En Sıcak Konular

''Küsler karteli'' OPEC

3 Haziran 2015 13:53 tsi
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), üyeler arasındaki küslükler ve ayrılıklar nedeniyle birlik halinde hareket edemediği belirtiliyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), üyeler arasındaki küslükler ve ayrılıklar nedeniyle birlik halinde hareket edemediği belirtiliyor.
 
ABD Brown Üniversitesi siyaset ve uluslararası ilişkileri uzmanı Jeff Colgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Haziran Cuma günü düzenlenecek olağan toplantısında düşük petrol fiyatlarına karşı OPEC'in üretiminde kesinti yapmasının düşük bir ihtimal olduğunu belirterek, kartelin birlik halinde karar vermekten uzak olduğunu ve üye ülkelerin kendi çıkarları doğrusunda hareket ettiğini söyledi.
 
Merkezi Londra'da bulunan araştırma şirketi Capital Economics'te uzman Richard Mallinson da Venezuela ve İran'ın önderliğindeki üye ülkelerden Angola, Cezayir ve Nijerya'nın, kartelin petrol üretim kotasında kesinti yapmasını talep ederek düşük fiyatları yükseltme isteğine karşın Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin pazar paylarını korumak için OPEC'in üretim kotasını değiştirmeye karşı olduklarını ifade etti.
 
Mallinson, OPEC'in, 27 Kasım 2014'deki toplantısında düşen petrol fiyatlarına karşı günlük 30 milyon varillik üretim kotasını değiştirmediğini anımsatarak, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali bin İbrahim Al-Naimi'nin geçen yıl aralık ayında yaptığı açıklamalarla düşük fiyatlardan ABD ve Rusya gibi OPEC dışındaki petrol üreticilerini sorumlu tuttuğunu hatırlattı.
 
İran üzerindeki yaptırımlar ve petrol ihracatı
 
Üzerindeki yaptırımların kaldırılması durumunda petrol ihracatını artıracak İran hakkında da değerlendirmelerde bulunan Mallinson, bunun OPEC için uzun dönemde sorun yaratacağını vurguladı.
 
Mallinson, petrol sektöründeki düşük yatırımlar ve yabancı firmaların ülkede yatırım yapmaktaki çekinceleri nedeniyle İran'ın ham petrol ihracatını 2016'dan önce artıramayacağını iddia ederken, bu tarihten sonra Asya ve Avrupa piyasasını hedefleyecek olan ülkenin, OPEC içindeki diğer üyelerin pazar paylarını tehdit edebileceğini belirtti.
 
Colgan da İran üzerindeki yaptırımların kalkması durumunda ülkenin petrol ihracatının giderek artacağını, ancak bunun piyasadaki toplam arzı artırarak petrol fiyatlarını daha da aşağı çekeceğini dile getirdi.
 
Nisan ayında yayınlanan OPEC raporuna göre, dünyanın en büyük ham petrol üreticisi ve ihracatçısı konumundaki Suudi Arabistan, mart ayında günlük ortalama 10,3 milyon varil ham petrol üretirken, Irak günlük ortalama 3,3 milyon varil, Birleşik Arap Emirlikleri 2,9 milyon varil, Kuveyt ise 2,8 milyon varil ham petrol üretmişti.

aa



 

Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,432 µs