En Sıcak Konular

Öncelikli 10 maddeyi açıkladı

31 Mayıs 2015 11:31 tsi
Öncelikli 10 maddeyi açıkladı Başbakan Davutoğlu, öncelikle alacakları 10 maddeyi tespit ettiklerini, bunun ilk üç sırasında anayasa, Çözüm Süreci, toplumsal uzlaşının yer aldığını bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, 8 Haziran'da hükümet programında öncelikle yer verecekleri 10 maddenin ilk üç sırasında Anayasa, Çözüm Süreci ve toplumsal uzlaşının yer aldığını bildirdi.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Habertürk televizyonundaki "Türkiye'nin seçimi 2015" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
 
İktidar olmaları durumunda 8 Haziran'da hükümet programında öncelikle devreye alacakları yapısal konuları içeren 10 maddeyi tespit ettiklerini belirten Davutoğlu, bunları, anayasa, Çözüm Süreci, toplumsal uzlaşı, ekonomide yapısal reform, istihdam, değişik toplum kesimlerinin taleplerini çözmek, şeffaflıkla ilgili yasayı devreye sokmak, yargı reformu, yıpranan bürokrasiyi yeniden yapılandırmak ve  bütün şehirlerin yeniden yapılandırılması için ayrı master planı hazırlamak olarak sıraladı.
 
Davutoğlu, söz konusu 10 maddenin, hükümet programının çerçevesini oluşturacağına vurgu yaparak, "Başka maddeler de olacak. Hükümet programı çok daha geniş ama bunlara öncelik vereceğim" dedi.
 
Başbakan Davutoğlu, hükümet programının çerçevesini oluşturacak 10 maddeden birincisinin "Anayasa" konusu olduğunu söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
“Seçim neticesi ne olursa olsun buradan da muhalefet partilerine sesleniyorum, Türkiye artık 12 Eylül anayasasını taşıyamıyor. Onun için yeni toplum sözleşmesini bizzat kaleme almıştım. 8 Haziran'dan itibaren muhalefet partilerine çağrı yapacağım, gerekirse bir araya gelelim, şimdiden söylüyorum, şimdiden bunu davet olarak kabul edebilirler, birlikte oturup şimdiye kadar gerçekleşmemiş bir şeyi birlikte yapmaya çalışalım. Anayasa, sivil bir anayasa."
 
Çözüm Süreci
 

Davutoğlu, söz konusu maddelerden ikincisinin Çözüm Süreciyle ilgili olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
 
“İkincisi, en çok acil ve hiçbir zaman gündemimizden düşmeyecek olan Çözüm Süreci, Diyarbakır'dan bunu zikrediyorum. Bugün Diyarbekirli sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiğimizde de üzerinde durdum. Seçim neticesi ne olursa olsun çözüm süreci istikametinde devam edecek. Yeni durumu değerlendirerek, kurmuş olduğumuz çözüm süreci mekanizmasını hemen işletmeye başlayacağız. Yani yeni hükümet, ilk toplantısından hemen sonra çözüm sürecinde atılacak adımlar konusunda yine bir şekilde sürecek."
 
"Toplumsal uzlaşı..."
 
Davutoğlu, üçüncü maddenin ise "toplumsal uzlaşı" olduğunu kaydetti. "Burada kastettiğim, bütün toplum kesimlerinin, görüşlerini ifade edebileceği, bir iletişimin canlı olacağı bir dönem" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
"Çünkü eğer bir Anayasa reformu yapabilirsek durum farklılaşabilir ama nihayetinde 4 yıl seçimsiz bir dönem olacak, ilk defa. Bu dört yıl içinde katılımcı demokrasiyi teşvik edecek şekilde şu veya bu sorunları bünyesinde taşıdığı düşünüldüğü bütün toplum kesimleriyle yani derdi olan herkesle yeni bir iletişim kanalının açılması.
 
