En Sıcak Konular

Akdoğan: Önder'in sözlerinin karşılığı yok

5 Haziran 2015 13:01 tsi
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Sırrı Süreyya Önder'in, Çözüm Süreci ile ilgili açıklamalarına ilişkin, "Karşılığı olmayan bir cümledir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Sırrı Süreyya Önder'in, Çözüm Süreci ile ilgili açıklamalarına ilişkin, "(MHP ile de yaparız falan) çok anlamlı sözler değil bunlar. MHP'ye sormak lazım. Yani HDP ile PKK'nın... Birtakım meselelerin üzerinden oturup konuşurlar mı? Veya böyle birlikte çalışabilirler mi? Bu yüzden karşılığı olmayan bir cümledir" dedi.
 
Akdoğan, A Haber televizyonunda katıldığı programda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.
 
HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in dün yaptığı "Halk süreci sahiplendi, MHP ile bile yürütürüz, yeter ki ciddiyet olsun, biz Dolmabahçe'de bu işi demokratik siyasete bağlamışız kanalların açılması, buna Türk milliyetçisi itiraz eder mi sizce" açıklaması hatırlatılan Akdoğan, "(Yürütürüz) derken iktidara mı gelecek HDP? İktidara gelmeye mi planlıyor, hedefliyor da 'Yürütürüm' diyor" ifadesini kullandı.
 
Akdoğan, 8 Haziran'da AK Parti'nin güçlü bir şekilde iktidarını muhafaza edeceğini belirterek, kendi başına iktidar olamaması durumunda ise ülkede kimsenin hükümeti ya da koalisyonu kuramayacağını söyledi.
 
Çözüm Süreci'nin ancak AK Parti ile devam edebileceğini vurgulayan Akdoğan, "Burada şunu söyleyebilirler; Biz olmadan Çözüm Süreci olur mu? Bal gibi de olur. Yani HDP barajı geçse de geçmese de Çözüm Süreci devam edecek. Herkesin bunu anlaması gerekiyor" ifadesini kullandı.
 
Akdoğan, "HDP yok iken süreci başlattıklarını" anlatarak, sürecin ana lokomotifinin AK Parti olduğunu kaydetti.
 
"(MHP ile de yaparız falan) çok anlamlı sözler değil bunlar" diyen Akdoğan, "MHP'ye sormak lazım. Yani HDP ile PKK'nın... Birtakım meselelerin üzerinden oturup konuşurlar mı? Veya böyle birlikte çalışabilirler mi? Bu yüzden karşılığı olmayan bir cümledir. Bu süreç AK Parti varsa bir noktaya gidecek" diye konuştu.
 
Yalçın Akdoğan, 8 Haziran'da öncelikli konularından birisinin Çözüm Süreci olduğuna dikkati çekerek, yaz aylarında çok önemli mesafe alınacağına inandığını ifade etti.
 
Bu konunun akşamdan sabaha sonuca ulaşacak bir konu olmadığını bildiren Akdoğan, şöyle devam etti:
 
"Hızlı bir şekilde de bir yere varılabilir. Bu süreçte bunlar güveni sarstılar. Çünkü HDP, öyle bir senaryonun parçası oldu ki o senaryonun içerisinde Çözüm Süreci yok. Çözüm Süreci'nin düşmanı paralel çeteyle işbirliği yapıyor. Darbeci, vesayetçi odaklar kendi varlığına düşman olan odaklarla işbirliği yapıyor. Kendisini kullandırtan bir HDP var. Bu bir kaos planı. Buradan nasıl hayırlı bir şey çıkabilir? Bunlar şu anda yanlış bir yola girdiler, Çözüm Süreci'nin düşmanlarıyla iş tutmuş durumdalar. Siz, Çözüm Süreci'ni başlatan, sahibi olan partiye savaş açarsanız, onun baş aktörü Tayyip Erdoğan'a savaş açarsanız ondan sonra da 'Biz, süreci MHP ile yaparız' derseniz kargalar bile güler."
 
"Darbeci odaklarla işbirliği var. HDP makas değiştirdi"
 
Akdoğan, seçimden sonra Çözüm Süreci'ne dair atılacak ilk adımın ne olacağı sorusuna şu karşılığı verdi:
 
"Hem Sayın Cumhurbaşkanımızın hem Sayın Başbakanımızın önemli vaatleri arasındadır. Çözüm Süreci Kurulu toplanacaktır, durum nedir, bunun değerlendirmesi yapılacaktır. Çözüm Süreci askıya filan alınmadı, dondurulmadı, Çözüm Süreci devam ediyor. Onun ötesinde temaslar diyaloglar devam eder. Bundan sonraki süreci biz kimle devam ettireceğiz, ciddi bir güven sarsılması var. Partiler arasında rekabet, belki polemikler olur... Bu ayrı bir şeydir. Ama şu anki tablo bu değil. Darbeci odaklarla işbirliği var. HDP makas değiştirdi."
 
