En Sıcak Konular

IMF, ABD'nin büyüme beklentilerini düşürdü

4 Haziran 2015 17:23 tsi
IMF, ABD'nin büyüme beklentilerini düşürdü IMF, ABD'nin bu yılki büyüme beklentisini yüzde 2,5'e, gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisini yüzde 3'e indirdi

Uluslararası Para Fonu (IMF) ABD'ye ilişkin büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etti ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz artışını 2016'ya ertelemesi tavsiyesinde bulundu.

IMF, ABD ekonomisine ilişkin 4. madde gözden geçirme raporunu yayımladı. Raporda, ABD ekonomisindeki ivmenin bu yılın ilk çeyreğinde olumsuz hava şartları, ülkenin batısındaki limanlarda yaşanan grevler, enerji sektöründeki yatırımlardaki sert düşüş ve güçlenen dolar nedeniyle sona erdiği belirtildi.

Büyümeyi geçici olarak aşağı çeken bu gelişmelerin etkisinin, uzun süreli olmayacağı kaydedilen raporda, "Güçlü işgücü piyasası, destekleyici finansal şartlar ve ucuz petrol, ekonominin yılın geri kalanında daha dinamik bir yol izlemesini destekleyecektir. Buna karşın, ilk aylardaki zayıf üretim, 2015 büyüme oranını kaçınılmaz olarak aşağı çekecektir. Bu oran, şu an yüzde 2,5 olarak tahmin edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, ABD'nin gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisini de yüzde 3'e çeken IMF, nisan ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda ülkenin 2015 ve 2016 yıllarında yüzde 3,1 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu.

- "Dolar şu andaki kurlara göre nispeten aşırı değerli"

Doların, sistematik ekonomilerin para politikaları ve büyüme oranlarındaki farklılıklardan dolayı son bir yılda yüzde 13 değerlendiği belirtilen raporda, "ABD doları şu andaki kurlara göre nispeten aşırı değerli" tespitine yer verildi.

Güçlenen doların ABD'deki büyüme ve istihdamı olumsuz etkilerken, enflasyonu da aşağı çektiğine işaret edilen raporda, ülkenin cari açığının da nispeten aşırı değerli olan dolar nedeniyle orta vadeli seviyesinin üstüne çıkacağı öngörüsüne yer verildi. Raporda, "Doların, özellikle ABD ve yurt dışındaki büyüme eksikliğine yönelik politikaların gevşediği bir ortamda daha fazla değerlenmesi zararlı olabilir" uyarısında bulunuldu.

- Fed, faiz artışını 2016'ya ertelemeli"

ABD'deki para politikasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunulan raporda, Fed'in 9 yıl aradan sonra başlatacağı faiz artışı konusunda dikkatli olması gerektiği vurgulandı.

Raporda, Fed ne kadar temkinli olursa olsun ABD'deki faiz artışının küresel finansal istikrarı olumsuz etkileyebileceği ifade edilerek, "FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) verilere bağlı kalmaya devam etmeli ve ilk faiz artışını enflasyon ve ücretlerdeki artış şu andakinden daha belirgin olana kadar ertelemeli. IMF'nin makroekonomik projeksiyonları, enflasyon ve büyümede yukarı yönlü sürprizler yaşanmazsa, faiz artışının 2016'ın ilk yarısına erteleneceğini gösteriyor" değerlendirmesine yer verildi.

AA



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,521 µs