En Sıcak Konular

FIFA zirvesi rüşvet operasyonuyla başladı

27 Mayıs 2015 15:54 tsi
Kongre için İsviçre'nin Zürih kentinde bir araya gelen FIFA delegelerinin konakladığı hotele sabahın erken saatlerinde polis baskını yapıldı. İsviçre Adalet Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre rüşvet operasyonu kapsamında altı üst düzey yetkili göz altı

Basına yapılan açıklamada şüphelilerin 100 milyona varan rüşvet ve yolsuzluk iddialarına karıştığı ve Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) iade edileceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, İsviçreli güvenlik güçlerinin New York savcılığın başvurusu üzerine harekete geçtiği de belirtildi.

İSİMLER AÇIKLANDI

New York Times gazetesinin haberine göre; Kostarika'dan Eduardo Li, Kayman Adalarından Jeffrey Webb, Trinidad ve Tobago'dan Jack Warner ve Güney Amerika Futbol Federasyonu Başkanı Eugenio Figueredo göz altına alınan delegeler arasında yer aldı. İsimleri açıklanmayan kişilerle birlikte bu sayının 15'e çıktığı da iddia ediliyor.

Bilindiği gibi 2018 ve 2022 Dünya Kupaları’nın sırasıyla Rusya ve Katar’a verilmesi son dönemde büyük tartışmaları da beraberinde getirmişti. Bazı FIFA yetkilileri dolandırıcılık, sahtekarlık ve şantajla suçlanmıştı.

Amerika merkezli yönetilen operasyonda gözaltına alınan isimlerin Amerika’ya iade edilmesi isteniyor. Fakat konu hakkında New York Times’a konuşan bir yetkili bu sürecin aylar ve hatta yıllar alabileceğini söyledi.

Sepp Blatter yönetimindeki FIFA, uzun bir süreden bu yana rüşvetle anılıyordu.


FIFA: BAŞKAN BLATTER'İN İSMİ LİSTEDE YOK

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), bugün başlatılan rüşvet operasyonlarıyla ilgili soruşturmadan FIFA Başkanı Sepp Blatter'ın adının geçmediğini açıkladı. Blatter'ın istifa etmesinin söz konusu olmadığı belirtildi.

Zürih'te basın toplantısı düzenleyen FIFA Sözcüsü Walter de Gregorio, FIFA başkanlık seçiminin planlandığı gibi Cuma günü yapılacağını açıkladı. Blatter, beşinci dönem için yarışıyor.

De Gregorio, Rusya ve Katar'a verilen 2018 ve 2022 dünya futbol şampiyonalarının geri alınmasının da söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

İsviçreli savcılar, şampiyonalar verilirken yapılan oylama ile ilgili soruşturma başlatmıştı. ABD merkezli ayrı bir soruşturma kapsamında ise bu sabah İsviçre polisi tarafından bazı ülkelerin futbol yetkilileri gözaltına alınmıştı.
   

'FIFA OLAYI RUSYA'YA KARŞI PROVOKASYON'
  
Rusya Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Komitesi Başkanı Kirill Kabanov, İsviçre polisinin Zürih’te 6 FIFA yetkilisini göz altına almasını Rusya’ya yönelik bir provokasyon olarak nitelendirdi.

Bir Rus radyosuna konuşan Kabanov, FIFA yetkililerine yönelik operasyonun 2018’te Rusya’da yapılacak Dünya Kupası’na olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Rus yetkili, "Bu durum Rusya’ya ve Rusya’da yapılacak Dünya Kupası’na karşı kullanılabilir. Eğer meseleyi memurların yolsuzluğu yönünde şekillerindirmek daha sonraysa prosedürün kanunlara aykırı olduğunu kabullenmek mümkün olursa. Bu senaryo şeklinde kullanılabilir." dedi.

İsviçre polisi Zürih’te 6 FIFA yetkilisini milyonlarca dolar rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları ile göz altına aldı.

Rusya Spor Bakanı Vitali Mutko, FIFA yetkililerine yönelik operasyonun 2018’de Rusya’da düzenlenecek Dünya Kupası ile bağlantılı olmadığını açıkladı. Gözaltına alınan kişilerin FIFA İcra Komitesi üyesi olmadığını ifade eden Mutko, iddiaların Rusya ile herhangi bir bağlantısı olmadığını belirtti. 2018 Dünya Kupası 14 Haziran-15 Temmuz 2018’de Rusya’nın 11 ayrı kentinde gerçekleştirilecek.

CİHAN 


Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,368 µs