"Ekonomi yönetimi mekanizması"
 

62. Hükümeti kurarken Çözüm Süreci ve güvenlik mekanizmalarını kurduklarını hatırlatan Başbakan Davutoğlu,"Yeni dönemde bir de ekonomi yönetimi mekanizması şeklinde, bizzat başkanlığımda ve ilgili bütün birimlerin olduğu, ekonomide yapısal dönüşümü takip eden bir mekanizma kuracağız" diye konuştu.
 
Mesleki eğitimi
 
8 Haziran'dan itibaren hayata geçirecekleri yapısal maddelerin beşincisini "istihdam' oluşturacağını ifade eden Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:
 
" Bu seçim çerçevesinde bütün Türkiye'yi gezdim ve gördüm ki birçok sorun var ama  bizim geleceğe dönük en önemli meselemiz ekonomik istihdamı arttırmak, özellikle de genç istihdamı, gençlerin istihdamı. Caddelere çıktığımızda her şehirde çocuklar karşılıyor. Dinamik bir nüfusumuz var ve bu dinamizmin sürmesini istiyoruz. Ama onun için istihdamın artması lazım."
 
Taşeron işçiler
 
Değişik toplum kesimlerinin hepsini kuşatmaya çalıştıklarını ifade eden Davutoğlu, "Bu çerçevede ilk yapacağımız şeylerden biri taşeron sorununu kökünden çözeceğiz. Bu, dinledikçe üzüldüğüm hususlardan biridir" diye konuştu.
 
"Kapsamını genişletmeyi düşünüyoruz"
 
Emeklilerle ilgili yapılan şeylerin çoğunun bilinmediğini dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Emekli maaşlarının hepsinde 5-10 misli, tarım emeklisi 66 liradan 816 liraya çıkmış, 13 misli. Hangi kategoriyi alırsanız alın bizim dönemde büyük hamleler yapıldı" diye konuştu.
 
İntibak yasasının çıkarıldığını anımsatan Davutoğlu, şunları söyledi:
 
"Son yaptığımız şey emeklilerimize, seyyanen 100 lira zam. Ne demek bu biliyor musunuz, bin liranın altında bu şu demek, yılda bin 200 lira. Yani aslında Kılıçdaroğlu'nun vaat gibi söylediği şeyi biz, yılda 1,5 maaş takriben veriyoruz. 'Vereceğiz' demiyorum. Kanun çıktı temmuzdan itibaren 800 lira alan bir emekli için yılda bin 200 lira demek, seyyanen ayda 100 lira. Ne anlama gelir? Yılda 1,5 ikramiye demek zaten. Halk bunu daha almadığı için, 1 Temmuz'dan itibaren, bunu hissetmiyor. 1,5 maaş zaten biz veriyoruz. Onun muhayyel vereceğim dediği şeyi biz bütçeyi etkilemeden veriyoruz zaten. Burada, haklı bir talep ben onu arkadaşlara da söyledim, bin 100 liraya kadar biz bu düzenlemeyi yapmıştık. Bu da emeklilerimizin yüzde 60'ını kapsıyordu. Şimdi bunu bütün emeklileri kapsayacak şekilde, onlara da bir intibak imkanı sağlayacak şekilde, oranları farklı olabilir ama bütün emeklilerimize enflasyon üzeri bir gelir verecek bir düzenleme yapacağız. Bunu Kılıçdaroğlu veya başkaları gündeme getirdiği için değil, zaten biz yaptığımız için açık yüreklilikle söylüyorum. Yaptığımız bir şey. Dolayısıyla bunun kapsamını genişletmeyi düşünüyoruz."
 
Davutoğlu, sosyal yardımların çok geniş bir perspektifte gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Bunları tek bir şemsiyeye toparlamak için bir çalışma yürüteceğiz. Dolayısıyla 6. ana gündemimiz değişik toplum kesimlerinin taleplerini çözecek, bu yaz içinde bunların hepsinin çözüme kavuşturmak. 'Bir yıl' demiyorum bunun için bu yaz için. Ekonomik reformlar daha zaman alır" diye konuştu.
 
