En Sıcak Konular

Kanser tedavisinde kemoterapi bitiyor mu?

2 Haziran 2015 11:51 tsi
Kanser tedavisinde kemoterapi bitiyor mu? İngiliz araştırmacılar, yeni bir tedavi yönteminin on binlerce kanser hastanın hayatını kurtaracağını iddia etti.

Bağışıklık sistemimiz enfeksiyonlar ve kanserle savaşmak için eğitilmiş olsa da, bazı tümörlerin koruyucu bir kalkan geliştirmesi mümkün. Bu da vücudumuzdaki bağışıklık sisteminin, kemoterapi tedavisinin ve diğer ilaçların kimi zaman etkisiz olabileceiği anlamına geliyor.

Ancak yeni geliştirilen yeni bir tedavi yöntemi, bu kalkanları yıkıp vücuda tümörlere saldıracağını öğretebilir.

"İmmunoterapi" olarak adlandırılan ve özellikle akciğer ve cilt kanseri gibi ölümcül türlerde etkili olan yöntemde, bağışıklık sistemi kanser hücreleriyle savaşması için eğitiliyor. Yan etkleri kemoterapiden daha az olmakla birlikte bulantı, döküntü ve yorgunluk şeklinde görülebiliyor.

İleri derece cilt kanseri olan 950 kanser hastasının katıldığı çalışmada, tedavi sayesinde tümörlerin %60’ının küçüldüğü ya da kontrol altına alındığı saptandı.

Araştırmayı yürüten uzmanların tedavi hakkındaki görüşleri umut verici. Yale Kanser Merkezi Medikal Onkoloji Şefi Profesör Roy Herbst, yöntemin 5 yıl içinde standart kanser tedavisi olarak kemoterapinin yerini alacağını söylüyor. Çalışmayı denetleyenlerden Dr. James Larkin, bu tedavinin kanser hastaları için büyük umut olduğunu düşünüyor.

Çalışmalar, tedavinin tümörün karakterine bağlı olarak tüm hastalarda aynı şekilde etkili olmadığını gösterse de cilt kanseri üzerinde yapılan çalışmalarda tedavinin iki tipinin birleşimiyle uygulanmasının çok daha fazla insan hastada fayda gösterdiği anlaşıldı.

Uzmanlar; henüz deneme aşamasında olan yöntemin, ileride tüm kanser türleri için en azından hastaların yarısında etkili olmasını umut ediyor.


 



Bu haber 886 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,943 µs