En Sıcak Konular

Koalisyon ekonomiyi çökertir

4 Haziran 2015 08:44 tsi
Koalisyon ekonomiyi çökertir Uzmanlar, Türkiye'de geçmişten bugüne tek başına iktidarların ve koalisyon hükümetlerinin ekonomiye yansımalarını ve 7 Haziran seçimlerinin olası etkilerini değerlendirdi.

Koalisyon özlemi çekenlere uzmanlardan çok önemli uyarı geldi: Tek başına iktidar olmazsa, TL tepetaklak olabilir, borsa düşebilir ve sermaye girişi kesilebilir...

Seçime geri sayım başladı. Uzmanlar, Türkiye'de geçmişten bugüne tek başına iktidarların ve koalisyon hükümetlerinin ekonomiye yansımalarını ve 7 Haziran seçimlerinin olası etkilerini değerlendirdi. 1990'lı yıllarda kurulan koalisyon hükümetlerinin ekonomiye verdiği zararları anlatan uzmanlar, ekonomi için istikrarın şart olduğunu belirtti. İşte uzmanların görüşleri:

IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch: "Seçim sonucunda koalisyon ihtimali görmüyorum. Bununla beraber, eğer AK Parti tek başına hükümet kuramazsa, Türk piyasalarının tepkisi oldukça kötü olur. TL tepetaklak olabilir, borsa düşebilir ve sermaye girişi kesilebilir. Türkiye'nin koalisyonla yönetilmede iyi bir geçmişe sahip olmadığını biliyoruz. Seçimlerin ardından hükümet kurulumu tartışmalı ve uzun sürerse, istikrarsızlık kötüleşebilir ve ülkenin dış hesaplarındaki hassas durum ele alındığında cari hesap açığı ortaya çıkarabilir. Diğer taraftan, koalisyon bir hükümeti hızlıca kurabilirse bile piyasalar uzun zaman sonra ancak kendine gelir."

KRİZ TEHLİKESİ
 
İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Karahan:
"İstikrarsızlığın ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin önemli bir kanalı yatırımlar ve milli gelir dinamikleridir. İkinci ayak ise bütçe ve borçlarda meydana gelir. Nitekim stabil olmayan dönemlerde, bütçenin popülist amaçlı tahsis edilmesi ve yükselen borç stoklarının çözüme kavuşturulmaması gibi faktörler öne çıkar. Üçüncü kanal ise enflasyondur. Koalisyon ve istikrarsızlıkla dolu iki aşırı sorunlu dönem (1970 ve 1990) Türkiye'nin en az çeyrek asırlık bir zamanına mal oldu. Veriler ve akademik çalışmalar, Türkiye'de tek parti dönemleriyle ekonomik performans arasında güçlü bir pozitif ilişkiyi ortaya koyuyor. Sağ iktidarlarla gelen istikrar dönemlerinin en uzun süreni ve makro ekonomik istikrarı sağlamada en başarılı olanı AK Parti oldu. AK Parti, Türkiye'nin sadece siyasi değil, ekonomi tarihinde de istisnai bir vaka."

İSTİKRAR BEKLİYORUZ
 
Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland:
"AK Parti'nin tek partili iktidar olmasını bekliyoruz. Her şeye rağmen bir koalisyon oluşursa, etkileri yabancı yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecektir. AK Parti hükümetinin tek başına iktidar çıkması durumunda piyasa ılımlı ve pozitif reaksiyon gösterecektir. Türkiye sahip olduğu yatırımcılar için yürütme kararlılığına sahip olacaktır."

Takvim


Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,022 µs