En Sıcak Konular

170 bin şoföre ‘Gaza az bas’ eğitimi

7 Haziran 2015 09:44 tsi
Türkiye kömür, petrol, doğalgaz, nükleer enerji ve yenilenebilir enerjiden sonra 6. yakıt olarak görülen verimlilik için çalışmalarını hızlandırdı. Her yıl 15 milyar liralık enerji tasarrufu edilmesi planlanırken, eğitim faaliyetleri de hız kazanıyor.

Bu kapsamda daha az yakıt (Benzin-motorin-LPG) sarfiyatı için taksi, otobüs ve minibüs şoförlerine verimli sürüş teknikleri öğretilecek. Ulaşımda Tasarruf Projesi kapsamında bir yıl içerisinde 170 bin sürücüye ulaşılması hedefleniyor. Ağustos ayında sahaya inmeyi hedefleyen Enerji Verimliliği Derneği proje ve eğitimleri ilk olarak 3 ilde pilot olarak başlatacak. İller henüz belirlenmezken, özellikle araç sayısının fazla olduğu şehirlere ağırlık verilecek. 1 saat süren eğitimlerde hız, klima gibi unsurların yakıt sarfiyatını artırdığına dikkat çekilecek.

Enerjide tasarruf

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın önem verdiği enerji verimliliği projeleri kapsamında 2-3 ay içerisinde minibüs, taksi ve otobüs şoförlerinin enerji tasarrufu yapmasının sağlanması hedefleniyor. Bu amaçla ilgili odalar ve meslek örgütleri ile görüşmeler yapıldı. Şoförlere, verimli sürüş teknikleri konusunda eğitimler verilecek. Eğitim gören şoförler, bir sertifika yanında, ‘enerji verimli logosu’na da sahip olacak ve bu logoyu araçlarına takacak. Bu logonun araçlara yapıştırılmasıyla da diğer sürücülerde de farkındalık oluşturulacak.

Ev kadınları faturayı 15 lira düşürdü

Kadınlara yönelik yapılan enerji verimliliği projesi kapsamında da 21 ilde 34 bin kadına ulaşıldı. Projeden geri dönüşler başladı. Buna göre, faturalarda aylık 5 ila 15 lira arasında düşüşler olduğu görüldü. Tüm kadınlara ulaşılması halinde, yılda 4 milyar TL tasarruf hesaplanıyor. Proje kapsamında kadınlardan da çeşitli öneriler geldi. Buna göre, ütü tahtasında bezin altına alüminyum folyo serilmesi halinde, daha düşük sıcaklık ile daha verimli ütüleme yapılabiliyor. Kadınlardan öğrenilen bu bilgi eğitime de konuldu. Çocuklara yönelik proje kapsamında ise 21 ilde 7 bin 242 öğrenciye ulaşıldı.

Çizgi filmle eğitim

Enerji çocuk olarak bilinen Naz karakteri için çizgi film yazılıyor. Film TRT’de yayınlanacak. Haftada 1 gün yayınlanacak olan çizgi filmde Naz’ın günlük hayatındaki maceraları yanında enerji verimliliği mesajları da yer alacak. Çizgi filmin Eylülde yayınlanması bekleniyor.

Star

Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,684 µs