En Sıcak Konular

Avusturya "nükleer santrallere" karşı dava açacak

27 Mayıs 2015 15:43 tsi
Çevre Bakanı Andrae Rupprechter, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilecek nükleer santralleri durdurmak için dava açacaklarını söyledi

Avusturya Çevre Bakanı Andrae Rupprechter, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilecek nükleer santralleri durdurmak için dava açacaklarını söyledi.

Rupprechter, günlük ekonomi dergisi Wirtschaftsblatt'a yaptığı açıklamada, Avusturya'nın nükleer enerji konusundaki katı tutumunu İngiltere'nin Hinkley Point nükleer santralini mahkemeye taşıma iradesi göstererek kanıtladığını söyledi.

Nükleer santrallerin desteklenmesinin yenilenebilir enerji teknolojisinin ortaya çıkmasını engelleyeceğini belirten Rupprechter, "Diğer ülkelere benzer yardım planları sunulması halinde mahkemeye gideceğiz. Nükleer santrallerin tercih edilmesi kabul edilemez. Nükleer enerji, ne güvenli, ne de ekonomiktir" ifadelerini kullandı.

Rupprechter, davaların potansiyel yatırımcıları tereddüde düşüreceğini ve bazı devletleri nükleer enerjiye yatırım yapmaktan vazgeçireceğini vurguladı.

 Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'lı üst düzey yetkililer, nükleer enerji kapasitelerini genişletmek ve bu kapsamda Avrupa Komisyonu'ndan yardım almak istediklerini açıklamıştı.

Nükleer enerjiye karşı çıkan Avusturya ise AB içeresinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını ve desteklenmesini istiyor.

AB'nin nükleer santral yapacak ülkelere finansal yardım yapmasına "haksız rekabete neden olacağı" gerekçesiyle karşı çıkan Avusturya, İngiltere'nin nükleer santral inşasına izin veren ve finansal destek verilmesini onaylayan Avrupa Komisyonu'nun kararını Avrupa Adalet Divanı'na taşıma kararı almıştı.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann, nükleer santrallerin finanse edilmesini durdurmak için hukuki tüm imkanları sonuna kadar kullanacaklarını belirtmişti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ekim 2014'te İngiltere'nin Hinkley Point C Nükleer Santrali'ni inşa etmesine onay vermiş, Kasım 2014'te nükleer santral için 17,6 milyar sterlin sübvansiyon verilmesini kararlaştırmıştı. AB üyesi Avusturya ise Avrupa Komisyonu'nun kararını iptal ettirmek için Avrupa Adalet Divanına taşıyacağını açıklamıştı. Avusturya, ayrıca nükleer santrallerin finanse edilmesinin diğer ülkeler için "olumsuz örnek" oluşturacağını öne sürüyor.

AA



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs