, zamanın iyi kullanılıp makroekonomik istikrarı pekiştirmek için azami çabanın gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Kurumsal yapıları sağlam, makro ekonomik yapıları güçlü ülkelerin küresel risklere karşı daha dirençli olabildiğini vurgulayan Yalçındağ, “Bu direnci sağlayabilmek için ekonomideki öncelikler ve reformlar üzerine yoğunlaşmak gerekmektedir. Bu yüzden önümüze bizi disipline edecek hedefler koyarak, başladığımız reform hamlesini tamamlamalı, gelişmiş ülkeler ile aramızdaki farkın kapanması için Türkiye'nin önündeki engelleri kaldırmalıyız” dedi.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Türkiye'nin önüne koyacağı bir diğer önemli hedefin de AB ile müzakere sürecinin kesintisiz devam etmesi olduğunu dile getiren Yalçındağ, “AB üyelik süreci Türkiye'nin ulusal çıkarları doğrultusunda gelişmeler içeren bir süreç olup, geniş bir yelpazede Türkiye için gereken reformları zorunlu kılıyor. AB hedefimizde yol alabilmek için istikrarlı ve reformcu bir Türkiye yaratmamız gerekmektedir” görüşünü kaydetti.

Türkiye'nin 2014 yılına kadar yüzde 7.5 seviyesinde yıllık ortalama büyüme çizgisini yakalayarak, satın alma gücü paritesine göre AB ortalamasının yaklaşık yarısına tekabül eden 13 bin dolarlık kişi başı milli geliri yakalayabileceğine işaret eden Yalçındağ, şöyle devam etti:

“İstikrarlı büyümeye devam eden, kişi başına alım gücü artan, tüketim ve yatırım talebindeki gelişme potansiyeli oldukça yüksek olan bir Türkiye, yerli ve yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar sunabilecektir. AB yolunda ilerleyen böyle bir Türkiye ekonomisi, son yıllarda gördüğümüz gibi küresel sermaye için çekici yatırım noktalarından biri olacaktır. Özellikle AB'ye tam üyelik hedefimiz bu resmin önemli bir parçasıdır. Yerli ve yabancı yatırımcılar için hem ekonomik hem sosyal hem de siyasi alanda bir çıpa niteliğinde olan AB üyeliği perspektifimizi güçlü bir şekilde sahiplenmeliyiz. Bu açıdan AB ile ilişkilerimize yeniden hız kazandırmamız son derece önemlidir.”

TCK'NIN 301. MADDESİ

AB ile üyelik müzakere sürecinin sağlıklı işleyebilmesi açısından Türkiye'nin önünde önemli bir tarihin olduğunu ifade eden Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kasım ayında yayınlanacak Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu'nu olumlu etkilemek adına bazı konuları yeniden ele almalıyız. Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde, ifade özgürlüğü lehine düzenleme yapılması bu konuda atılacak pozitif bir adımdır. Eylül içerisinde TÜSİAD'ın Brüksel ve Londra ziyaretleri sırasında bir araya geldiğimiz AB yetkililerinden de bu yönde bir mesaj aldık.

İkinci önemli konu ise Vakıflar Yasası'dır. Geçen dönem Meclis'ten geçen ancak veto ile geri dönen Vakıflar Yasası'nın İlerleme Raporu öncesinde yeniden ele alınması gerekmektedir.

Partiler üstü bir toplumsal uzlaşı ile ele alınması gereken AB konusunun bundan sonraki süreçte somut hedefler doğrultusunda daha iyi tanımlanması ve kamuoyuna doğru aktarılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Yalçındağ'ın konuşması tamamlamasından sonra soru ve cevap bölümü basına kapalı devam etti.

Bu arada Yalçındağ, ANSİAD'in üç yeni üyesinin rozetlerini taktı.
milliyet



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,798 µs