En Sıcak Konular

Yerli otomobilde 4 model üretim tarihi ve fiyatı

2 Haziran 2015 14:00 tsi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin canlı yayında önemli bilgiler paylaştı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin, "Kendi segmentlerinde en uygun araçlardan olması için de fiyat olarak da en uygun olması için de bir büyük gayreti göstereceğiz" dedi.

İKİ AY SONRA DÖRT MODELİN PROTOTİPİ ÇIKIYOR

"İlk etapta dört modelle başlayacağız. SUV, cip, sedan ve hatchback olacak" diyen Işık,
"Ağustos ayında dört modelin de prototipi çıkacak. 2016'da ise üretilecek filonun her türlü testleri yapılacak. 2020'den önce de inşallah seri üretim başlayacak" açıklamasını yaptı.

Işık, Kanal 24'te katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yerli otomobil çalışmalarına ilişkin soru üzerine Işık, üç tip araç olacağını ancak menzili uzatılmış elektrikli araca yoğunlaştıklarını söyledi. Işık, yürütülen çalışma sonucunda içten yanmalı motor seçeneğini de gündeme aldıklarını belirterek, "Yani bildiğimiz benzinli, mazotlu motor seçeneği olacak ama 'biz bu alanda iddialıyız' demiyoruz. O bir seçenek olarak duruyor ama özellikle odaklandığımız alan menzili uzatılmış elektrikli araç" diye konuştu.

BİR TARAFTAN İÇTEN YANMALI MOTOR BİR TARAFTAN SADECE ELEKTRİKLİ OLACAK AMA YOĞUNLAŞTIĞIMIZ MENZİLİ UZATILMIŞ ELEKTRİKLİ ARAÇ OLACAK

Üçüncü alternatifin ise sadece elektrikli araç olduğunu anlatan Işık, şunları kaydetti:

"Yani bu çalışma aslında tek bir modele odaklanmadı. Bir taraftan içten yanmalı motor, bir taraftan sadece elektrikli olacak ama ticarileşmesinde de Ar-Ge noktasında da yoğunlaştığımız, menzili uzatılmış elektrikli araç olacak. Bir istatistik yapılmış, İstanbul'da insanlarımız aracıyla günde ortalama yaklaşık 25 kilometre yol yapıyor. Bu araç 80-100 kilometre güvenle, elektrikli bataryasıyla rahatlıkla yol gidebiliyor. Bunun anlamı şu; diyelim ki bir ay siz İstanbul'dan, İzmit'ten Kocaeli'nden çıkmadınız, o bir ay günlük 2 liralık, 3 liralık şarj maliyetiyle rahatlıkla gezebileceksiniz. İnsanlar şehir içi için ayrı, şehirlerarası için ayrı araç kullanamayacağına göre; diyelim ki bir işimiz çıktı İzmit'ten Ankara'ya gitmek durumundayız. O zaman da 80-100 kilometre güvenle gittikten sonra, aracın bataryası zayıflamaya başlayınca arkada küçük bir jeneratör olacak ve o jeneratör, batarya zayıfladığı zaman hem aracın motorlarını besleyecek hem de bataryayı şarj edecek. 15-20 dakikada şarjı bitince, tekrar bataryayla gideceksiniz ve benzinin, mazotun, LPG'nin olduğu her yere güvenle yolculuk yapabileceksiniz."

Kanal 24'ün canlı yayın konuğu olan Fikri Işık, merak edilen yerli otomobille ilgili kamuoyuna önemli bilgiler verdi.

İLK ETAPTA 4 MODEL OLACAK

Söz konusu araçların hangi modellerde olacağına ilişkin de açıklamalarda bulunan Işık, işe ilk etapta dört modelle başlayacaklarını bildirdi.

Ağustos ayında bu dört modelin de prototipinin çıkacağını belirten Işık, gelecek yıl ise üretilecek filonun her türlü testlerinin yapılacağını ve 2020 yılından önce seri üretimin başlayacağını kaydetti. Bakan Işık, "Marka olacaksanız her segmente hitap etmeniz gerekiyor. SUV olacak, cip olacak, sedan olacak, hatchback olacak. Dört ayrı modelle başlanacak ama daha sonraki modeller sürekli geliştirilecek. Burada hedefimiz, bir markanın piyasada kalıcı olarak var olması" dedi. Filo üretiminden ne anlaşılması gerektiğini de anlatan Işık, bunun, tüm testlerinin yapılabileceği kadar aracın üretilmesi olduğunu söyledi.

Yerli otomobilin isminin ne olacağına ilişkin soru üzerine de Işık, şu anda bir isim belirlemediklerini ancak hedeflerinin, güçlü bir markayı Türk ismiyle çıkarmak olduğunu ifade etti.

VERİLEBİLECEK HER TÜRLÜ DESTEK VE TEŞVİKİ VERECEĞİZ

Işık, yerli otomobil için vergisel teşvikin olup olmayacağının sorulması üzerine de Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacak, bunlara bağlı kalacak şekilde verilebilecek her türlü destek ve teşviki vereceklerini bildirdi.

"Siz de yerli otomobil kullanacak mısınız?" sorusu üzerine de Işık, "Allah nasip ederse kullanacağım. Normal kullanım izni çıkarsa, filo üretiminden bir tanesini alıp makam aracı olarak kullanmak isterim" dedi.

Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,716 µs