En Sıcak Konular

Provokasyon 'profesyonel' işi

7 Haziran 2015 08:43 tsi
Provokasyon 'profesyonel' işi Diyarbakır'daki bomba TNT'den yapıldı, seyyar çay arabasındaki tüpe konuldu. 5 savcının görevlendirildiği soruşturma için MİT'in uzman ekibi de bölgeye ulaştı.

Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda 2 kişinin öldüğü, 80 kişinin yaralandığı HDP mitingi sırasındaki patlamaya ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma Cumhuriyet başsavcıvekili ve 4 savcı tarafından yürütülüyor. Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz tarafından yapılan yazılı açıklamada, kamera görüntüleri ve olay yerinde bulunan delil niteliğindeki materyallerin toplandığı, soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğü belirtildi.

PROVOKASYON PROFESYONEL İŞİ

Olayla ilgili Ankara'dan gelen özel bir ekip de Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polislerle birlikte çalışmalara başladı. Bölgedeki MOBESE kamera görüntüleri uzman ekip tarafından incelemeye alındı. Yetkililer, saldırıyla asıl amacın kaos ve kargaşa ortamı yaratıp, seçimlerin sabote edilmesinin hedeflendiğini belirttiler. Güvenlik güçlerinin yaptığı incelemelerde provokasyonun 'profesyonel' eller tarafından gerçekleştirildiği belirlenirken, bombanın türünü ve patladığı noktayı belirleyen güvenlik güçleri, saldırının arkasındaki güçleri araştırıyor. Patlamada ölen iki kişinin Necati Kurul ve Şeyhmus Kaçan olduğu bildirildi. Otopsi raporunda, kurbanların patlamanın şiddetiyle çevreye saçılan bilye ve metal artıklarının vücutlarına isabet etmesiyle iç organ harabiyeti ve aşırı kan kaybı sonucu öldüğü bildirildi. Patlamadan 2 saat önce ise 15 yaşındaki Ramazan Yıldız'ın yüksekten düşerek hayatını kaybettiği, bu ölümün patlama ile ilgisinin bulunmadığı belirtildi.

POLİSE SALDIRI ANI KAMERALARDA

Bu arada patlamanın ardından dağılan grupların polis ekiplerine saldırı anı güvenlik kameralarına yansıdı. Taş, molotofkokteyli ve havai fişeğin yanı sıra tabancanın da kullanıldığı olaylarda biri ağır 9 polis memurunun yaralandığı, 2'si zırhlı 5 polis aracının da hasar gördüğü belirtildi. Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada ise HDP'nin mitingine ilişkin 2 Haziran'da yayımladıkları tedbir içerikli yazıyla ilgili spekülatif haberlerin yer aldığı belirtilerek, bu yazının sadece HDP mitingiyle ilgili olmadığı, toplu katılımın olduğu her türlü faaliyet öncesi ilgili kurumlara gönderildiği bildirildi. Öte yandan dün akşam Bağlar ilçesi Emek Caddesi üzerindeki kahvehaneye bir araçtan pompalı tüfekle ateş açıldı. Kahvehane önünde oturan 3 kişi yaralandı.

MİT VE ÖZEL EKİP SORUŞTURUYOR
 

Soruşturmayı büyük titizlikle yürüten Diyarbakır İstihbarat, Terör ve bomba imha ekiplerine takviye olarak Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ile Terörle Mücadele Harekât Daire Başkanlığı'ndan 9 kişilik istihbarat uzmanı bir kadro dün özel uçakla Diyarbakır'a geldi. Elde edilen ilk bulgular, veri ve diğer materyaller Ankara'daki terör arşivine gönderildi. Bu arada patlamayla ilgili yürütülen soruşturmaya faillerin en kısa sürede bulunması için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla MİT Bölge Başkanlığı'ndan da uzman bir ekip dahil edildi.

STK'LARDAN SAĞDUYU ÇAĞRISI
 

Diyarbakır'da HDP'nin mitingindeki patlamanın ardından bir araya gelen sivil toplum kuruluşları sağduyu çağrısı yaptı. Patlamanın yaşandığı yere yürüyen STK'lar, olay yerine kırmızı karanfil bıraktı. İstasyon Meydanı'nda HDP'nin mitingi sırasında yaşanan patlama nedeniyle bir araya gelen kentteki Sivil Toplum Kuruluşları saldırıyı protesto edip, sağduyu çağrısı yaptı. Aralarında İHD, Kuyumcular Odası, GÜNSİAD (Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği), Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Tabip Odası ve Ticaret Odası'nın da bulunduğu STK'lar patlamanın yaşandığı yere yürüyüp, kırmızı karanfil bıraktılar. STK'lar adına açıklama yapan Baro Başkanı Av. Tahir Elçi, mitingde bir katliam yapılmaya çalışıldığının belirttti.

Sabah
 




 

Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs