iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

İklim Savaşları Senaryosu... Yeniden?

3 Haziran 2015 11:32 tsi
İklim Savaşları Senaryosu... Yeniden? 16 generalin yıllar önce sorduğu soru, bugün tekrar karşımızda: Dünyanın uzak köşelerindeki iklim değişikliğini sizin çocuklarınızın ve torunlarınızın hayatını nasıl değiştirecek? iyibilgi özel

Geçtiğimiz hafta Hindistan'ın güneyinde kimi bölgelerde 50 dereceye kadar çıkan yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle, ölenlerin sayısının 2 bin 200'ü geçtiği belirtilmişti. Normalde her mayıs ayında kurak ve sıcak olan bu bölgelerde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıklar ve ölüm oranları ise bu sene yaşandı.

Hindistan'da 2006 yılında meteoroloji ile ilgili departmanlarının bir araya getirilmesi ile birlikte kurulan Yeryüzü Bilimleri Bakanlığı'nın başındaki isim Dr. Harsh Vardhan, iklim değişiklikleri üzerinde çalışacak 'Bhaskara' adlı süperbilgisayarın açılışında yaptığı açıklamada vaziyetin vahametini şöyle açıkladı:

"Bu sadece anormal sıcak bir yaz değil, iklim değişikliğidir. Devam eden sıcakların sebep olduğu anormal sayıdaki ölüm ile yağmayacağı kesinleşen musonlar arasında bir ilişki yoktur diye lütfen kendimizi kandırmayalım".

Bu uyarı sadece Hindistan'ı ilgilendirmiyor, tüm dünyayı ilgilendiriyor.

ABD'deki Massachusetts Üniversitesi Çevre Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Timothy O. Randhir geçtiğimiz sene dünya çapında yaşanan kuraklıklar yüzünden su temelli devletler arası çatışmaların yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunmuş, özellikle Ortadoğu ve Asya'nın bu tehlikeye açık olduğunu belirtmişti.

ABD ordusunun bir parçası olan  CNA (Center for Naval Analysis) adlı kurumun, 16 emekli general ve amirale yazdırdığı "Ulusal Güvenlik ve İvmelenen İklim Değişikliği” başlıklı  2007 tarihli rapor şu soruya odaklanmıştı: “Yüksek derecede karmaşık karşılıklı bağımlılıkların şekillendirdiği bir dünyada, dünyanın uzak köşelerindeki iklim değişikliğini sizin çocuklarınızın ve torunlarınızın hayatını nasıl değiştirecek?”

Hem su hem de iklim değişiklikleri ile ilgili yaşanabilecek nüfus hareketlerinin merkezinde yer alacak Türkiye açısından dikkatle düşünülmesi gerekilen bir soru... Hindistan'da yaşanan "anormal sıcaklıklar" bu problemin küreselleşeceğine dair ciddi işaretler vermeye başladı.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,602 µs