En Sıcak Konular

'Çin ile ilgilenen birkaç banka var'

26 Mayıs 2015 09:42 tsi
Başbakan Yardımcısı Babacan, ICBC'nın Türkiye'deki yatırımının önemli olduğunu belirterek "Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin'de lisans alıp faaliyete başlaması.İlgilenen birkaç banka olduğunu biliyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Industrial and Commercial Bank of China Limited'in (ICBC), Tekstil Bankası AŞ'nin çoğunluk hisselerini bünyesine dahil ederek Türkiye'ye gelişi dolayısıyla gerçekleştirilen kutlama törenine katıldı.
 
Törenin kapanış konuşmasını yapan Babacan, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin son 10 yılda aldığı yeni şeklin kendilerini çok memnun ettiğini ifade ederek, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi noktaya geldiğini, yakın bir diyaloğun söz konusu olduğunu söyledi.
 
 "Türkiye'deki bu yatırım çok önemli"
 
Türkiye ile Çin arasında finans konusunda ciddi bir potansiyel olduğuna dikkati çeken Babacan, konuşmasına şöyle devam etti:
 
"Biz hep Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e ve Çin Başbakanı Li Keqiang'e şunu söyledik, 'Bizim ticaret açığımız var, bu açığı Türkiye'den Çin'e daha fazla mal satarak kapatmamız zor ama en azından Çin'den Türkiye'ye olacak finansman hareketleriyle döviz dengesini sağlamak için özel gayret gösterelim.' Bunun için de her iki tarafta güzel bir gayret var.
 
Bugünkü tören, bunun güzel bir örneği. ICBC Çin'in en önemli bankalarından biri. Türkiye'deki bu yatırım çok çok önemli. Özellikle özel sektörün yatırımları açısından, kamunun altyapı yatırımlarının kamu-özel ortaklığı yoluyla finansmanı açısından Türkiye'de çok önemli bir imkan var."
 
Ali Babacan ICBC'nin Türkiye'deki faaliyetlerinin, Türk özel sektörüne artılar getirmesi temennisinde bulunarak, şunları anlattı:
 
"Bugün gerçekleştirdiğimiz bu tören, aslında bir önceki Başbakan Ven Ciabao'nun Türkiye ziyaretinde, bir öğlen yemeğinde kendisiyle yaptığımız görüşmede hedeflediğimiz konulardan bir tanesiydi. 'Mutlaka bir Çinli banka buraya gelmeli ve burada lisans alarak, bir Türk bankası gibi, anonim şirket olarak kurulup çalışmalı ama Türkiye'den de bir banka Çin'e gitmeli ve Çin'de kurulu bir banka olarak faaliyet göstermeli, bu ilişkilerimizde önemli bir boşluk' dedik."
 
Babacan, bu boşluğun birinci adımının bugün gerçekleştirildiğini, yaklaşık 4-5 yıl önce yapılan o görüşmenin somut meyvesini bugün izlediklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını belirterek, "Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin'de lisans alıp, Çin'de faaliyete başlaması. İlgilenen birkaç bankanın olduğunu ben biliyorum. Umarım ki o bankaların iş planı netleşir, Çin otoriteleri o bankaların orada faaliyet gösterebilmesi için gerekli anlayışı ve kolaylığı gösterir ve böylece ülkelerimiz arasındaki ilişki yapısına kalıcı sağlam kurumları da karşılıklı olarak eklemiş oluruz" diye konuştu.

aa
 

Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,681 µs