En Sıcak Konular

'Abdullah Gül tekrar aday olacak'

24 Eylül 2007 22:02 tsi
'Abdullah Gül tekrar aday olacak' Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, 21 Ekim'deki referandumunda 'Cumhurbaşkanını halk seçsin'' sonucu çıkarsa Gül'ün aday olacağını açıkladı!

Sever, Abdullah Gül'ün toplumdaki aşırılıkları gideren, uzlaşma için çalışan bir Cumhurbaşkanı olacağını söyledi. Sever, "Gül, aktif bir cumhurbaşkanı olacak" dedi.
 
Sever, "mahalle baskısı" tartışmalarıyla ilgili olarak "Gül, vizyon çizen, moral kaynağı olarak gerginlikleri gideren bir Cumhurbaşkanı olacak" yorumunu yaptı.
 
Sever, anayasa referandumunda "cumhurbaşkanını halk seçsin" sonucu çıkarsa Abdullah Gül'ün aday olacağını da kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Sever, Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün de aktif olacağını, ‘eğitime destek’ gibi kampanyalara öncülük edeceğini belirtti.
 
Sever, Hayrünnisa Gül'ün 16 Ekim’de sanatçılara Dolmabahçe Sarayı'nda verilecek resepsiyona ev sahipliği yapacağını açıkladı.
 
Hayrünnisa Gül'ün 29 Ekim'de Çankaya Köşkü'nde verilecek Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu’na da evsahipliği yapması bekleniyor.
 
OYLANACAK KANUN NE İÇERİYOR?
 
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, halk oyuna 21 Ekim'de tümüyle sunulacak.
 
Yasanın birinci maddesiyle Anayasa'nın 77'nci maddesinde yapılan değişiklik, 5 yılda bir yapılan TBMM seçiminin 4 yılda bir yapılmasını öngörüyor.
 
Anayasa'nın "Cumhurbaşkanı'nın nitelikleri" başlıklı 101'inci maddesindeki değişiklik, Cumhurbaşkanı'nın, 40 yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilmesi kuralını getiriyor.
 
Söz konusu düzenleme, Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 5 yıl olarak belirliyor ve bir kimsenin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceğini hükme bağlıyor.
 
Yasa, Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden veya TBMM dışından aday gösterilebilmesini yirmi milletvekilinin yazılı teklifi şartına bağlıyor, son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partilerin ortak aday gösterebilmesine imkan tanıyor.

cnntürk
 



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,356 µs