En Sıcak Konular

İran, Türkiye'den bu kez de onu istiyor

5 Haziran 2015 08:14 tsi
İran, Türkiye'den bu kez de onu istiyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, İran’ın Türk bankalarına ilgisinin devam ettiğini belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İran’ın Türk bankalarına ilgisinin devam ettiğini belirterek, Tahran'ın Halk Bankası’nın ardından Ziraat Bankası'yla da ilgilendiğini söyledi. Canikli, “İran şu anda özellikle Ziraat Bankası ile çalışmak istiyor. Tüm ülkelerle yaptıkları ticarette Ziraat Bankası'na Genel Haznedarlık yetkisi vermek istediklerini bildirdiler” dedi. Canikli, "Yani diğer tüm ülkelerle yaptıkları ticarette haznedarlık, danışmanlık hizmeti versin istiyorlar. Bu bizim çok hoşumuza giden, onur verici bir öneri oldu. Çünkü hem güven, hem kredibilite çok fazla. Ziraat Bankası bizim Hazine için de bir haznedarlık fonksiyonu yükleniyor. Onlar da bunu biliyorlar" ifadesini kullandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, İran’a uygulanan ambargonun ardından Türkiye ile olan ticaret ilişkilerini değerlendirdi.

'ARACI OLSUN' DİYORLAR

Canikli, şunları söyledi: "Görüşmeler devam ediyor. Merkez Bankası da devrede. Ama ambargo kaldırılırsa bu ilişkileri çok daha rahat bir şekilde sürdürebiliriz. Türkiye açısından İran’da bankacılık alanında aktif olmak çok önemli. Uluslararası ödemeleri Ziraat Bankası üzerinden olacak. Daha da ötesinde ‘Başka ülkelerle herhangi bir ilişki olduğunda ücret karşılığı bize danışmanlık yapsın, destek versin, aracı olsun’ diyorlar.”

Doğal bir avantajımız var

Türkiye’nin doğal bir avantaja sahip olduğunu vurgulayan Canikli, şöyle devam etti: "Dünya ambargosu nedeniyle İran Türkiye’den mal almak zorunda. Ancak bu şartlar ortadan kalkınca Türkiye’nin aleyhine olur gibi bir yaklaşım doğru değil. İran’ın son 30 yılına baktığınız zaman ambargolu geçen süreler ambargosuzdan fazla. Dolayısıyla bundan sonraki dönemlerde de bu tür durumlarla İran karşı karşıya kalabilir.

En büyük yararı Türkiye görecek

"Ambargonun kalkması İran’ın gelirini, satın alma gücünü artıracak" diyen Canikli şöyle devam etti: "Daha çok ithalat yapmasının önünü açacak. Daha çok harcamasının önünü açacak. Diğer malların ambargosu bir tarafa ama esas mal satamıyor. Ve sattığı malın parasını alamıyor. En son da BM kararı kapsamında altın transferi yasaklandı. Bu sorun ortadan kalktığında ortaya çıkacak olan esas güzel şey komşu, güçlü ve yoğun nüfusu olan bir ülkenin inanılmaz bir harcama potansiyelinin ortaya çıkacak olması. Bundan en çok faydalanacak ülkelerin başında Türkiye geliyor."

Akşam



Bu haber 1,049 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,408 µs