Şeffaflık

 
"Önümüzdeki dönemde özellikle siyasetin, ekonominin ve siyaset ekonomi ilişkilerini tanımlayacak şeffaflıkla ilgili yasayı süratle devreye sokacağız" diyen Davutoğlu, bu konuda açıklama yaptığını da hatırlattı. Başbakan Davutoğlu toplumun, siyasilerin ve bütün kesimlerin şeffaf şekilde kamuoyunun önünde olması gerektiğini vurguladı.
 
Yargı reformu
 
Başbakan Davutoğlu, 8 Haziran'da acil devreye alacakları 10 maddeden sekizincisinin yargı reformu olduğunu bildirdi.
 
Yargı reformu stratejisini daha önce açıkladığını hatırlatan Davutoğlu, Türkiye'de artık yargının çok ciddi şekilde kendisini yenilemesine ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.
 
Yargı reformu stratejisini de adım adım uygulayacaklarını kaydeden Başbakan Davutoğlu, birçok yargı biriminin yeniden yapılandırılması yanında yargıya güveni tam tesis edecek bir eylem planı ortaya koyduklarını anlattı.
 
Başbakan Davutoğlu, bunu uygulamada yakından takip edeceklerini dile getirerek, "Tuz kokarsa diye bir tabir var. Yargıya güvenin tam ve mutlak olması lazım" dedi.
 
"Yıpranan bürokrasiyi yeniden yapılandırmak"
 
Acil devreye alacakları 10 maddeden dokuzuncusunun yıpranan bürokrasiyi yeniden yapılandırmak olduğunu açıklayan Davutoğlu, "Paralel yapılar, diğer şeyler, KPSS birçok şeyler yaşandı. Geçmişte de başka türlü yıpranmalar vardı. Bürokrasiyi rasyonel zeminde, ehliyet ve liyakat sistemine göre yeniden yapılandıracağız" diye konuştu.
 
Bürokrasinin engelleyici bir güç gibi görünmesinin de yanlış olduğunu söyleyen Davutoğlu, bürokrasinin kendi içinde mücadele alanı olarak görülmesinin, bir devletin sonunu getireceğine işaret etti.
 
Bu nedenle bürokrasiyi baştan itibaren bütünüyle gözden geçireceklerini kaydeden Başbakan Davutoğlu, "Gerekirse bazı bakanlıklar yeniden yapılandırılabilir. Gerek görürsek bakanlıkların da yeniden yapılanmasıyla bazı bakanlıkların işlevsel olarak güçlendirilmesi veya yeni bir yapılandırmaya tabi tutulmaları mümkün olabilir" şeklinde konuştu.
 
"Şehirler yeniden yapılandırılacak"
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, devreye alacakları 10 maddeden sonuncusunun da bütün şehirlerin yeniden yapılandırılması için ayrı master planı hazırlamak olduğunu bildirdi.
 
Özellikle tarihi dokuya sahip, ekonomik gelişme sağlayan, sosyolojik yapısı, nüfusu artan şehirlerin tek tek yeniden yapılandırılmasını sağlayacaklarını belirten Davutoğlu, şehirlerin tarihi dokusunu, kimliğini koruyarak, ihtiyaçlarının karşılanması çerçevesinde her şehir için ayrı master planı hazırlayacaklarını anlattı.
 
Davutoğlu, bütün şehirlerin 10-20-30 yılını perspektif olarak görecek, düzensiz imarlaşmayı kesinlikle kontrol altına alacak, şehrin kültürü, tarihi, kimliğiyle bütünleşecek bir imar faaliyetinin önünü açacak çerçeve hazırlayacaklarını ifade etti.

aa










Bu haber 1,146 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,671 µs