En Sıcak Konular

Cengiz’in izinde 10 bin kilometre

24 Eylül 2007 09:40 tsi
Cengiz’in izinde 10 bin kilometre Tim Cope adlı Avustralyalı maceracı, Cengiz Han’ın ordularıyla birlikte 8 yüzyıl önce takip ettiği güzergahı at sırtında izleyerek, Moğolistan’dan Macaristan’a gitti. Cope 10 bin kilometrelik yolu tam 3 yılda kat edebildi.

AVUSTRALYA’nın güneydoğusundaki Gippsland bölgesinden olan 28 yaşındaki Tim Cope, "Cengiz Han’ın İzinde" adını verdiği macerasına üç yıl önce başlamıştı. 2004 yılının haziran ayında Moğolistan’dan üç atı ve köpeğiyle yola çıkan Cope, Kazakistan, güney Rusya ve Ukrayna’nın ardından önceki gün Macaristan’a ulaştı. Cope, tarihi gezisinin finalini de sembolik bir selamla, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin 140 kilometre güneyinde bulunan Opusztaszer’de yaptı.

MACAR İNANIŞI

Türklerle birlikte 9. yüzyılda Orta Asya’dan göçen Macar kabile şeflerinin, Macaristan’a yerleşmeden önce bu bölgede buluştuğuna inanılıyor. Tuna kıyısında bulunan ve milli park ilan edilen bu bölgeden itibaren bozkırların son bulduğunu ve yeşil Avrupa’nın başladığını belirten Cope, "Atlarıma veda edeceğim için gezimi bitirmek bende biraz panik yarattı. Üç yıldır bu benim hayatım olmuştu" dedi. Cope, gezisinin sonunda yaptığı açıklamada, Hunların, Avarların ve Moğolların yüzyıllar evvel izlediği bu rotayı tıpkı onlar gibi at üstünde 18 ayda tamamlamayı planladığını, fakat bunun üç misli fazla zaman aldığını söyledi.

ÖLÜM MOLASI

2006 sonunda babasının ölümü üzerine ülkesine dönen ve birkaç ay kalan Cope, mutlu biten gezisinin sonunda, "Burada olmaktan çok mutluyum. Bazen bunu başaramayacağımı düşündüm" dedi.

Dünyanın en büyük imparatoru

DOĞUM adı Türkçe "Temuçin" olan Cengiz Han 1162’de doğmuştu. Türk ve Moğol kabilelerini birleştirerek dünyanın en büyük imparatorluğunu kurduğu 1206’da 44 yaşındaydı. 1368’e kadar hákimiyetini sürdüren Cengiz Han’ın bu imparatorluğu, dünya tarihinin bitişik sınırlara sahip en büyük imparatorluğu olarak kabul edildi. Günümüz ülkelerinden Çin, Moğolistan, Rusya, Azerbeycan, Ermenistan, Gürcistan, Irak, Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan, Afganistan, Türkmenistan, Moldova ve Kuveyt’in büyük bir bölümünü ele geçiren Cengiz Han’ın komutanları Orta Avrupa’ya kadar girdiler. Cengiz Han 18 Ağustos 1227’de öldü. Kendi vasiyeti üzerine bozkırın bilinmeyen bir köşesine defnedildi. Hazinesinin de yeraldığına inanılan bu gizli mezar günümüze kadar bulunamadı.

Avustralyalı maceracı Tim Cope, serüvenine başladığında 18 ayda biteceğini sanıyordu. Ama hiç de öyle olmadı. Cope’un tarihi bir harita üzerinde geçtiği güzergahları anlattığı macerası at üstünde üç yıl sürdü. Cope 10 bin kilometreyi aşkın yolculuğunda şu rotayı kullandı: Moğolistan’ın Karakurum kenti, Kazakistan’ın kuzeyi, Rusya’nın güneyi, Ukrayna ve Macaristan. Son durak, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin 140 kilometre güneyindeki Opusztaszer bölgesi.

Gezisi boyunca biri kendisi, ikisi erzakları için üç at kullanan Cope’un toplam 13 atı oldu, bunlardan birkaçı çalındı. Fakat Taşkonur ve Ugunyuk adlı iki atı, 2004 Ekim’inde geldiği Kazakistan’dan bu yana kendisiyle. Bunun yanısıra kendisine hediye edilen Kazak av köpeği Tigon (şahin, rüzgar) da yaya olarak Cope’a eşlik etti.
 
hürriyet



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,779 µs