En Sıcak Konular

Yunanistan'ın gözü kulağı verilecek kararda!

3 Haziran 2015 14:43 tsi
Yunanistan, kredi almak için hazırladığı planı karşı tarafa iletti. Kredi veren ülkelerin planı onaylamaması halinde Yunanistan'ın 6'ıncı kez temerrüde düşme ihtimali çok yüksek

Yunan hükümeti, aylardır uluslararası kreditörlerin 7 milyar 200 milyon euroluk yardım dilimini serbest bırakması için pazarlık halinde. Devletin iflas etmemesi için uluslararası yardımlara ihtiyaç duyan Atina, bunun karşılığında artık tasarruf programı uygulamak istemiyor. Son olarak hükümet, yaşadığı borç krizini çözmek için hazırladığı reform planını uluslararası kreditörlere sundu. Planın tamamının pazartesi gecesi yetkililere iletildiğini açıklayan Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, ülkeyi ekonomik ve sosyal krizden çıkaracak ‘gerçekçi‘ öneriler sunduklarını dile getirdi. Kreditörlerin planı uygulamaması halinde ülkenin 6'ıncı kez temerrüde düşme ihtimali çok yüksek.

Yunanistan’ın ültimatom kabul etmeyeceğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Yanis Dragasakis, Twitter hesabından toplumun ve ekonominin yeni tasarruf önlemlerini kaldıramayacağı mesajını paylaştı. Çalışma Bakanı Panos Skourletis de borç tartışmasında direniş göstereceklerinin sinyalini verdi. “Daha fazla uzlaşma için oyun alanı yok“ diyen Skourletis, şimdi karşı tarafın cevabını beklediklerini söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu ise gönderilen reform planına ilişkin bir değerlendirme yapmadı. Komisyon sözcüsü Annika Breidthardt, müzakerelerin Brüksel grubu olarak adlandırılan uzmanlar düzeyinde yürütüleceğini dile getirdi. Breidthardt, Atina ve alacaklılar arasında çok sayıda belgenin değiş-tokuş edildiğini ve bunun iyi bir işaret olduğunu ifade etti.

BERLİN BULUŞMASI

Berlin’de pazartesi akşamı düzenlenen toplantıda da Yunanistan krizi masaya yatırıldı. Buluşmada Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Yunanistan’a karşı ortak bir tavır belirlemek amacıyla bir araya geldi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, tarafların ‘büyük bir yoğunlukla‘ çözüm aramaya devam edilmesi konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi. Alman hükümeti sözcüsü açıklamasında, tarafların kendi aralarında ve Atina ile de bağlantı içinde olacaklarını belirtti.

AB'DEN ÇIKMA TARTIŞMALARI

Yunanistan ile kreditörlerin 4 aydır süren müzakerelerde halen anlaşma sağlanamamış olması, ülkeyi 6. kez temerrüde düşme tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Bu durum Yunanistan'ın AB'den çıkma ihtimalini de kuvvetlendiriyor.

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de Yunan hükümetinden müzakerelerde uzlaşmacı davranmasını istedi. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının çok büyük siyasi sonuçları olacağına dikkat çeken Gabriel, “Almanya ve Fransa’nın bir çözüm bulunabilmesi için bir kez daha girişimde bulunmasının kesinlikle doğru olduğunu“ ifade etti.

Bununla birlikte, Yunanistan'ın en büyük kreditörlerinden Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, hafta başında ülkesinin Grexit ihtimaline açık olduğunu söylerken, IMF Başkanı Christine Lagarde da Grexit'in giderek daha gerçekçi hale geldiğine işaret etmişti.

YUNANİSTAN İÇİN ALIŞILDIK DURUM

Johns Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Cato Enstitüsü Direktörü Steve Hanke, tarihin Yunanistan'ın kuruluşundan bu yana finansal sorunlarla mücadele ettiğini ortaya koyduğuna dikkati çekerek, iflasın ülke için alışılmadık bir durum olmadığını dile getirdi.

Yunanistan'ın finansal sorunlarının sorumsuz davranmaktan kaynaklandığının altını çizen Hanke, sözlerini "Yunanistan'ın AB'den çıkması hem Yunanlılar hem de Avrupalılar için daha iyi olur. Çünkü süregelen bu sorunların sebebi, Yunanistan'ın AB'nin kurallarına uymaması" diyerek tamamladı.

"YUNAN HALKI KALMAK İSTİYOR"

Öte yandan, Makedonya Üniversitesi ve Yunan televizyonu Skai işbirliğinde yapılan son anketin sonuçlarına göre, Yunanlıların yüzde 66,5'i drahmiye geri dönülmesine karşı çıkıyor ve Avro Bölgesi'nde kalınmasını istiyor.

Bu arada, ECB ve IMF'nin verilerine göre, finansal dar boğazdan bir türlü kurtulamayan Yunanistan'ın toplam borcu 320 milyar avro ile milli gelirin yüzde 177’sine denk gelirken, 2008’den bu yana yaklaşık yüzde 25 küçülen Yunan ekonomisinin içinde olduğu borç batağından kurtulması şimdilik çok zor görünüyor.



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,416 µs