En Sıcak Konular

Köşk sonunda basına açıldı!

24 Eylül 2007 14:27 tsi
Köşk sonunda basına açıldı! Çankaya Köşkü, kapılarını gazetecilere açtı. Köşk’ün tanıtılması için düzenlenen basın turuna gazetecilerin ilgisi büyük oldu. Tura, 100’e yakın basın mensubu katıldı. Gezi boyunca yetkililer katılımcılara bilgi verdi...

Sabah saat 10.00’da başlayan ve yaklaşık 2 saat süren basın turunda Çankaya Köşk’ünün yaşam alanları hakkında yetkililer gazetecilere bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever basın turu öncesinde kısa bir açıklama yaptı.
Sever, gazeteci olduğu dönemlerde Köşk’ü hep merak ettiğini belirterek, “Kabullerde Çankaya Köşkü’nün belli bölümlerini görüyorduk. Kabuller olduğu zaman da hep bir güzergah doğrultusunda içeri alındık. Bu merakı gidermek için böyle bir başlangıç yapıyoruz” dedi.

Miilyet'in haberine göre, Çankaya Köşkü’nün halka açılmasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Sever, “Halka açılması konusunda çalışmalarımız sürüyor. Başvurular internet üzerinden alınacak. Belirli kriterlerimiz olacak ama o kriterleri henüz belirlemedik. Bu konudaki çalışmalarımız da sürüyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün Pembe Köşk’ü kullanacağını ifade eden Sever, Pembe Köşk’te tadilat çalışmaları için üniversitelerden mimarların çalıştığını kaydetti. Mimarların çalışmalarını tamamlamasının ardından Pembe Köşk’te ne gibi değişiklikler yapılacağına karar verilecek.

Basın turunda ilk olarak yeni hizmet binası gezildi. Cumhurbaşkanı’nın kabullerini ve verdiği resepsiyonlarını gerçekleştirdiği diği 3 ayrı salonun da içinde bulunduğu binada, salonlar ortak kullanıldığında 2 bin 500 kişilik bir kapasiteye ulaşabiliyor.

Türkiye siyasetine dair önemli kararların alındığı Milli Güvenlik Kurulu toplantılarının yapıldığı salon da gazetecilerden büyük ilgi gördü. Salonun dört bir yanında yer alan ve tümü kabartma teknikle yapılan ve istenildiğinde ışıklandırılan haritalar büyük ilgi odağı oldu. MGK Salonu’nu yetkililer ancak tutanakla açıp tutanakla kapatabiliyorlar.


-SEVER’DEN YARIDA KESERİZ UYARISI-

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, gazetecilerin MGK Salonu’nda fazla kalmasından dolayı programın aksayabileceğini söyledi. Gazetecilerden daha çabuk olmalarını isteyen Sever, programın aksaması durumunda basın turunun yarım kalacağı konusunda gazetecileri uyardı. Cumhurbaşkanı’nın günlük heyet kabullerini gerçekleştirdiği kabul salonunda gazeteciler hatıra fotoğrafları çektirdi.

Basın turunda gazetecilere bilgi veren Çankaya Köşkü Müdürü Burhan Eryılmaz, Atatürk’ün makam odasının hemen üstünde bulunan yatak odasında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatından önce kalp krizi geçirdiği yer olduğunu hatırlattı. Şimdi yatak odasının kullanılmadığını ifade eden Eryılmaz, Özal’ın yatak odasının hemen yanında bulunan kondisyon aletlerinde çalıştığı sırada kalp krizi geçirdiğini ve yaşama veda ettiğini söyledi.

-ATATÜRK’ÜN YATAK ODASINI BİR TEK CELAL BAYAR KULLANMADI-

Burhan Eryılmaz, Mustafa Kemal Atatürk’ün Pembe Köşk’teki yatak odasını sadece 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kullanmadığını söyledi. Eryılmaz, diğer Cumhurbaşkanlarının yatak odasını kullandığını kaydetti.

-DEFTER-İ MAHSUSA-

Çankaya Köşkü’nün Başyaverlik Binasında ise ilginç bir uygulama hakkında bilgi verildi. Cumhurbaşkanlarının programlarının yoğunluğu nedeniyle kabul edemediği valiler ve büyükelçiler Cumhurbaşkanına iletmek istedikleri mesajlarını “Defter-i Mahsusa” adı verilen deftere yazıyorlar. Kalın ciltli ve Cumhurbaşkanı forsu bulunan defter şu ana kadar 16 cilde ulaştı.
Basın turunda gazetecilere, yabancı devlet başkanları ve heyetlerinin konaklaması için ayrılan Camlı Köşk, Sosyal Tesisler ve Müze Köşk hakkında da bilgi verildi. Basın turunun ardından Sosyal Tesisler de gazetecilere çeşitli ikramlarda da bulunuldu.

Bu haber 239 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,244 µs