En Sıcak Konular

HSYK: 'Yasal bir engel yok'

1 Haziran 2015 15:14 tsi
HSYK: 'Yasal bir engel yok' HSYK Genel Sekreter Yardımcısı imzasıyla Yargıtay'a gönderilen görüş sonrası hakim ve savcıların da müzakere ve duruşmalarda başörtüsüyle görev yapması gündeme geldi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yetkilileri, Türkiye'de şu anda hakim ve savcıların başörtüsüyle görev yapmasıyla ilgili yasal bir engel olmadığını bildirdi.

Yargıtay, HSYK'dan, hakim ve savcıların başörtüsüyle görev yapıp yapamayacakları konusunda görüş talep etti.

Talep üzerine HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı imzasıyla Yargıtay'a yazı gönderildi.

Yazıda, ilgili mevzuat hükümlerine yer verilerek, kamuda başörtüsü serbestisi sağlayan yönetmelik değişikliğinin hakim ve savcı için başörtüsü yasağı getirmediği belirtildi.

Tam aksine, yönetmelik değişikliğinin hakim ve savcıların başı örtülü olarak görev yapabileceklerinin de önünü açtığı ifade edilen yazıda, "Çünkü bahsedilen 6. maddenin atıfta bulunduğu Adalet Bakanlığı ve HSYK'nın yönetmelikleri bu konuda herhangi bir yasak içermemektedir. Bu hususta yönetmelik olmadığı gibi genelgelerde de herhangi yasaklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. 1998'den bu yana yürürlükte olan Adalet Bakanlığının Hakim ve Savcıların Resmi Kıyafet Yönetmeliğinde de bir yasak bulunmamaktadır. Yargıtay ve Danıştay'ın kıyafet yönetmeliklerinde de bir yasak bulunmamaktadır" denildi.

Yazıda, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte 2013'te yapılan değişiklikle hakim ve savcılar da dahil başın açık olma zorunluluğunun ortadan kalktığı belirtildi.

- Durum tespiti yapıldı

HSYK yetkilileri, yazıda mevzuat açısından sadece bir tespit yapıldığını, "hakim ve savcılar başörtüsü takabilir" denilmediğini belirtti.

Hakim ve savcıların görevleri sırasında başörtüsü takmalarında mevzuat açısından bir engel bulunmadığının ortaya konulduğunu kaydeden yetkililer, "Yazı, sadece mevzuatın röntgenini çekmiş, ilgili yere bildirmiş. Hakim ve savcıların başörtüsü takamayacağı yönünde yasal bir mevzuat engeli yok" tespitini yaptı.

- Demokratikleşme paketiyle düzenlenmişti

AK Parti'nin demokratikleşme paketi kapsamında 2013'te yaptığı düzenlemeyle kamuda başörtüsü serbestisi sağlandı.

Resmi Gazete'de 8 Ekim 2013'te yayımlanan değişiklikle Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5. maddesindeki, kamuda çalışan kadınlar için şart olan "başı açık" ibaresi yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmelik değişikliğiyle asker, polis, hakim, savcıların, ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabi oldukları düzenlendi.

Bu düzenleme nedeniyle asker, polis, hakim ve savcıların başörtüsüyle görev yapamayacağı, bu konuların kurumların kendi iç yönetmelikleriyle düzenleneceği beklentisi oluştu. Ancak 2013'ten bu yana Yargıtay ve Danıştayda az da olsa hakimler başörtüsüyle görev yapmaya başladı.

- Yargının yönetmeliklerinde de yasak yok

Adalet Bakanlığı, HSYK, Yargıtay ve Danıştayın ilgili mevzuatlarında hakim ve savcıların başörtülü görev yapmasını engelleyen hükümler bulunmuyor.

Bu düzenlemelerde hakim ve savcıların, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılan 5. maddesine tabi oldukları belirtiliyor.

HSYK'nın 29 Mart 1998'de yürürlüğe giren Hakim ve Savcıların Resmi Kıyafet Yönetmeliğinde de yalnızca "Bu Yönetmelikte yazılı cübbeler, 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik'in 5. maddesinde belirtilen kıyafetin üzerine giyilir" ifadesi yer alıyor.

AA



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,362 µs