En Sıcak Konular

NSA topladığı verileri işleyemiyor

1 Haziran 2015 14:28 tsi
NSA, ABD ve dünya genelinde her türlü belgeyi depolarken bunların çoğu zaman işlenemediği ve analistlerin bu konuda yetersiz kaldığı belirtiliyor

ABD İstihbarat Birimi (NSA) elemanlarının her türlü bilgi ve belgeyi depolarken bunları işleyemediği ve bilgi toplamaktan asli işlerini yapmaya imkan bulamadığı belirtiliyor.

Peter Maass, First Look sitesinde yayımladığı analizde NSA'nın eksikliklerini irdeledi. İstihbarat kurumunun dünyanın her tarafından çok sayıda veri topladığı ve saniyede toplanan bilgilerin büyüklüğünün bazan terabaytları (1 terabyte, 1024 gigabyte tekabül ediyor) bulduğu ifade ediliyor.

Analizde NSA'da istihdam edilen analistlerin sayılarının azlığı sebebiyle tüm bilgilerin işlenemediği, sadece depo ve çekmecelerde ya da harddisklerde beklediği belirtiliyor. İddialara göre bir analiz, milyonlarca çekmecenin işlenmesinden sorumlu olabiliyor ancak 24 saat aralıksız çalışsa bile payına düşen belgeleri tasnif etmesi ve değerlendirmesi mümkün değil.

ABD'de 11 Eylül saldırılarından sonra yürürlüğe sokulan ve istihbarat kurumlarına geniş çaplı izleme yetkileri sağlayan Patriot Act Kanunu istihbarata Amerikalıların telefon kayıtlarını toplu olarak saklama yetkisi veriyordu. Bu bilgilerin tasnif edilmesi ve işlenmesi ise analistlerin uzun zamanını alıyo. Maass'ın analizinde NSA'nın bu bilgileri işlemekten asli vazifelerine zakit bulamadığı belirtiliyor.

NSA analistlerinin bilgilere depolandığı bilgisayarlar ve depolarda tasnif yapamadığı için daha sonra ulaşmakta güçlük çektiği, yazılımlarda kullanılan algoritmanın da çoğu zaman işlemediği ifade ediliyor.

Bu arada ABD'de Patriot Act'in istihbarat kurumlarının Amerikalıların telefon kayıtlarını toplu olarak saklama yetkisini de içeren bazı maddelerinin süresi, Senato'da bu maddelerin uzatılması yönünde bir anlaşmaya varılamaması üzerine yerel saatle bu gece yarısı doldu.

Amerikalıların telefon kayıtlarını toplu olarak saklama yetkisi veren ve eski NSA çalışanı Edward Snowden'ın sızdırmasıyla kamuoyunun bilgi sahibi olduğu tartışmalı 215. madde öne çıkıyordu ancak söz konusu maddeye Amerikalıların sivil haklarını ciddi biçimde ihlal ettiği gerekçesiyle şiddetle karşı çıkan Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul'un engellemesi nedeniyle Amerikan istihbaratı bazı kilit yetkilerini geçici de olsa yitirmiş oldu.



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,715 µs