En Sıcak Konular

Kaos korkusu: Irak’ın dört başı duvar!

24 Eylül 2007 14:34 tsi
Kaos korkusu: Irak’ın dört başı duvar! Irak’a “demokrasi getirmek” için yola çıkan ABD ülkeyi öyle bir hale getirdi ki Irak’a komşu ülkeler kaosun ülkelerine sıçramasını engellemek için sınırlarına duvar örüyor. Türkiye, İran ve S. Arabistan Irak sınırlarını duvarla çev

İlk başlarda Bush’un kafasında “dört başı mamur” bir Irak mı vardı, bilinmez… Fransız basınına göre iş “Yecüc Mecüc”e varmış göründüğünden istikrarlı bir Irak’tan söz etmek zaten mümkün değil. Amerikan işgali ülkeyi öyle bir hale getirdi ki insanlık vicdanı ülkeden her gün gelen yeni bir haberle yaralanıyor.

Amerikalı özel güvenlik şirketlerinin Irak’ta işlediği cinayetler bir yana… Artık Irak’taki kaos bölgeye ihraç edilme tehlikesi ile karşı karşıya… Bir türlü etkisini ülke üzerinde gösteremeyen merkezi hükümet farklı grupları yatıştıramazken, Amerikan birlikleri ülkede düzeni sağlamakta yetersiz kalıyor. Irak –Amerika ile ortak çıkara sahip kimileri de dahil olmak üzere- artık bir terör cenneti. Bu istikrarsız ortamdan etkilenmemek, topraklarını Irak’taki kaos ve etkilerinden korumak isteyen komşu ülkeler ise Irak’ı tamamen içine hapsedecek, kaosla sarsılan ülkeyi kendi kaderine terk edecek bir adım atıyor. Irak ile sınırlarına duvar çekiyor.

İşte Irak’ı dört bir yandan çeviren duvarlar…

1. Türkiye-Irak sınırı: Uzunluğu 470 kilometre. Kara Kuvvetleri ile Hava Kuvvetleri'nin ortak çalışması. Bütün sınır boylu boyunca bildiğimiz anlamda duvardan oluşmayacak. Duvar yapılamayan yerlere elektronik ve termal duvar kurulacak. Hava Kuvvetleri'nin uçak hangarları için ürettiği sağlam bloklar şimdi Türkiye-Kuzey Irak sınırı için hazırlanıyor. Projenin toplam maliyetinin 2.3 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

2. İran-Irak sınırı: Bölgedeki güvenlik karmaşası ve askeri operasyonlara ilişkin en son iddia İran'ın K. Irak'la arasındaki sınır bölgesine duvar örme kararı almasına neden oldu. PJAK sızmalarını önlemek, sınır güvenliğini sağlamak için Hacıumran bölgesindeki sınıra 5 metre yüksekliğinde, 2.5 metre genişliğinde dört kilometrelik duvar örülecek ve çalışmalar başlatıldı.

3. Suudi Arabistan-Irak sınırı: Suudi Arabistan, Suudi militanların Irak'a sızmalarını engellemek için Irak sınırına güvenlik duvarı inşa etmeye başlayacağını açıkladı. Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Nayif Bin Abdülaziz, bu projenin yaşama geçirilmesi için gerekli sözleşmenin yakında sağlanacağını ve çalışmaların yakında başlayacağını bildirdi. Irak sınırı boyunca, içinde karakollar ve gözlemevleri de bulunan 900 kilometrelik duvar inşa edilecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,760 µs