En Sıcak Konular

Davutoğlu Kürtçe Mevlid-i Şerif dinledi

28 Mayıs 2015 08:11 tsi
Başbakan Davutoğlu, "Eğer güzel bir şey söyleniyorsa Arapça da güzeldir, Türkçe de güzeldir, Kürtçe de güzeldir. Eğer çirkin bir şey söyleniyorsa Türkçe söylense de kötüdür, Kürtçe söylense de" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Eğer güzel bir şey söyleniyorsa Arapça da güzeldir, Türkçe de güzeldir, Kürtçe de güzeldir. Eğer çirkin bir şey söyleniyorsa eğer nefret üretilen bir şey söyleniyorsa şiddete yönelten bir şey söyleniyorsa Türkçe söylense de kötüdür, Kürtçe söylense de Arapça söylense de. Onun için dillerin hepsi azizdir, yeter ki bizi Allah'a tevhide ve Resulullah'ın muhabbetine yöneltsin" dedi.
 
Davutoğlu, Mardin'deki programı kapsamında Başbakanlık Başmüşaviri Hatem Ete'nin Yalım Mahallesi'ndeki bir yakınını evinde ziyaret ettikten sonra Kasimiye Medresesi'ne geçti. Başbakan Davutoğlu, burada Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen programda Kürtçe ve Türkçe okunan Mevlid-i Şerif dinledi. Programda Kuran-ı Kerim okundu, dua edildi. Mevlithanlar, Kürtçe beyitler okudu.
 
Programa katılan cemaate teşekkür eden Davutoğlu, Ezan-ı Muhammedi ile Kuran-ı Kerim, güzel Kürtçe ve Türkçe ile Mevlid-i Şerifler okunduğunu, hep birlikte bunları dinleyip Hazreti Muhammed'in muhabbetini gönülden hissettiklerini belirtti.
 
Başbakan Davutoğlu, "Ne kadar güzel bir meclis ki Ezanı Muhammedi ve Kuran-ı Kerim'in güzel Arapçası ile güzel Türkçe ve Kürtçemizle Mevlid-i Şerifleri burada birlikte ihya ettik, birlikte dinledik, birlikte gönlümüzde Hazreti Muhammed'in muhabbetini bir kez daha en derinden hissettik. Özellikle değişik vilayetlerimizden gelen seydalara ve alimlere hepiniz adına hoşgeldiniz diyorum. Allah bu güzel meclisin bereketini daim etsin ve bu mecliste bir araya gelen müminlere, Müslümanlara, bu ülkenin çocuklarına hep yan yana, omuz omuza, belki farklı dillerde ama aynı iman diliyle gönül diliyle konuşmayı nasip eylesin" dedi.
 
'Dillerin hepsi azizdir'
 
Kendileri için dillerin ehemmiyetinin söyledikleri şeyler olduğuna dikkati çeken Başbakan Davutoğlu, "Eğer güzel bir şey söyleniyorsa Arapça da güzeldir, Türkçe de güzeldir, Kürtçe de güzeldir. Eğer çirkin bir şey söyleniyorsa eğer nefret üretilen bir şey söyleniyorsa şiddete yönelten bir şey söyleniyorsa Türkçe söylense de kötüdür, Kürtçe söylense de Arapça söylense de. Onun için dillerin hepsi azizdir, yeter ki bizi Allah'a tevhide ve Resulullah'ın muhabbetine yöneltsin" diye konuştu.
 
Davutoğlu, bugün, bu akşam, günlerin, haftaların, ayların yorgunluğunu yaşadığı son 1-1,5 saatte unuttuğunu ifade ederek, Mevlid-i Şerifi okuyanlara teşekkür etti.
 
Başbakan Davutoğlu, 2001 yılında, o zaman metruk, sıradan bir mekan gibi ziyarete açık olan Kasımiye Medresesi'ni ailesiyle ziyaret ettiğini anımsatarak, şöyle devam etti:
 
"Kasımiye Medresesi'nin halini hatırladığımda bir kez daha hamdettim. Metruktu, sıradan bir mekan gibi ziyarete açıktı ama kimse ruhunu hissedebilecek halde değildi. Bugün hamdolsun bu güzel mecliste burayı da ihya etmiş olduk. Biz, bir kez mescit olan yerin ebediyen mescit olduğuna inanırız. Orada Ezan-ı Muhammediye'yi kim eksik bırakmışsa onun vebali de onun üzerinde olur. Onun için biraz önce hocamla da müftü efendiyle de görüştük, ben buraya gelmeden önce de gönlümüzde vardı, inşallah burayı Kültür Bakanlığından Diyanet İşleri Başkanlığına devrederiz ve ibadethane olarak, mescit olarak tekrar Ezan-ı Muhammedi bir daha kıyamete kadar dinmesin, susmasın diye sizlere, Mardinlilere emanet ederiz. Bu konuda iletilen talepleri de ben seydalardan, alimlerden bunun istendiğini biliyorum."
 
"Biz gönülden gönüle konuşuruz"
 

"Biz gönülden gönüle konuşuruz" diyen Davutoğlu, diz dize oturduklarında, secdeye vardıklarında, musafaha yaptıklarında, elden ele bir enerji ve muhabbet geçtiğini kaydetti. Buna inandıklarını vurgulayan Davutoğlu, "Allah bu diyarda hep birbirleri ile gönül gönüle konuşanları hakim eylesin, hadim eylesin. Ama milletten uzak olanları, bütün bu coğrafyada şu veya bu ırk adına, şu veya bu ideoloji adına insanları ötekileştirenleri de onların fitnesini fesatını da bizden uzak eylesin" diye konuştu.
 
Irak, Suriye ve çevre ülkelerde yaşanan hadiselere dikkati çeken Davutoğlu, "Benim hem seydalardan, alimlerden, hocalarımızdan hem de hazirundan en önemli ricam bu zor günlerde kim olursa olsun herkesin kardeşlik üzerine, birbirimizle ebedi kardeşliğimiz üzerine amellerimizi, faaliyetlerimizi yoğunlaştırmamız, bu konuda fitne ve ayrımcılık yapanlara karşı da yek vücut olmamız. Özellikle Suriye'den, Irak'tan gelen kardeşlerimize kucağını açan, aşını evini paylaşan bütün Mardinli dostlarımıza, kardeşlerimize teşekkürü bir borç biliyorum. Bizim kapımıza geldiği andan itibaren kişilere Müslüman mısın, Hristiyan mısın, Sünni misin, Şii misin, Türk müsün, Arap mısın, Kürt müsün demedik, demeyiz de" değerlendirmesinde bulundu.
 
Kobani olayları dolayısıyla şiddete yönelenleri hatırlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:
 
"Hiçbir yerde Türkiye Cumhuriyeti ve biz hükümet olarak kapıya gelen kimseye ırkını, mezhebini sormadık. Siz de şahit olun bundan sonra sormayacağız. Kim mazlumsa onlara kucağımızı açacağız. Sizler de açtığınız için Allah sizden razı olsun. Allah bu güzel meclislerin devamını nasip etsin. Sizler burada şanlısınız, Mardin'in bu güzel atmosferinde sürekli birlikte olarak inşallah ramazanı ihya edeceksiniz. Bize de nasip olursa tekrar bu sefer mescit olarak, Kasımiye Mescidi'nde hep beraber namaz eda eder, dua ederiz."

aa


Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,749 µs