En Sıcak Konular

Görmez'den Bektaşi dergahına ziyaret

3 Haziran 2015 11:53 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Batı Trakya'da Dedeağaç’a bağlı Ruşenler köyündeki Bektaşi dergahını ziyaret etti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Berat Kandili için gittiği Batı Trakya'daki temaslarının son gününde Dedeağaç’a bağlı Ruşenler köyündeki Bektaşi dergahını ziyaret etti.
 
Prof. Dr. Görmez, Rumeli'ye 1350'de gelerek İslam'ın yayılmasına hizmet eden Seyit Ali Sultan'ın makamını ziyaret etti. Görmez’i Seyyid Ali Sultan Dergahının Baş Postnişi (Dede) Mehmet Koç karşıladı.
 
"Türkiye'ye dönerken bu dergaha uğramamak olmazdı"
 

Dede Mehmet Koç ve dergahın sakinleriyle Meydan Evini gezen Görmez, "Türkiye'ye dönerken bu dergaha uğramamak olmazdı. Hem Anadolu'da, hem de Rumeli'de bu dergahları kaybetmekle İslam medeniyeti çok şey kaybetti. Bugün burada ziyaret ettiğimiz zat ve benzeri insanlar asırlar önce, 5, 6, 7 asır önce İslamiyet’in en büyük ideali olan 'insan-ı kamil' idealini bu topraklara getirmek için geldiler. Hem Hoca Ahmet Yesevi, hem Hacı Bektaş-ı Veli'nin 'kamil insan' öğretisini yeryüzünde yaymak için, bu topraklara yüce dinimizin rahmet mesajlarını getirdiler. Ben onlara rahmet diliyorum" dedi.
 
"Dergahlarımızı ötelemekle çok şey kaybettik"
 
Görmez, "Son asırlarda, son yıllarda, İslam dünyasında bir kamil insan sorunu yaşıyorsak, irfan geleneğimizi, bu medeniyetimizde kamil insan yetiştirme mekanları olan dergahları zayıflattığımızdan, bu dergahları kaybetmiş olmaktan dolayı çok büyük kayıplar yaşadığımızı ifade etmek isterim" diye konuştu.
 
"Dört Kapı, Kırk Makam" üzerinden, "eline, beline, diline sahip ol" felsefesiyle "kamil insan" öğretisinde yeniden durulması gerektiğini ifade eden Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Alevisiyle Sünnisiyle Nakşisiyle Bektaşisiyle biz Müslümanlar aynı inancın mensuplarıyız. Aynı Allah’a, aynı Peygambere, aynı ahirete iman ediyoruz. Aynı kitabın mensuplarıyız. Aramızda bu kadar mensubiyet varken bizim başka mensubiyetlerimizi İslam'a olan mensubiyetimizin önüne geçirmek doğru değil. İslam dünyasında büyük acılar yaşanıyor. İnsan-ı kamil yetiştiren dergahlarımızı ötelemekle çok şey kaybettik."
 
Daha sonra Seyyid Ali Sultan’ın kabri başında dua eden Görmez, anı defterine şunları yazdı:
 
"2015 Berat Kandilini Batı Trakya'daki millet varlığımızla birlikte idrak etmenin bahtiyarlığını yaşadık. Türkiye'ye dönerken Hoca Ahmet Yesevi'nin ve Hacı Bektaş-i Veli'nin İslam'ın öngördüğü insan-ı kamil öğretilerini yüzyıllar önce Rumeli'ye taşıyan Seyyid Ali Sultan Dergahını ziyaret etmekten, buranın bekçiliğini yapan Bektaşi kardeşlerimizle buluşmaktan dolayı ikinci bir bahtiyarlık yaşadık."

aa


Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs