En Sıcak Konular

'Piyasaların gördüğü en kuvvetli ihtimal...'

4 Haziran 2015 12:13 tsi
Başbakan Yardımcısı Babacan, piiyasaların seçim sonuçlarıyla alakalı gördüğü en kuvvetli ihtimal tek parti hükümeti olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasaların seçim sonuçlarıyla ilgili gördüğü en kuvvetli ihtimalin tek parti hükümeti olduğunu belirterek, "Piyasalar onu görüyor, onu fiyatlandırmış durumda" dedi.
 
Babacan, özel bir TV kanalına katıldığı programda, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana ekonomik tablonun nasıl olduğunun sorulması üzerine, makroekonomik göstergelerdeki olumlu gelişmeleri anlatarak, "2002'nin Türkiyesiyle bugünün Türkiyesi neredeyse iki ayrı ülke denecek kadar farklı artık" diye konuştu.
 
Türkiye'de siyasi istikrar anlamında çok önemli bir başarının yakalandığını anlatan Babacan, bunun üzerine makro ekonomik istikrarın inşa edilmesinin önemli olduğunu, kendilerinin de bunu önemli ölçüde sağladıklarını söyledi.
 
Yapısal reformların, gelecek dönemde Türkiye'nin en önemli konusu olduğunu vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:
 
"Buna artı bir de yargı reformu ve eğitimle ilgili yapmamız gerekenleri eklediğiniz zaman işte size komple bir kalkınmanın, 2023 Türkiyesinin yol haritasını çizmiş olacağız. Bunun bütün hazırlıkları tamam, her türlü detayı, kanun metinleri dahi neredeyse yazılmış durumda ama bunların uygulanabilmesi için siyasi istikrar zeminini sağlam tutmamız gerekiyor. Allah korusun, siyasi istikrar zemini bir gevşerse Türkiye'de, bir sarsıntı olursa, onun üzerine ekonomik başarıyı inşa etmek mümkün değil. Çünkü zemin çürükse eğer, binayı nasıl inşa ederseniz en ufak depremde o bina yıkılır. Siyasi istikrar da her şeyin zemini, onu sağlam tutmalıyız.
 
Özgün duruşumuz, iradeli duruşumuz bazılarının belki oyun planını bozuyor. Onun için Türkiye aleyhtarı yazılan çizilen şeyler çoğalıveriyor son 2 yıldır. Türkiye'nin güçlenmesinden kimsenin korkmaması gerekiyor. Türkiye prensipli hareket eden bir ülke, kimseye zarar vermez. İnsanlık için temel hak ve özgürlükler için mücadele eden bir ülkeyiz. Bu yeni Türkiye'ye alışacaklar, er ya da geç alışacaklar."
 
Babacan, piyasa analizlerine bakıldığında seçim sonrası en kuvvetli ihtimalin  tek parti hükümeti olduğunu söyledi. "Koalisyon ihtimali de yok demek mümkün değil" diyen Babacan, anket sonuçlarının koalisyonu gösterdiği dönemlerde piyasa göstergelerinin hep kötüye gittiğini ifade etti. Anket ve kamuoyu yoklamalarıtek parti hükümeti ihtimalini yüksek gösterdikçe, piyasaların iyileştiğine işaret eden Babacan, "Piyasaların beklediği en olumlu senaryo tek parti hükümeti. Koalisyon Türkiye için iyi şeyler getirmez, koalisyon demek, vasatta buluşmaktır, vasatta buluşmak da vasat sonuçlar getirir" dedi.
 
"AK Parti ve CHP ya da AK Parti ve MHP güçlü bir koalisyon kursa, ekonomide dengeler nasıl olur?" sorusu üzerine Babacan, o ihtimali düşünmek bile istemediklerini, bu durumun Türkiye'ye zaman kaybettireceğini, geçmişte de bunun yaşandığını dile getirdi.
 
"Piyasalar tek parti hükümeti ihtimalini fiyatlandırıyor"
 

Babacan, Amerikan Merkez Bankası (Fed) ile Avrupa Merkez Bankasının (ECB) para politikalarının tam zıt yönde hareket etmesi ve bu politikaların yeni haberlerden sürekli etkileniyor olmasının iki para birimi arasındaki hareketi çok şiddetlendirdiğini kaydetti.
 
Bu tür hareketlerin Türkiye'nin iç piyasasına etkide bulunduğunun altını çizen Babacan, şöyle konuştu:
 
"Biz açık bir ekonomiyiz. Döviz ve sermaye giriş çıkışları ile kur rejimi serbest. Dolayısıyla son dönemdeki kur hareketlerinin önemli sebebinin dışarıdan olduğunu görüyoruz ama içeriden etkileyen hususlar da var. Bazı iç tartışmalar, son dönemdeki 'Koalisyon olacak mı, olmayacak mı?' beklentileriyle ilgili konular da piyasa göstergelerini etkiliyor. Bugün itibarıyla baktığımızda piyasaların seçim sonuçlarıyla alakalı gördüğü en kuvvetli ihtimal tek parti hükümeti. Piyasalar onu görüyor, onu fiyatlandırmış durumda."

aa

 

Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,079 µs