En Sıcak Konular

YSK'dan sandığa paralel önlem

7 Haziran 2015 08:18 tsi
Yüksek Seçim Kurulu, bugünkü seçimde sandık başlarında her partiden bir gözlemcinin bulunmasını kararlaştırdı. Basın kartı olmayanlar da sandık başına gidemeyecek.

Yüksek Seçim Kurulu, Cihan Haber Ajansı'nın seçim sonuçlarını manipüle etme girişimlerini önlemek için son derece önemli bir karar aldı. Gazeteciler sadece haber almak için kısa süreliğine içeri alınacak. Basın kartı olmayan ise sandık başına gidemeyecek. YSK, sandık başlarında her partiden sadece bir gözlemcinin bulunmasını da kararlaştırdı. Bu karar özellikle bölgede sandık başlarına yığma yaparak vatandaşa baskı yapılmasının önüne geçilecek. İçişleri Bakanlığı Valilikleri seferber etti. Birden fazla gözlemci olduğu şikayeti gelirse fazla olanlar anında sandık başından uzaklaştırılacak.

AK PARTİ BAŞVURUSU

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, YSK'nın aldığı kararlar ile ilgili SABAH'ın sorularını yanıtladı. Şentop, "YSK'dan seçimin güvenliğini bozmak isteyenlere fırsat tanımamak üzere basın temsilcilerinin kanunen geçerli kimlik ibrazıyla ve sadece haber alma amaçlı, süreli bulunmalarına yönelik başvuru yaptıklarını belirterek, "YSK karar verdi. Sandık başına gelen gazeteciler basın kartı göstermek zorunda olacak. Bunlar sayım işlemlerine hiçbir şekilde müdahale edemeyecek. Olayın başından sonuna kadar orada kalamayacak. Haber amaçlı geldikleri için sandık sonucunu alıp gidene kadar bir süre tanınacak. 173 bin basın kartlı elemanları olmadığı için Paralel yapı manipülasyon yapamayacak" dedi. Şentop, İçişleri Bakanlığı YSK'nın sandık başında bulanabilecek müşahitler ile ilgili kararı konusunda Valilikleri uyardığını da ifade ederek, "Bu kurala uyulmadığı yönünde gelen şikâyetler üzerine fazla olanlar anında sandık başından uzaklaştırılacak" bilgisini verdi. Bu arada Mustafa Şentop, yaptığı yazılı açıklamada Cumhuriyet gazetesinin internet sayfasında yer alan "Şentop itiraf etti" başlıklı haberin doğru olmadığını belirtti.

SANDIKTA 5 MÜŞAHİT KARARI
 
YSK, bugün yapılan seçimlerde oy sayım ve dökümü sırasında her biri ayrı partiden olmak üzere yalnızca 5 müşahidin bulunabileceğine, diğer müşahitlerin ise oy sayımı yapılan salonda uygun bir yerde sadece gözlem yapmak üzere bekleyebileceklerine karar verdi. AK Parti, YSK'ya başvurarak, her bir sandık başında kaç müşahit bulundurulabileceğine ilişkin karar alınması için YSK'ya başvurdu. YSK bu başvuruyu inceleyerek, "5'ten çok partinin görevlisi müşahit olarak sayım masasında bulunmak isterse kurayla her biri ayrı partiden 5 müşahit bulundurur" kararına vardı.

TARTIŞILACAK KARAR
 
Paralel yapının Twitter hesabı Fuat Avni'nin seçimlerde hile yapılacağı iddiası ile yayımladığı listede adı geçen bir kişi için Gaziantep Şahinbey 2. İlçe Seçim Hakiminin "sandık görevinin iptali" kararı verdiği ortaya çıktı. Kararı eleştiren Şentop, hakimler de dahil internette dolaşan tüm isimler ile ilgili inceleme istediklerini ve bunun başladığını söyledi. Şentop, YSK'dan bu şüpheli ve tamamen keyfi, hukuka aykırı kararın kaldırılmasını talep ettiklerini bildirdi. Şentop, Aydın Doğan'ın '20 Yanlış Soruya 20 Doğru Cevap' isimli kitapçığın toplatılmasını istedi ancak YSK'nın bunu kabul etmediğini bildirdi.

Sabah
 

Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,753 µs