En Sıcak Konular

Toptan rahatlattı: Kimse endişeye kapılmasın!

24 Eylül 2007 13:48 tsi
Toptan rahatlattı: Kimse endişeye kapılmasın! TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Hiç kimse endişeye kapılmamalıdır. Türkiye'nin, cumhuriyetin temel niteliklerinden bir adım geriye gitmeye ne niyeti olabilir, ne de böyle bir kararı almayı kimse düşünebilir'' dedi.

TBMM Başkanı Toptan, İstanbul'da katıldığı Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 2007-2008 akademik yılı açılış töreninden ayrılırken, basın mensuplarının yeni hazırlanan anayasa taslağı ve gündemde olan türban tartışmalarına yönelik sorularını yanıtladı.

Milliyet'ten alınan bilgiye göre, ortada henüz üzerinde tartışma yapılacak bir anayasa metninin olmadığını dile getiren Toptan, şunları söyledi:

''Ortada bir metin yokken bu tartışmaları yanlış buluyorum. Burada önemli olan soru şu. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var mı, yok mu? Herkes kabul etmelidir ki Türkiye, yeni, modern ve sivil bir anayasa yapmalıdır. Bu konuda hazırlıklar da vardır. Üniversitelerimizin hazırlıklarının yanı sıra TÜSİAD'ın, Odalar Birliğinin, Barolar Birliğinin ve bazı siyasi partilerin de çalışması vardır. Hatta hazır, açıklanmış, üzerinde tartışmalar yapılmış metinler de vardır. O nedenle son zamanlarda yapılan tartışmaların belli bir noktaya inhisar ettirilerek, oraya yoğunlaştırılarak yapılmasını doğru bulmuyorum. TBMM'ye bu öneriler geldiği zaman Meclis bunun gereğini yapar. Hiç kimse endişeye kapılmamalıdır. Türkiye'nin, Cumhuriyetin temel niteliklerinden bir adım geriye gitmeye ne niyeti olabilir, ne de böyle bir kararı almayı kimse düşünebilir.'' Toptan, bu tartışmaları olağan karşılamak gerektiğine de işaret ederek, ''Sonuç itibarıyla yeni bir anayasa yapılmak isteniyor. İddialı bir anayasa yapılmak isteniyor. Böyle iddialı bir anayasa yapımı söz konusu olduğu zaman, yapılan tartışmaları da doğal karşılamak lazım. Bundan üzüntüye kapılmamak lazım ama dediğim gibi henüz TBMM'ye intikal eden ne bir metin var, ne de henüz tam anlamıyla teklif haline getirilmiş bir metin söz konusu'' diye konuştu.

Toptan, beklemek gerektiğini, tüm tartışmaları sonunda değerlendirmenin doğru olacağını belirterek, ''TBMM önüne böyle bir şey geldiği zaman hiç kimse endişe etmesin ki herkesle konuşarak, bütün sivil toplum kuruluşlarıyla istişare ederek konuyla ilgili çalışma yapmış olan kuruluşlara ve kişilere müracaat etmek suretiyle Türkiye için, modern bir Türkiye için, 2023 vizyonunu önüne koymuş bir Türkiye için gereği neyse, yakışanı neyse TBMM onu yapar'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Güler Sabancı'nın, 'laiklik DNA'larımıza işledi' diye bir açıklaması var. Siz, TBMM Başkanı olarak buna katılıyor musunuz?'' sorusu üzerine de Toptan, şunları söyledi:

''Türkiye laikliği benimsemiş, onu yaşam biçimi haline getirmiş bir ülke. Bunun üzerinde halkın bir endişesi, kaygısı yok. O nedenle kaygılar yaratmaya da gerek yok. Güler hanım doğru söylemiş.''



Bu haber 242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs