En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na: İtibarı olmayan yemin eder

27 Mayıs 2015 09:32 tsi
Davutoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na: İtibarı olmayan yemin eder Her lider gibi kararsız seçmenin peşine düşen Başbakan Davutoğlu, hedeflerini anlattı, partilerin seçim vaatlerini değerlendirdi.

“Önce 'noter' dedi inandıramadı, şimdi de yemin ediyor. Ben hayatımda hiç yemin etmedim. İşin özü itibarı olmayan yemin eder.”

Seçimlere 11 gün kala yoğun bir tempo içine giren liderler kimi zaman 3-4 ilde seçmenleriyle buluşuyor. Miting rekorunu elinde bulunduran Başbakan Ahmet Davutoğlu, şimdiden 65 merkezde milyonlara seslendi, vaatlerini açıkladı. Her lider gibi kararsız seçmenin peşine düşen Davutoğlu, hedeflerini Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan ve TGRT Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'la paylaştı.

Miting sayısı 60'ı geçti. Meydanlarını dilini kısaca özetleyebilir misiniz?

Genel Başkan olarak ilk kampanyam ama daha önce birçok kampanyada bulunduk. Bir kere miting çağrısından beri yoğun bir ivmeyle coşku görüyorum. Şu dikkatimi çekiyor açıkçası: Bazı yayın organları özellikle coşkulu AK Parti mitinglerinin 'coşkulu olmadığı' gibi bir kanaati yaymaya çalışıyor. Ama hiçbir mitingimiz 'vasat' bile değildi. Herkes gördüğü için İstanbul ve İzmir'i örnek vereyim. İstanbul ve İzmir mitinglerinde bu coşku varsa ne bileyim Erzurum, Sivas'ta olmaz mı? İzmir mitingini burada ölçü olarak alın.

Burada ben coşkuyu veya performansı 3 kriterle değerlendiriyorum: Havaalanına indikten sonra miting meydanın gidene kadar şehirdeki hava... Çünkü zaten bizim taraftarlarımız miting meydanında. O sırada mitinge gitme zahmetine katlanmayan hemşehriler oluyor. Biz miting meydanına bazen yarım saat gecikmeyle gidiyoruz, yol boyu yoğun ilgiden... İkincisi, katılım... Katılım tek başına yeterli değil, katılımdaki coşku önemli.

Bazen diğer liderlerin mitinglerini takip ediyorum. Hiçbir coşku yok, hazır metinden okuyorlar. İletişimin olmadığı, tek düze, didaktik anlatımlar var. Bizim mitingleri görüyorsunuz, son derece hareketli geçiyor. Sonra bir de çıktıktan sonra şehirdeki hava. İzmir mitingi sonrasında Konak Tüneli'ni açacağız, 1-2 kilometrelik mesafeyi 1 saatte zor aştık, çünkü yoğun bir coşku vardı. Dolayısıyla ben alandaki havadan mutmainim.

Bu seçim neden birinci parti ile dördüncü parti (HDP) arasında geçiyor?

Türkiye'de bir ana muhalefet boşluğu var, yani iktidar alternatifi yok. Bir çerçeve getirip de milleti ikna edecek dil geliştiren alternatif parti yok. O zaman ne oluyor? Engelleyici partiler var. Onun için ben İstanbul mitinginde dedim ki biz özneyiz, onlar nesne, siyaseti biz belirliyoruz. Onların varoluş sebebi bizi engellemek. Halbuki bizim varoluş sebebimiz kendi ideallerimizi gerçekleştirmek, biz kimseyi engellemek için burada değiliz. Bu çok önemli, çok doğru bir soru. Onun için rakibin biri dördüncü parti olarak görülüyor, çünkü dördüncü parti de iktidar alternatifi değil iktidarı bloke edebilecek bir parti, barajı aşması halinde... Öyle görüldüğü için temel hedefi bloke etmek, Türkiye'ye alternatif perspektif sunmak değil AK Parti'yi bloke etmek. Bu üç parti için de geçerli, paralel yapı için de geçerli. Bir paralel daha var o da Kandil. O da HDP'nin paraleli. Şimdi DHKP-C de çıktı. Çünkü CHP'nin tek önceliği var. Bloke etmek, durdurmak, engellemek. Onun için 'oy verin gitsinler' diyorlar değil mi 'oy verin gelelim' demiyorlar. Yani 'biz gittiğimizde ne olacak?' sorusunun cevabı yok.

