En Sıcak Konular

'Üç dönem kuralı gençlerin önünü açmak için'

4 Haziran 2015 11:47 tsi
'Üç dönem kuralı gençlerin önünü açmak için' Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, AK Parti'nin "üç dönem kuralı"nın, gençlerin önünü açacak bir mekanizma olarak hayata geçirildiğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AK Parti'nin "üç dönem kuralı"na ilişkin, "Gençlerin ve yeni fikirlerin, yeni düşüncelerin önünün açılması, bunların hem parlamentoda, yasamada hem de yürütmede yer alabilmesi ve yansıyabilmesi için mutlaka gençlerin önünü açacak mekanizmaların hayata geçirilmesi gerekiyordu. Bu amaçla bu kural getirildi" dedi.
 
Bakan Canikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2001 yılında parti programı hazırlanırken belirlenen "üç dönem kuralı"nın önemine işaret ederek, Türkiye'de 40-50 yıl siyasette kalan, adeta siyasetin ve yönetimin, demokrasinin önünü tıkayan siyasetçiler olduğuna dikkati çekti.
 
Siyasetin yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Canikli, şunları kaydetti:
 
  "Yeni gelişmelere ayak uyduracak jenerasyonun yönetime, siyasete, hükümete, Türkiye Büyük Millet Meclisine yansıması, orada yer alması gerekir. Toplumdaki değişimin ve dönüşümün de aynı şekilde onun dinamizminin de mutlaka bu koltuklara, bu makamlara yansıtılması gerekir. Bunun da yöntemi budur. Aksi halde geçmişten gelen köklü alışkanlıkla Türk siyasetinde bazı kökleşmiş isimleri yerinden edemezsiniz. Bu genel değerlendirmedir, partilerle alakası yoktur. Dolayısıyla gençlerin ve yeni fikirlerin, yeni düşüncelerin önünün açılması ve bunların hem parlamentoda, yasamada, hem de yürütmede yer alabilmesi ve yansıyabilmesi için mutlaka gençlerin önünü açacak mekanizmaların hayata geçirilmesi gerekiyordu. Bu amaçla bu kural getirildi."
 
Bu kural getirildiğinde uygulanacağının düşünülmediğini, "mutlaka değiştirilir" gözüyle bakıldığını belirten Canikli, bugüne kadar başka hiç bir siyasi partinin böyle bir kuralı uygulamaya koyamadığına işaret etti.
 
"Kuralı uygulamamız AK Parti'ye güç kazandırır"
 
Bakan Canikli, 3 dönem kuralının AK Parti'ye kazandırdıklarını değerlendirirken de "Hem millete verdiği sözü yerine getirmesi açısından son derece önemli hem de gerçekten böyle kurumsal yapı haline gelebilmek için olması gereken şeffaflık, dürüstlük kavramlarının sonuna kadar uygulanması yönüyle de son derece önemlidir. Tam tersi bu üç dönem kuralını uygulamamız AK Parti'ye, bu harekete güç kazandırır, itibar kazandırır, güven kazandırır. Başka bir şey yapmaz" ifadesini kullandı.
 
İlk bakışta "Hareket içinde yer almış, kurucular da dahil olmak üzere önemli görevlerde bulunmuş 70 kişinin yeni dönemde milletvekili ya da bakan olmamalarının bir takım sıkıntılar çıkarabileceği" anlayışı ya da iddiaları olabildiğini vurgulayan Canikli, "Dikkatli bir şekilde değerlendirildiğinde tam tersine yapıyı güçlendirdiğini, ilkelerin hayata geçirildiğini, ilkelerin uygulandığını ve siyasetin kişilerden bağımsız, kurumlar üzerinden kurumsallaştırılarak yapılması gerçeğini hayata geçirme noktasında bize imkan sağladığını görüyor, bunu gördükten sonra da inanın bu harekete, AK Parti'ye güven ve saygınlık daha da artıyor. Bundan dolayı oy kaybı diye bir şey kesinlikle söz konusu olamaz" diye konuştu.
 
"Siyasetten ayrılmıyoruz"
 
Siyasetten ayrılmadıklarını ve "bir yere gitmediklerini" dile getiren Canikli, "Bu bütün arkadaşlarımız için geçerli. Ben bu partinin kurucusuyum. Hizmet etmek ve siyasette yer almak için illa ki milletvekili ya da bakan olmak gerekmez. Onun dışında da bir çok pozisyon var" dedi.
 
Bakan Canikli, yeni dönemde siyasetin içerisinde kalmaya devam edeceklerini kaydederek, "Hangi pozisyonda devam edeceğimizi Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı belirleyecek. Sayın Cumhurbaşkanımız bu yöndeki takdiri hangi noktada olursa biz de ona göre o takdir edilen görevde, pozisyonda çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

aa


Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,907 µs