Kobani olaylarından sonra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın makas değiştirdiğini belirten Yalçın Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Kandil'in ayak diremesi var. Şu anda girdiği yol Türkiye'nin hayrına değil, HDP'nin hayrına değil, Çözüm Süreci'nin hayrına değil bu çok açık ve nettir. Burada HDP, PKK ve terör örgütü ile darbeci, vesayetçi odaklar altında sıkışmış bir görüntü veriyor. Niye parlatılıyor, bu dostluk birden bire nasıl ortaya çıktı? Birden bire Selahattin Demirtaş'ı 'beyaz Türk' ilan ettiler, bir PR objesine dönüştü, saz çalmaya kadar. İnsan yanında sazıyla mı dolaşır? Bu aile şirketi midir? Senin abin bir dönem genel başkanlık yapıyor sonra sen yapıyorsun, bir taraftan da Tayyip Erdoğan'a çıkıp 'Bu padişahlık mı?' diyorsun. Peki bu abiden kardeşe mi geçiyor, usül bu mudur, aile şirketi midir bu? Bir dönem genel başkanlık yapmış bir insan sonra nasıl dağa çıkar, eline nasıl silah alır, bu nasıl demokrasiye inanmaktır?"
 
"Demirtaş'ın ne dediğinin bir önemi yok"
 
Paralel Devlet Yapılanması'nın, Çözüm Süreci'ne düşmanlığının rekabetten kaynaklandığını belirten Akdoğan, "Kendine biat etmeyen kim varsa yok edilmeli, tasfiye edilmeli' anlayışına sahipler. Aynı şey PKK'da da var. HDP bir mahallede oy alıyor, arkasından PKK, KCK giriyor zaten kampanyayı KCK yapıyor, oraya artık 'kurtarılmış bölge' gibi muamele yapıyor. KCK, alternatif otorite kurmaya çalışıyor, paralel çete de devlet içinde alternatif yapı kurmaya çalışıyor. Bunlara eyvallah etmeyeceğiz" diye konuştu.
 
Akdoğan, devletin seçim güvenliği konusunda ne yapması gerekiyorsa yapacağını, her bir vatandaşına sahip çıkacağını, "Barajı geçmezse kıyamet kopar" tehditlerine de asla pabuç bırakmayacağını vurguladı.
 
Selahattin Demirtaş'ın "7 Haziran gecesi kutlamamız yok, sokağa çıkmayın" açıklaması üzerine değerlendirmesi sorulan Akdoğan, "Demirtaş'ın ne dediğinin bir önemi yok. Kandil'in nasıl çağrı yapacağı önemli. Cizre olaylarında bunlar açıklama yaptılar, hiç kimse bunları dinlemedi. Kandil'i bile neredeyse dinlemeyecek bir yapı orada oluşmuş. Bir de kutlayacak bir şeyleri olur mu o gece onu görmek lazım" ifadesini kullandı.
 
"HDP mesaj taşıyan bir postacı"
 

Akdoğan, HDP barajı geçse de geçmese de sürecin devam edeceğinin altını çizerek, "Süreci başarıya ulaştıracağız. Burada HDP, olmazsa olmaz aktör değil HDP mesaj taşıyan bir postacı. Onlarla zaten bizim güvenimiz sarsıldı mesele barajı geçip, geçmemeleri değil. Bunlar Öcalan adına yalan konuşuyorlar, Çözüm Süreci'nin düşmanlarıyla işbirliği yaptılar. Bunların 'çözüm' diye dertleri yok. Burada kiminle hangi aktörle bu süreç yürüyecek, bunu seçimden sonra biz değerlendireceğiz" dedi.
 
HDP'nin Batman mitinginde "Barajı aşamazsak benim meskenim dağlardır, dağlar" yazılı pankart açılmasıyla ilgili görüşü sorulan Yalçın Akdoğan, "Yani barajı aşarlarsa dağdan inecekler miymiş? Böyle bir şey olur mu? Olmaz. Bir tarafta silahlı bir güç var, bir tarafta siyasi güç var. İkisi aynı anda yükselirse büyük tehlikedir. Biri yukarı gider, biri aşağı gider. Ama sen 'İkisini birden elimin altından tutacağım, bir elimde silah olacak, bir elimde siyaset olacak' dersen bu tehlikeli bir durumdur. Başın sıkıştığında Mecliste, o zaman dağdaki adam konuşmaya başlar, tehdit etmeye başlar" ifadesini kullandı.

aa
 

Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,974 µs