En Sıcak Konular

Ukrayna'da savaş yeniden kapıda

5 Haziran 2015 09:24 tsi
Ukrayna'da savaş yeniden kapıda Tarafların ateşkes anlaşması imzalamasından sonra nispeten sakin günler geçiren Ukrayna'da çarşambadan beri 24 kişi hayatını kaybetti. Savaş ihtimali tekrar gündemde.

Ateşkes anlaşmasının imzalandığı 12 Şubat tarihinden beri büyük çaplı kayıpların görülmediği Ukrayna'da çatışmalar yeniden patlak verdi. Ülkenin doğusundaki Donetsk bölgesinde, ayrılıkçılarla Kiev hükümeti karşılıklı ateşe başladı. Bölgeden gelen bilgilere göre bir gün içinde en az 24 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden 14'ünün ayrılıkçı militan, 5'inin Kiev ordusu mensubu asker, 5'inin de sivil olduğu öğrenildi. Bunun yanısıra 24 sivilin, 86 ayrılıkçının ve 39 askerin yaralandığı belirtildi. Çatışmaların neden çıktığı konusundaysa her iki taraf birbirini suçladı. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 9 bin Rus askerinin sınırı geçerek kendilerine yönelik bir tehdit oluşturduğunu açıkladı. Ukraynalı yetkililer, ayrılıkçıların Maryinka kasabasına yönelik geniş çaplı bir saldırı başlattığını duyurdu. Rusya Devlet Başkanlık Sözcüsü Dimitri Peskov ise bu iddiaları yalanladı ve "Hiç şüphe yok ki bu provokasyonun arkasında Ukrayna ordusu var" dedi.

'ŞİDDET SARMALI'

Konuyla ilgili açıklama yapan Avrupa Birliği, çıkan çatışmaları 'şubat ayında imzalanan barış anlaşmasının en ciddi ihlali' olarak nitelendirdi. Tarafları sükunete çağıran yetkililer, bölgenin yeni bir şiddet sarmalına girmesinden endişe ettiklerini dile getirdi. EuroMeydan gösterilerinin ardından Kiev'de yaşanan hükümet değişikliğiyle birlikte, Ukrayna'nın Rusya sınırında ayrılıkçı hareketler başgöstermişti. Donetsk bölgesindeki Rusya yanlısı ayrılıkçılar tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş, Kiev hükümetiyle 12 Şubat'ta ateşkes anlaşmasına varmışlardı. 2014 Nisan'ından beri yaşanan şiddet olaylarında ölenlerin sayısı ise 6 bin 400'ü geçti.

SAVAŞIN GİREMEDİĞİ YER: HAYVANAT BAHÇESİ
 
Ukrayna ekonomik kriz, siyasi bölünmüşlük ve şiddet olaylarıyla anılırken, başkent Kiev yakınlarında tüm bunları unutturacak bir hayvanat bahçesi açıldı. Özel bir işletmenin açtığı hayvanat bahçesinde kuş türleri, ayılar, kaplanlar ve kurtlar var. Ortalama gelirin 550 lira olduğu ülkede, hayvanat bahçesine girişin fiyatı 20 lira civarı. Bu dişe dokunur ücrete rağmen, çocuklu aileler parkın girişinde kuyruklar oluşturuyor. İşletmeciler savaşın kendilerini de etkilediğini söylüyor. İki yıl önce, henüz çatışmalar yokken başlayan proje savaş dolayısıyla sekteye uğramış. Hayvanat bahçesi yetkilileri, açılışa yetişmeyen fil ve zürafaları hâlâ beklediklerini söylüyor.

Sabah

Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,763 µs