En Sıcak Konular

Kod adı TRJ 680

28 Mayıs 2015 08:15 tsi
Kod adı TRJ 680 Türkiye Milli Uçak Projesi için ilk adımı attı.

Türkiye ilk yerli uçağı için ilk adımı attı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle tanıtımı yapılan uçak 4 yıl sonra 2019 yılında semalarda olacak. İlk uçak model alınarak yapılacak. İkinci aşama ise yüzde yüz yerli uçak üretimi gerçekleştirilecek. Tasarımı dahil herşeyi Türkiye'ye ait olacak yerli üretim uçağın ilk uçuşu cumhuriyetin 100.yılı 2023'te yapılacak. Tam 8 yıl sonra gerçekleştirilecek çalışma sonrasında tamamı yerli 50 uçak üretilecek.

1.5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Yerli uçak için ilk adım İşadamı Fatih Özmen''e ait Amerikalı Sierra Nevada Corporation (SNC) firmasının Almanya'dan lisans haklarını aldığı Dornier 328 uçağı üzerinden yürüyecek. Üretim yeri için İstanbul mu yoksa Ankara mı olacağı henüz netleşmedi. İlk 10 uçağın yarısının üretimi ABD'de yarısı Türkiye'de yapılacak. Üretim için ayrılan yatırım bedeli 1.5 milyar dolar.

Örnek alınıp sonra yüzde yüz yerli üretilecek

İlk yerli uçak çalışmaları Dornier 328 modeli üzerinde yapılacak. Dornier 90'lı yıllarda üretime başlandı. 200 adet üretildi. Fakat üretimi kesildi. Dornier Fransız kökenli Alman firması. IP haklarını yani mülki haklarını Türk asıllı firma SNC aldı. Türkiye bu IP hakları üzerinden ilk uçaklarını üretecek. Uçaklar özel teşekkül ve devlet desteğinin yeraldığı STM Savunma Teknoloji Mühendislik şirketi üzerinden ilerleyecek. İlk uçak model alınarak inşa edilecek ikinci aşamada ise tepeden tırnağa yüzde yüz yerli uçaklar TRJ 680 modeli ile gerçekleşecek. TRJ 328 35-40 yolcu kapasiteli olurken TRJ 628 modeli 70 kişilik olacak. Uçakların manevra kabiliyeti ve yapısı ile çapraz uçuşları gerçekleştirebilecek. Küçük havalimanlarına bile rahatlıkla inebilecek.

Türkiye Milli Uçağı'nı 8 yıl öne çekti

Bir model üzerinden gidilecek Milli Uçak çalışmalarının nedeni ise bir uçak yapımında tasarım, yatırım, protatif sertifikasyondan üretime kadar 14 yıllık süreye ihtiyaç olması. Türkiye bu çalışması ile milli uçak projesini 14 yıldan 4'yıla kadar çekebildi. Böylece Milli uçak projesinin daha hızlı gerçeğe dönüşmesi sağlandı.

Uçaklar için özel bir şirket kuruldu

Uçakların geliştirilmesi için Savunma Sanayi İcra Kurulu tarafından ana yüklenici olarak STM Savunma Teknoloji Mühendislik Şirketi görev yapacak.

Yüzde yüz yerli milli uçağa basamak olacak ilk uçak üretimi için Dornier marka bir uçak baz alındı. Uçağın fikri mülkiyet hakları ABD'li Sierra Nevada Corporation (SNC) ve Türkiye tarafından satın alındı.
Üretimi yapılacak şirketin ortaklık yapısının henüz belli olmadı.

SNC'nin şirkette pay sahibi olacağını ve ilk 10 uçağın yarısının üretiminin ABD'de yarısının Türkiye'de yapılacağı açıklandı.

71 yıl sonra aynı tarihte

Program için seçilen 26 Mayıs tarihi Nuri Demirağ'ın üretimini gerçekleştirdiği ilk yerli uçağının test sürüşünün gerçekleştirildiği gün. Davutoğlu'nun seçim programı yüzünden tarih 27 Mayıs'a çekildi. Demirağ'ın torunu Bilge Kum, Davutoğlu'nun dedesini hatırlatmasının kendilerini duygulandırdığını söyledi. Bağ “Küller altında kalmış hatıralar canlandırılıyor. Bu bizi mutlu ediyor” dedi. “Dedem gibi insanlar olduğu zaman ülkemiz gelişecektir" diyen Bağ "Başbakanımıza tüm ilgililere ve havacılıkta büyük emeği olan Halil Toker'e teşekkürlerimi iletiyorum. Dedemin hem hatırası yaşatılıyor hem de arkasından gidiliyor" dedi.

Özellikleri

* TRJ 680

* Kısa pistlere ve kötü zeminlere inebiliyor

* 70 yolcu kapasiteli

* Özel yapısı ile yolcu uçağı haricinde ambulans, denizkarakol uçağı, VİP, askeri nakliye uçağı veya özel görevler için kullanılabilecek.

* Kısa mesafeli iç hat uçuşlarında büyük uçaklara oranla tam dolu olarak uçabilme özelliğine sahip bu özelliği ile maliyetleri düşürecek.

Yeni Şafak 

Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,409 µs