En Sıcak Konular

'İdam cezasını getirenin AB'de yeri yok'

1 Haziran 2015 14:44 tsi
Macaristan'a AB'den "idam cezası" tepkisi

 AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın ülkede idam cezasının geri getirilmesini tartışmaya açmasına tepki gösterdi.

Juncker, Almanya'nın Süddeutsche Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, Macaristan'ın idam cezasını getirmesi durumunda bunun "AB'den ayrılma sebebi" olacağını belirtti.

Temel siyasi görüşünün idam cezasının olmaması yönünde olduğunu belirten Juncker, "İdam cezasını getirenin AB'de yeri yoktur" dedi.

AB'ye 2004'te üye olan Macaristan'da idam cezası 1990'da komünizmin çöküşünden kısa bir süre sonra kaldırılmıştı. AB'ye yönelik eleştirileriyle gündeme gelen milliyetçi çizgideki Macaristan Başbakanı Orban, nisan ayında ülkede işlenen bir cinayetin ardından AB'de yasak olan idam gibi ağır cezaların yeniden getirilmesinin düşünülmesi gerektiğini söylemişti.

Röportajda Juncker'e Viktor Orban'ı Letonya'nın başkenti Riga’da düzenlenen AB Doğu Ortaklığı Zirvesi’nde şaka yollu "diktatör" diyerek karşılaması da soruldu. Juncker, "Ben Viktor Orban’ı iki yıldan beri diktatör olarak karşılıyorum. Bu dostluğun açık bir ispatıdır" yanıtını verdi.

- "Yunanistan'ın ayrılması onların beceriksizliği olur"

Juncker, Yunanistan ve İngiltere'nin AB üyeliği konularında da değerlendirmeler yaptı.

Yunanistan’ın AB’den çıkmasının (Grexit) tartışıldığının anımsatılması üzerine Juncker, “Grexit bir seçenek değil. Bu konuda yoğun bir şekilde düşünen herkesin bunu bilmesi lazım. Umarım bunu Yunanlılar da biliyordur” diye konuştu.

Juncker, Alman hükümetinin Yunanistan’ın AB’den çıkması konusunda hızlandırma politikası gütmediğini belirterek, Yunanistan'ın ayrılmasına ihtimal vermediğini, yine de gerçekleşmesi durumunda bunun "Yunanistan’ın beceriksizliği" olacağını kaydetti.

Juncker, Yunanistan’ın AB'den ayrılması durumunda avro para biriminin daha güvenli olacağı yönündeki düşünceyi ise paylaşmadığını vurguladı.

Juncker, "Brexit" olarak adlandırılan İngiltere’nin AB’den çıkması ihtimalinin de İngilizler tarafından istenmediğini savundu. AB Komisyonu Başkanı, İngiltere Başbakanı David Cameron’un ülkesini sürekli bir şekilde AB’ye bağlamayı istediğini öne sürdü.

AA



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,374 µs