Partilerin seçim vaatlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

İktidar olamayacaklarını bildikleri için her türlü vaatte bulunabilirler. Bir sınav yok vaadin yani nasıl gerçekleşecek, ne olacak? Halbuki bizim için öyle değil. Biz söylediğimiz her şeyi 8 Haziran'da hayata geçirmek durumundayız yoksa halkın önüne çıkamayız.

Noter tasdikli ikramiye vaadinden sonra dün Sayın Kılıçdaroğlu, “İki maaş ikramiyeyi vallahi de billahi de vereceğim” diyerek yemin etti. Vaatlerin noterden sonra yeminle tasdik edilmesine değerlendirmeniz ne olur?

'Önce noter' dedi inandıramadı, yemin ediyor, inandıramıyor. İnsanın sözü 'benim adım Kemal' demekle olur mu? Mesela gitse Kılıçdaroğlu bir bankadan kredi alacak olsa 'Benim adım Kemal, bana kredi verin' dese bankacılar onu kapının önüne koyar. Kredi almak için itibarının olması lazım ya da teminatın olması lazım. Teminatı yok ki. 'Benim adım Kemal' demekle kredi alamayan biri 'Benim adım Kemal' demekle oy alabilir mi? Dolayısıyla işin esası o, yemin etme sebebi de o. İtibarı olmayınca yemin eder. Ben hayatımda hiç yemin etmedim. Belki çok zorlandığım bir- iki ama babam da söylerdi, rahmetli yemin ettirmezdi. Bir zaruret olur ayrı, ama birini ikna etmek için bunu kullanmam.

8 Haziran günü nasıl bir Türkiye bekliyorsunuz?

Ben sürekliliği öne çıkartıyorum. 6 Haziran'la 8 Haziran arasında çok büyük bir fark olacağını düşünmüyorum. Yani istikrar, iktidar devam eder bu süreklilik içinde.

Doğu ve Güneydoğu'da sandık güvenliğiyle ilgili SKM büroları Van'da saldırıya uğradı...

Bu tür saldırılar oluyor ama güvenlik bağlamında her türlü tedbiri aldık. Yani seçim gününde bu tür baskıların olmaması için her türlü tedbiri aldık.

Son sürprizimiz milli bölgesel uçak

Son hafta bir sürpriz, slogan var mı?


Bu akşam bir sürpriz başlıyor, esas seçim şarkımız bu akşam çıkıyor. Ekonomik anlamda bir vaat yaptık. Esnaflara sıfır faiz, faizsiz krediyle ilgili olarak Ocak ayında esnafa büyük bir açılım yaptık. Çiftçilerimize daha geçen hafta bile seracılar, tarımla ilgili, damla sulamayla ilgili, sulama kooperatiflerinin borçlarıyla ilgili çok ciddi tedbirler getirdik. Gençlerle ilgili THY'ye yüzde 30 indirim getirdik. Kadınlarla ilgili bugün devlet yardımlarını dağıtmaya başladık. Yani her kesime, emeklilerle ilgili seyyanen 100 lira zam verdik. Her kesime memurlara bir derece verdik. Biz bunları zaten yaptık ama bunu bir seçim atılımı gibi yapmadık. En sona, bu yeni bir şey, bölgesel uçağın lansmanını yapacağız yarından sonra. Yani ilk defa milli bölgesel uçak yapıyoruz.

Saat takmıyorsunuz, neden?

Saat takmıyorum. Ben saati kendim ayarlıyorum.

Günde bazen 3 miting yapıyorsunuz. Ses formunuzu nasıl koruyorsunuz, özel bir reçeteniz var mı?  

Çok özel bir formülüm yok, bol bol limonlu ıhlamur içiyorum.

Türkiye



Bu haber 792 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,386 µs