En Sıcak Konular

Çankaya'dan görülmemiş kareler

24 Eylül 2007 15:17 tsi
Çankaya Köşkü'nü halka açma projesi çerçevesinde kapılar açıldı. İlk alınanlar medya mensuplarıydı. Yatak odası hariç heryeri gezdiler. İşte fotoğraflar...

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesinin ardından halka açılacağı duyurulan Çankaya Köşkü'nün ilk ziyaretçileri gazeteciler oldu. Köşkte yaklaşık 2.5 saat süren bir turla tüm birimlerin gezdirildiği gazeteciler ilk kez Cumhurbaşkanı'nın yatak odasının kapısına kadar girdi.

Cumhurbaşkanlığı'nda halka açılma çalışmaları sürerken, Çankaya Köşkü'nde bugün basın mensupları için bir tanıtım turu düzenlendi. Onlarca gazetecinin takip ettiği tanıtım turu öncesi bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Çankaya Köşkü'ne yıllardır gelip giden gazetecilerin, görev yaptıkları alanlar dışındaki mekanları hep merak ettiklerini belirterek, bu merakı gidermek için bugünkü turu düzenlediklerini söyledi.

Çankaya Köşkü'nün halka açılmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü kaydeden Sever, çalışmaların tamamlanmasının ardından köşkün halkın ziyaretine açılacağını bildirdi. Başvuruların internet üzerinden alınacağını açıklayan Sever, halkın köşkü rehberler eşliğinde gezeceklerini ifade etti. Sever, başvuruların kabulünde belli kriterlerin olacağını ancak henüz bu çalışmaların tamamlanmadığını ifade etti.

Gazetecilerin Pembe Köşk'teki tadilata ilişkin sorusu üzerine Sever, Pembe Köşk'ün tadilatı konusunda üniversitelerde görev yapan mimar profesörlerden oluşan bir komisyon kurulduğunu, bu komisyonun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edileceğini açıkladı. Sever, Pembe Köşk'ün tarihi bir mekan olmasından dolayı yapılacak tadilatın ayrıntılarına mimarlardan oluşacak komisyonun karar vereceğini ifade etti.

MGK SALONU TUTANAKLA AÇILIP TUTANAKLA KAPANIYOR
Sever'in açıklamasının ardından Çankaya Köşk Müdürü Burhan Eryılmaz'ın öncülüğünde köşk turu başladı. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren döneminde temeli atılan ve 29 Ekim 1993 yılında kullanılmaya başlanan Yeni Hizmet Binası'nın tanıtımıyla başlayan köşk turunda Eryılmaz, binaya ilişkin gazetecilere bilgi verdi. Binada toplam 2 bin 500 kişi kapasiteli 3 salon bulunduğunu ifade eden Eryılmaz, 260 kişilik basın toplantısı salonunun, koruluk alana zarar verilmemesi için yerin altına yapıldığını bildirdi. MGK salonunu da gazetecilere gezdiren Eryılmaz, MGK salonunun Cumhurbaşkanı'nın yaverleri tarafından tutanakla açılıp tutanakla kapandığını söyledi.

Yeni Hizmet Binası'nın ardından Atatürk'ten 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e kadar tüm cumhurbaşkanlarının hem ikamet edip hem de çalışmalarını sürdürdükleri Pembe Köşk tanıtıldı. Müze Köşk'te 1924 ve 1926 yıllarında gerçekleştirilen genişletme çalışmalarının yeterli olmaması nedeniyle Atatürk'ün isteğiyle planı Avusturyalı mimar Prof. Dr. Clemens Holzmeister'e çizdirilen Pembe Köşk'ün yapımının 1.5 yılda tamamlandığı ve 1932 yılının Haziran ayında açıldığı kaydedildi. Atatürk'ün 1932 yılından hayatını kaybettiği 1938 yılına kadar burada kaldığı, yıllar içinde bazı değişikliklerin yapıldığı Pembe Köşk'ün 2000-2001 yıllarında restore edilerek aslına uygun hale getirildiği kaydedildi. Cumhurbaşkanı'nın 4 yaveri bulunduğunu kaydeden Çankaya Köşk Müdürü Eryılmaz, her gün bir yaverinin, Cumhurbaşkanı yatıncaya kadar Pembe Köşk'ün refakat odasında beklediğini anlattı.

Özellikle cumhurbaşkanı eşlerinin faaliyetlerinin Pembe Köşk'te gerçekleştirildiğine dikkat çeken Eryılmaz, ters U şeklinde dizayn edilen Pembe Köşk'te yatak odası, oturma odası, yemek odası ve misafir yatak odası bulunduğunu ifade etti. Eryılmaz, yatak odasına giderken sol tarafta bir kondisyon salonu bulunduğunu belirterek, 8. Cumhurbaşkanı Özal'ın bu kondisyon salonunda spor yaparken kalp krizi geçirdiğini, bu alanın ilk kez bugün gazeteciler tarafından görüleceğini bildirdi. Gazetecilerin,
Pembe Köşk'te Cumhurbaşkanı'nın yatak odasının kapısına kadar gelmelerine ve görüntü almalarına izin verilirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün henüz kullanmaya başlamadığı yatak odası ise basına açılmadı. Pembe Köşk'teki değerli tablolar ve tarihi eserler dikkat çekti.

KÖŞK'TEN GAZETECİLERE İKRAM
Pembe Köşk'ün ardından basın turu Camlı Köşk'te devam etti. Camlı Köşk'ün Atatürk tarafından 1935 yılında kız kardeşi Makbule Ataden için yaptırıldığını hatırlatan Eryılmaz, bugün ise Camlı Köşk'ün tamamen yabancı devlet başkanlarının kullanımına tahsis edildiğini söyledi. Basın turu, yaverlik binası ve sosyal tesislerde yapılan gezintiyle son buldu. Cumhurbaşkanlığı sosyal tesislerinin teras bölümünde gazetecilere yiyecek ve içecek ikramında bulunuldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktif haber



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,230 µs