En Sıcak Konular

Gül Teziç'e bu soruları sorarsa?..

24 Eylül 2007 16:00 tsi
Gül Teziç'e bu soruları sorarsa?.. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’i Çankaya’ya davet etti. Teziç, Başbakan'ın 'kendi işinize bakın!'söylemini, "bu iş tamda bizim işimiz!" diye yanıtlamıştı. Peki Köşk'e çıktığında, Gül Teziç'e işiyle ilgili bu sorul

Şamil Tayyar'ın yazısından.../ Star

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’i Çankaya’ya davet etmiş. ‘Kendi işinize bakın’ diyen Başbakan Erdoğan’a ‘Bu iş, tam da bizim işimiz’ diyen Teziç, Gül’e ne söyleyecek aslında belli.

Benim kelamım Gül’e. Acaba diyorum, Cumhurbaşkanı, YÖK Başkanı’na ‘başka işleri’ olduğunu da hatırlatsa.

Dese ki; Anayasa meselesine kafa yoruyorsunuz, iyi yapıyorsunuz, çok hoşuma da gitti. Ama bu üniversitelerin hali nicedir. Bilimsel üretim sıralamasında dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında niye Türk üniversiteleri yok?

Dese ki; 19 Mayıs, 9 Eylül, Muğla ve İnönü Üniversiteleri başta olmak üzere çok sayıda üniversitede intihal, yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları gırla gidiyor. Bir çok rektör hakkında teftiş raporları var. Bunlarla ilgili hangi işlemi yaptınız?

Dese ki; Bilimin ve çağdaş düşüncenin kaleleri sayılan üniversiteler kışlaya döndü. ‘Yüzde 95 oy alsalar bile bir şey değişmez, gerekirse darbe yapılır’ diyen İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu hala görevde mi?

Dese ki; Emekli General Hurşit Tolon’un kitabı, 19 Mayıs Üniversitesi’nde hangi saikle öğrencilere tavsiye edilip adeta ders kitabı haline getirildi?

Dese ki; Kimi rektörler kitabı defteri unutmuş, ihale takibine başlamış. Bazı üniversitelerde ‘ihale esaslı bilimsel yönetim modeli’ hayata geçirilmiş, ne gibi tedbir aldınız?

Dese ki; Nepotizm hortlamış. Eş, dost yakınları üniversitelere doluşmuş. Kartvizite göre unvan dağıtılıyormuş. Bu kadrolaşmanın sınırı yok mu?

Dese ki; Adına ister türban, ister başörtüsü deyin, veya başka bir isim takın. Ortada mağdur bir kitle var. Bu mağduriyetin giderilmesi için şimdiye kadar ne gibi çözüm ürettiniz?

Teziç cevap verebilir mi? Veremez.

O zaman Gül, hızını alamayıp dese ki; Yahu kardeşim, senin bu kurumun başında ne işin var?


Devlet ocağı, Gölbaşı Tesisleri’ne döndü


YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in bir grup bilim adamıyla birlikte TÜSİAD için hazırladığı anayasa taslağındaki ifadeler, karşı çıktığı taslaktan daha radikal öneriler içeriyor. O günün çoğulcu ve demokrat Teziç’i gitmiş, militan Teziç’i gelmiş. Hikmeti nedir, bilmiyorum.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden tanıdığım ‘makul’ ve ‘mahcup’ adam Kemal Gürüz’ün YÖK Başkan-lığı sırasında nasıl ‘şahin’e döndüğünü de hala anlayabilmiş değilim.

En büyük şaşkınlığı ise Sezer’de yaşadım. Cumhurbaşkanı seçilirken Fazilet Partisi milletvekilleri bile Sezer’e oy vermişti. Başta Bülent Arınç. Nedeni, demokrat kimliği ve çağdaş hukuk yorumlarıydı. Özellikle son 2 yılına bakın; Sezer, 7 yıl önceki Sezer değildi. Katı devletçi olmuştu.

Süleyman Demirel’i hatırlayın. Darbe mahkumu, 6 defa gitmiş 7 defa gelmiş bir siyasi, 28 Şubat’ın mimarı olmadı mı? Tabi, Hüsamettin Cindoruk gibi koltuğu kaybettikten sonra raydan çıkanlar da var ama onları hesaba katmıyorum.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün elbette. Lakin fazla ilgili değilim, cevabını aradığım sorular başka: Acaba yöneticilerimiz devlet içi ayrı bir eğitime tabi tutuluyor mu? Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın Gölbaşı’ndaki tesisleri gibi bu eğitime tahsis edilmiş bir yer var mı?

‘O da nereden çıktı?’ diye düşünebilirsiniz? Ne bileyim; Devlet ocağı, Gölbaşı tesislerini andırmaya başladı. ‘Taç giyen baş akıllanır’ özdeyişi de geldi aklıma ama emareler bu sözü refere etmedi.



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    40,575 µs