En Sıcak Konular

''Rusya-Ukrayna krizi Litvanya'yı olumsuz etkiledi''

27 Mayıs 2015 13:23 tsi
Eski Litvanya Ulusal Enerji Kontrol ve Fiyat Komisyonu Başkanı Jankauskas, Litvanya ile Rusya arasındaki ilişkilerin kötüye gittiğini ve bunun nedeninin Ukrayna'da yaşanan kriz olduğunu söyledi.

Eski Litvanya Ulusal Enerji Kontrol ve Fiyat Komisyonu (NCC) Başkanı Vidmantas Jankauskas, Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) ev sahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nun ardından (WFER), Litvanya ile Rusya arasındaki enerji ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.
 
Ukrayna'da yaşanan Kırım krizinin Rusya ve Litvanya arasındaki ilişkileri olumsuz etkilediğini anlatan Jankauskas, "Litvanya enerjide bağımsızlığını kazanmak istiyor ve Rusya'ya daha az bağımlı olmak istiyordu. Bu sebeple sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali inşa etti. Ancak Rusya ile ilişkileri bozan şey bu terminal değil. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan kriz, bu konuya sessiz kalamayan Litvanya'nın güçlü komşusu Rusya ile olan ilişkilerini olumsuz anlamda etkiledi" dedi.
 
Ukrayna'nın kendileri için önemli bir komşu olduğunu vurgulayan Jankauskas, "Kırım'da yaşananlara karşı Avrupa Birliği'nde sesini en çok çıkaranlar ve buna şiddetle karşı çıkanlar Baltık ülkeleri ve Polonya oldu. Bir şekilde hem Polonyalı vatandaşlar hem de Litvanyalılar aynı durumun başlarına gelmesinden korkuyor. Ancak, Litvanya hem NATO üyesi hem de Avrupa Birliği üyesi. Bunu unutmamak gerekiyor" diye konuştu.
 
Litvanya, Aralık 2014'e kadar ihtiyacı olan doğalgazın tamamını Rusya'dan satın alıyordu. 31 Aralık 2014'te LNG terminalinin inşasını bitiren Litvanya, Norveçli enerji devi Statoil ile 5 yıllık anlaşma imzalayarak, Rusya'ya karşı enerji bağımsızlığı için ilk adımı atmış oldu.

aa


Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,276 µs