En Sıcak Konular

Dolar son 6 yılın en düşük seviyesinde!

24 Eylül 2007 17:34 tsi
Dolar son 6 yılın en düşük seviyesinde! Cuma günü serbest piyasada 1,2270 YTL'ye satılan dolar, haftaya değer kaybederek başladı. İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,2270 YTL, avronun satış fiyatı 1,7280 YTL oldu

 DOLAR ERİYOR! 
 
YTL karşısında 2001 yılı seviyesine inen dolar Avro karşısında da tarihin en düşük seviyesinde

Vatan'ın verdiği bilgiye göre, serbest piyasada dolar ve avro YTL karşında değer kaybetmeye devam ediyor.

Amerikan Merkez Bankasının (FED) geçen hafta beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesi, dolar kurundaki gerilemeyi ivmelendiren unsur olurken, dolar bulunduğu seviye itibarıyla 2001 yılı değerine geldi.

DOLARIN SEYRİ

Cuma günü serbest piyasada 1,2270 YTL'ye satılan dolar, haftaya değer kaybederek başladı.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,2270 YTL, avronun satış fiyatı 1,7280 YTL oldu.
Piyasanın kapanışı itibarıyla Kapalıçarşı'da 1,2250 YTL'den alınan dolar 1,2270 YTL'den satılıyor. 1,7260 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,7280 YTL oldu.
Dolar güne 1,2300 YTL'den, Cuma günü 1,7270 YTL olan avro ise 1,7300 YTL'den başlamıştı.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları, saat 15.00 itibarıyla, alışta en düşük 1,2210 YTL, en yüksek 1,2220 YTL, satışta en düşük 1,2260 YTL, en yüksek 1,2290 YTL seviyesinde bulunuyor.

PARİTE NE OLDU?

Uluslararası piyasalarda saat 15:00 itibariyle avro-dolar paritesi 1,4111, sterlin-dolar paritesi 2,0246, yen-dolar paritesi ise 115,01 düzeyinde seyrediyor.

DOLAR AVRO KARŞISINDA TARİHİNİN EN DÜŞÜK DÜZEYİNDE

ABD Dolarının Avrupa ortak parası avro karşısında da gerileyişi durmuyor.

Avrupa döviz piyasasında bu sabah 1 ABD Doları, avro karşısında tarihinin en düşük düzeyine gerileyerek 1 avro = 1,4130 dolar seviyesinden işlem gördü.
Doların değer yitirmesinde geçen hafta temel faiz oranlarında yarım puanlık indirim yapan ABD Merkez Bankasının faizleri aşağıya çekmeye devam edeceği beklentileri etkili oluyor. AB'de faizlerin düşmesi uluslararası piyasalarda ABD Dolarının cazibesini azaltırken, avro gibi faiz getirisi daha yüksek paralara talebi artırıyor.

''MERKEZ BANKASI ALIMLARDA MİKTARI ARTIRABİLİR''-

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, döviz piyasasında ilişkin yaptığı açıklamada, dövizde yaşanan bu durumun yurt dışı kaynaklı olduğunu söyledi.
Türkiye benzeri ülkelerde de trendin bu yönde olduğunu hatırlatan Salar, yaşan durumun Türkiye'ye özgü olmadığının altını çizdi.
Kurların bugünkü seviyesinin 6 yıl önceki seviyeleri olduğunu belirten Salar, kur hareketlerinin yukarıya dönmesinin ancak yurt dışındaki algılamaların değişmesiyle mümkün olabileceğini anlattı.
Salar, içeride ise yerli yatırımcıların geçtiğimiz aylarda seçim öncesinde yüklü miktarlarda döviz alımı gerçekleştirdiğini, döviz tevdiat hesaplarında 25 milyar dolarlık artış bulunduğunu bildirdi.
Özellikle petrol fiyatlarında yüksek seyir sürdüğü sürece global likidite koşullarının devam edeceğini ifade eden Salar, ekstra risk iştahının sürmesinin muhtemel olduğunu söyledi.
Salar, ''Yakın vadede eğer kurlar bir miktar daha gerilerse, muhtemeldir ki Merkez Bankası piyasadaki fazla arzı engellemek için alım ihalelerinde miktarı artırabilir'' dedi.
Piyasalara yapılacak ilk hamlenin bu olabileceğini dile getiren Salar, daha sonra yine Merkez Bankasının faiz indirimine gidebileceğini aktardı.
Salar, piyasa direkt müdahalenin çok etkili olmayacağı görüşünü dile getirdi.



Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,204 µs