En Sıcak Konular

'Yeni yatırımlar istihdam yaratacak'

1 Haziran 2015 11:59 tsi
Başbakan Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Günay, yılın ikinci yarısında gerçekleşecek yeni yatırımların istihdam yaratacağını belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nunEkonomi Başdanışmanı ve AK Parti Eskişehir milletvekili adayı Prof. Dr. Emine Nur Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin ekonomik hedeflerini "Ekonomik istikrar tamam, şimdi refah zamanı" sözleriyle tanımladı.
 
Günay, bu yılın ilk yarısında önemli bir seçim süreci yaşandığını, ancak bunun bir algı yönetimi şekline de dönüştürüldüğünü ve ne yazık ki bazı yatırımcıların olumsuz etkilendiğini söyledi.
 
"Çok net olarak tek başına iktidar korunacak" diyen Günay, belirsizliğin yatırımcılar tarafından da ortadan kalkacağını, yılın ikinci yarısıyla beraber yeni yatırımların geleceğini ve bunların da istihdam yaratacağını vurguladı. Günay, "Yabancı yatırımcının seçim sonrası için algısı pozitif" dedi.
 
Prof. Dr. Günay, çok derin bir küresel krizin yaşandığı dönemde Türkiye'nin büyümeyi ve  enflasyonu belli bir noktada tutmayı başardığını ve yeni dönemde de öncelikli hedeflerinin sürdürülebilir büyüme ve enflasyonu düşürmek olduğunu belirtti.
 
"Ekonomi yönetimimiz Fed'in olası strateji değişikliğine hazır"
 
Günay, Merkez Bankasına ilişkin ise "Seçim sonrası Merkez Bankası kanununda herhangi bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Bir dönem bunun yanlış bir algısı oldu ama bu tamamen bir iletişim kopukluğuydu. Doğru ve zamanında bilgilendirmeler ile bu sorun ortadan kalktı diye düşünüyorum" dedi.
 
Doların son bir yıldır diğer para birimleri karşısında değer kazandığını dile getiren Günay, küresel piyasaların şu an takip ettiği tek konunun, Fed'in ne zaman faiz artıracağı olduğunu söyledi.
 
Fed "sabırlı" ifadesini kaldırdığında bütün dünyada farklı bir algının oluştuğunu kaydeden Günay, şunları dile getirdi:
 
"Faiz artırımı, eylül ayında mı olur? Yıl sonu mu olur? Yüzde kaç artar? Bunun üzerinden beklentiler oluşturuluyor ve bu satın alınıyor. Bu dolardaki yükselişte bir etken ve bizim için dışsal bir faktör. Ekonomi yönetimimiz buna hazır. Elinde farklı senaryolar var. Hangi durumda ne olur? Neler yapılması gerekir? Bütün ekonomi yönetimi bu tür bir duruma hazır. Diğer taraftan seçim atmosferinin getirdiği bir ortam var ve bu da bir şekilde kura yansıdı. Fed'in herhangi bir strateji değişikliğine ekonomi yönetimimiz hazır. Kur bazlı bir krizin olacağına ben inanmıyorum.
 
"AK Parti seçim ekonomisi yaklaşımını literatürden çıkardı"
 
Günay, Türkiye'nin küresel krizin başladığı dönemden itibaren olumlu yönde ayrışan ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, bunun en önemli nedenlerinin mali disiplin ve bankacılık sektörünün 2001 krizinden sonra yeniden yapılandırılması olduğunu söyledi.
 
AK Parti iktidarlarının seçim ekonomisi yaklaşımını siyasi literatürden çıkardığını vurgulayan Günay, seçimden sonrada kesinlikle taviz verilmeyecek noktalardan birinin mali disiplin olacağını ve hiçbir şekilde bütçe disiplininin bozulmayacağını aktardı.
 
"Seçimden sonra nasıl bir ekonomi yönetimi olacak?" sorusuna Günay, "Buna Sayın Başbakanımız karar verecek. Şu anda görev yapan çok değerli Bakanlarımız, çalışma arkadaşlarımız var. Eminim herkesten faydalanarak çok güzel bir ekip oluşturulacaktır" yanıtını verdi.

aa


Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,212 µs